Tak jakby się nie bootowało.... xD


(Babcia66612) #1

Witam,

więc zaczne od tego, że ostatnio działo mi się coś dziwnego z kompem. Odpalałem wszystko chodziło itd ale przy odpalaniu tak jakby się nie bootowało... Pokazywało tylko obrazek jaki model płyty głównej i stało. Resety biosu, przekładanie kabli nic nie pomogło. Jako, że mialem kompa na gwarancji to go zaniosłem i po paru dniach powiedzieli, że mam zepsutą jedną kość Ramu i dysk. Więc kupiłem sobie nowy dysk (Seagate 500 GB)... No i sobie leci leci i czasem znowu to się dzieje... Gwarancja skończyła mi się wczoraj:/ Czasem pomaga reset biosu zworką, czasem wyłączenie pare raze kompa itd... W czym tkwi problem? Odrazu mówię, że bootowanie w Biosie jest ustawione dobrze.

Pozdrawiam i czekam na odp,

xXxMAROKOxXx


(system) #2

No to faktycznie może ten RAM. Sprawdzałeś go Memtestem?


(Babcia66612) #3

Wywaliłem ten zepsuty RAM... Została mi kość 512 MB, którą za chwilę sprawdzę

pamięć jest w porządki. Dysk nie ma bad sektorów itd... więc?


(Lukaszk 89) #4

Sprawdzałeś czy na płycie nie ma napuchniętych kondensatorów?

http://obrazki.elektroda.net/54_1152205433.jpg / http://i.frazpc.pl/pliki/2002/board_gra ... 868529.jpg

?


(Babcia66612) #5

sprawdzałem. wszystkie są w porządku


(mysz 1) #6

Bios nie może odczytać MBR dysku .

Może być wina biosu , połączenia płyta główna - dysk , płyta główna .


(Lukaszk 89) #7

Odnośnie rady mysz 1 , spróbuj spiąć dysk=płyta główna inną taśmą...


(Frog) #8

xXxMAROKOxXx , popraw tytuł tematu, używając przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif


(Cosik Ktosik) #9

Jeżeli to jest wina połączenia dysk-płyta główna, powinniśmy to zobaczyć w SMART dysku.

xXxMAROKOxXx , podaj odczyt danych SMART dysku z programu HD Tune, zakładka Health.

Jeżeli posiadasz jeszcze stary, to go podepnij i też daj z niego ten sam odczyt. Pomoże to w ocenie sytuacji.