Witam!
Mam następujący problem: Dzisiaj kupiłem kość 2GB do komputera, po jej zamontowaniu system wykrywa jedynie 1GB, z czym to może być związane,pilnie proszę o pomoc.
Witam!
Mam następujący problem: Dzisiaj kupiłem kość 2GB do komputera, po jej zamontowaniu system wykrywa jedynie 1GB, z czym to może być związane,pilnie proszę o pomoc.
a jaki masz system?
Mój system to windows xp.
Podaj więcej danych - ile tej pamięci masz obecnie zainstalowane i symbol płyty głównej.
Z uszkodzoną kością pamięci?
Sprawdziłeś ją np. MemTestem? Jeżeli nie, to przed napisaniem kolejnego posta zrób to.
Moja płyta główna to ASUS P5VDC-MX, przy opisie płyty głównej pisze, że może być max.2GB RAMU.Starą kość odpiąłem.Mam podpiętą tylko nową 2GB, wątpię, żeby nowa pamięć była uszkodzona.Proszę o dalsze rady.
No i wszystko jasne. Płyta ta nie obsługuje max 2 GB tylko max 2 x 1 GB a to jest zasadnicza różnica.
Maksymalna wielkość jednego modułu pamięci to 1 GB - moduł 2 GB nie będzie widoczny, będzie powodował błędy lub będzie nieprawidłowo rozpoznany. Nic z tym nie zrobisz, możesz tylko oddać zakupioną pamięć, wymienić ją na 2 x 1 GB lub sprzedać i kupić prawidłową.
Po co? Przecież na początek należy sprawdzić podstawowe ewentualne przyczyny a nie bawić się długim testem. Warto pomyśleć przed napisaniem posta…
Wymieniłem pamięć na 2x1Gb i dalej wykrywa mi tylko 1GB, co mam robić?