System sie wiesza przy starcie


(pulas12) #1

Witam!

Gdy włączam od początku komputer w ogóle nie startuje, tzn dioda na monitorze miga i dalej nic, przytrzymuję power aby wyłączyć komputer, po chwili włączam ponownie komputer i wtedy już startuje, ale pojawia się komunikat: Overclocking failed! Please enter setup to reconfigure your system, i wtedy ładuje default settings poprzez klawisz F2. Co ciekawe gdy restartuje komputer poprzez ponowne uruchomienie komputera, wszystko jest normalnie. Dzieje się tak tylko gdy pierwszy raz chcę włączyć komputer. Co może być tego przyczyną? Ostatnio także miałem tak że komputer się włączał normalnie ale za to restartował się przy większym obciążeniu, restartował się raz i później mógł chodzić 3 dni. Komputer kupiony rok temu w lutym.

Dane techniczne komputera:

Procesor: PENTIUM E2160 1.80 800 BOX 1MB LGA775 64BIT

Płyta główna: ASUS P5K SE P35 LGA DDR2 PCI-E SATA2 GBLAN ATX CO

Karta graficzna: GIGABYTE RADEON HD3850 512MB DDR3 PCI-E 2XDVI ZALMA

Dysk twardy: SEAGATE 250GB BARRACUDA 7200.10 SATA/300 16MB NCQ ZAP.

Pamięć RAM: 4x DDR2 1024MB 800MHz OCZ Platinum rev 2.0 (2x1024MB, DualDDR2, CL4)

Zasilacz: MC P4 FEEL-400 III ILLUMINATION ATX 40

Proszę o jakieś rady, pozdrawiam.


(Erufenrito) #2

Masz winowajce

Zmień zasilacz

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

http://nvision.pl/forum/index.php?showtopic=38645

Co prawda Modecom jest na polecanej liście ale modele FEEL to największe zło tego producenta.


(pulas12) #3

A jaki zasilacz jest godny polecenia? Bo znając życie to jak oddam na gwarancję to mi wymienią na taki sam model, a właśnie, komputer brałem na podzespoły w gralu, i jak chciałem oddać kompa na gwarancję to chcieli mnie skasować 50zł za ekspertyzę by wykryć usterkę..


(Erufenrito) #4

http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... ts_id=1666 max obciążenie to 570W


(pulas12) #5

Mógłbyś sprawdzić jeszcze napięcia z Everesta? 2ng7sjp.jpg

Za bardzo się na nich nie znam a może one potwierdzą Twoją diagnozę?: