System działa, ale nie w trybie awaryjnym


(Kpc21) #1

Tym razem mój problem jest bardzo dziwny (i dlatego zresztą zakładam temat w tym dziale). Tak się składa, że potrzebowałem uruchomić system w trybie awaryjnym. Chciałem bowiem odinstalować Avasta za pomocą programu Avast Uninstall Utility (który do pracy wymaga trybu awaryjnego) i w jego miejsce zainstalować AVG (wykorzystując przy okazji sytuację, że w trybie awaryjnym nie działa karta sieciowa).

Napotkałem jednak przeszkodę nie do pokonania. Uruchamianie w trybie awaryjnym wyglądało tak jak powinno wyglądać aż do ekranu logowania. Tam wpisałem hasło. Potem trochę pomielił (jak to robi w tym miejscu zazwyczaj) i (tutaj powinien pokazać się pulpit) komputer został zresetowany.

Spróbowałem zatem uruchomić system w trybie awaryjnym z obsługą sieci, a następnie w trybie awaryjnym konsolowym. Nic to jednak nie dało, jest ten sam problem.

We właściwościach systemu mam włączone wyświetlanie bluescreenów (odznaczone Automatycznie uruchom ponownie), a więc nie to jest przyczyną. Tylko co?

Log z OTL: http://pastebin.com/f13c19024

Log z GMER-a: http://pastebin.com/f3a500450

Log z DDS - główny: http://pastebin.com/f6bf7e4e

Log z DDS - Attach: http://pastebin.com/f1ab800c6

Log z MBAM: http://pastebin.com/fc4661e5 (dysk C: został przeskanowany, poza tym przeskanowałem częściowo D: na którym mam drugi system, tzn. XP, ale musiałem wyłączyc komputer, więc przerwałem skanowanie)


(Gutek) #2

Czyli próbujemy usunąć Avasta tak?

Jak tak to zrób to co napisałem niżej:

Uruchom OTL i w oknie Custom Scans/Fixes wklej to:

Kliknij w Run Fix. Zatwierdź restart komputera.

Następnie uruchom OTL ponownie, tym razem wywołaj opcję Run Scan.

Pokaż nowy log OTL.txt oraz log z czyszczenia.


(Kpc21) #3

Na innym forum poproszono mnie o puszczenie ComboFixa.

Zgodnie z instrukcją na czas skanowania ComboFixem wyłączyłem Avasta. Po skanie się nie włączył. Gdy chciałem go uruchomić ręcznie, wykrył mi Win32.Malware-gen. Zaproponował mi następnie skan przy rozruchu, na co się zgodziłem. Podczas skanowania znalazł jeszcze 3 kopie tego syfu, wszystkie kazałem mu skasować.

Log z Avasta: http://pastebin.com/f4e19a038

ComboFix: http://pastebin.com/f147efb2c

Zgadza się, chcę usunąć Avasta. Ale tryb awaryjny też należałoby doprowadzić do porządku i do tego czasu z Avastem się wstrzymam.


(Gutek) #4

Combofix może namieszać w systemie, napisz dokładnie co do tej pory było robione na komputerze?

Od kiedy przestał działać tryb awaryjny, coś było instalowane?

Używana była opcja chkdsk?


(Kpc21) #5

(z 31 stycznia:)

Nie wiadomo.

Komputer był normalnie użytkowany (głównie Internet), poza tym ostatnio bawiłem się VirtualBoxem.

Zrobię to jutro.


Ponieważ wszelkie porady dot. naprawienia trybu awaryjnego nic nie dawały (skanowałem checkdisk, sfc, antywirusem), stwierdziłem że usunę Avasta w ww. podany sposób. Sprawia to jednak problem.

Konkretnie gdy wkleiłem to do OTL-a i dałem mu Run Fix, OTL zawiesił się. Jego okno jest rozjaśnione, a na pasku jest napis brak odpowiedzi. Po przesunięciu wskaźnika myszy na jego okno pokazuje się symbol zajętości (kółko z przelewającą się wodą, odpowiednik klepsydry). Co robic?

Zanim jeszcze OTL się zawiesił, na pulpicie pojawiły się 2 pliki desktop.ini o zawartości:

[.ShellClassInfo]

LocalizedResourceName=@%SystemRoot%\system32\shell32.dll,-21799

[.ShellClassInfo]

LocalizedResourceName=@%SystemRoot%\system32\shell32.dll,-21769

IconResource=%SystemRoot%\system32\imageres.dll,-183

W międzyczasie wykonałem normalny skan OTL-em:

http://pastebin.com/f244ab1e4


(Gutek) #6

Pogubiłem się jaki jest teraz stan? Nadal tryb awaryjny, chcesz usunąć Avast-a?


(Kpc21) #7

Avasta już usunąłem. Poradziłem sobie z tym w sposób następujący. Wyłączyłem kartę sieciową w menedżerze urządzeń (aby podczas procesu jakiś syf mi się nie wbił), następnie odinstalowałem Avasta za pomocą apletu dodaj/usuń programy (że też wcześniej na to nie wpadłem). Potem zainstalowałem AVG (polecam!) i włączyłem sieć. Możliwe, że jeszcze przelecę system CCleanerem.

Powyższy log jest sprzed deinstalacji Avasta.

Natomiast nadal chciałbym usprawnić tryb awaryjny.

Tutaj link do tematu na tamtym forum, żeby było wiadomo co było robione:

http://forum.hotfix.pl/viewtopic.php?f=42&t=5715

Tryb awaryjny nadal nie działa.


(Gutek) #8

Pokaz w takim razie nowy log z OTL


(Kpc21) #9

http://pastebin.com/f51a0f407


(Leon$) #10

tryb awaryjny spróbuj naprawić

Pobierz System Repair Engineer

http://www.cybertrash.pl/images/tata/System%20Repair/System%20Repair%20Engineer.html

uruchom System Repair Engineer zakładka System Repair >> Advanced Repair >> Repair Safe Mode

możesz przeskanować i pokazać log

:slight_smile:


(Kpc21) #11

Safe Mode Reset failed to complete all reset operations.


(Gutek) #12

Reinstalacja systemu bez utraty danych, powinieneś dać sobie radę :slight_smile: