"Tanczący" internet, czyli słaby przesył

Witam!

Mam taki problem. Niedawno informatyk formatował i reinstalował nam laptopa (windows xp pro. service pak 3). Poprzednio przesył był w miarę ok. Obecnie jest lipa. Jak poprzednio przy np. ściąganiu pliku z hotfile miałem ok 43-50 kb/s to teraz jest góra 25 i tanczy w dół i znów w górę.

Zapora wyłączona, harmonogram pakietów QoS odzaczona. Ktoś ma pojęcie o co chodzi? Można jakoś sprawdzić co zapycha przesył?

Pozdrawiam

1. Kto jest dostawcą internetu ?

2. Możliwe jest, że serwery są przepchane. Próbowałeś np. godzinę potem ?

Dostawca “osiedlowy” to Lanet/ Netia. Poprzednio nie miałem takich problemów, nawet w piątek wieczorem :), czy codzienna 17sta.

Zastanawiam się co mi tak zatyka, jakieś u stawienia Windowsa?

Laptop łaczy się przez wifi z moim routerem, Playstation również, a na niej żadnych spadków nie zauważyłem.

I do tego to dziwne “falowanie” przesyłu, od 7kb/s do 30 i znów w dół i w górę, w ciągu kilkuastu sekund. Wcześniej ta wartość była w miarę stała, pomijając sytuacje otwierania stron www itp.

Istnieje możliwość sprawdzenia co aktualnie zajmuje pasmo netu?

To zależy od serwera na jakim plik jest umiejscowiony. Hotfile jak wiele innych serwisów do uploadu ma kilka serwerów. Spróbuj inne linki itp.

Wejdź na noc.gts.pl , pobierz plik przykładowo 500mb i po pierwszych 20 sekundach ustabilizuje się prędkość i będziesz wiedział. Na takich serwisach typu Hotfile, Rapidshare itp., nigdy nie sprawdzaj prędkości neta.

Dzięki za odpowiedź, ale nie o to mi dokładnie chodzi. Testy robiłem.

Kwestia dotyczy tego, dlaczego jest gorzej niż było. Po reinstalacji miałem w ogóle problem z polączeniem z routerem. Musiałem odkliknąć domyślnie ustawione uwierzytelnianie metodą IEEE 802…, bo rwało mi polączenie i nie wykrywało sieci. Idąc tym tropem, pomyślałem o innych domyślnych ustawieniach, które ograniczają mi przepustowość. Harmonogram pakietów QoS już odkliknąłem, ale jest niewiele lepiej.

W speedtest.net wyszło 0.4 Mb/s, ale mało kiedy mam taką szybkość.

Pozdro

Znów powtórzę: Nie sprawdzaj prędkości neta poprzez serwisy do uploadu, a także takie typu “speedtest.net”!

Wszystko na prawdę zależy od przeciążenia, odległości itp. Ja przykładowo z Rapidshare czasami ściągam z prędkością 3mb, a czasami 1,8mb. Dlaczego?

Przykładowo jeden plik znajduje się na serwerze w Niemczech, a drugi na serwerze w Ameryce. To że mamy internet przez kabel (nie wifi/radiówka) to nie znaczy, że zawsze jest taki sam. Czym dalej tym słabnie i dłużej się czeka.

Na stronie noc.gts.pl podczas pobierania po ok. 20 sekundach prędkość się ustabilizuje, wtedy bierzesz tą liczbę w kb i mnożysz razy 8, wyjdzie Ci wynik prędkości neta.

To tyle jeśli chodzi o sprawdzanie prędkości. *Takie testy najlepiej robić o godzinie 2-3 w nocy, wtedy serwery są mniej przeciążone i można otrzymać wynik najbardziej przybliżony do rzeczywistej prędkości.

@topic:

No więc ten informatyk co “naprawiał” Twój komputer coś spierdzielił, może mu się spieszyło i zrobił wszystko byle jak. Płaciłeś mu czy robił Tobie to po znajomości (za darmo)?

Jeżeli mu płaciłeś to wołaj go niech naprawia to jak najszybciej (Płacę - Żądam!).

Po prostu coś spierdzielił i tyle, bo nagle tak nie może się stać. A wszystko wskazuje właśnie na jego robotę, bo po niej zaczęło się to dziać.

Ok, ok, to ja rozumiem, jednakże pozwól, że wytłumaczę.

Irytują mnie te wahania przesyłu. Poprzednio, jaki by nie był, niski, czy wysoki, to jednak jakby stały (pomijając otwieranie stron, filmiki, reklamy itp.) 'Czy w nocy, w podczas oblężenia, czy rapidshare ( gdzie miałem dość wysoki przesył, lub np. zippishare lub bandoogo, niski przesył). Trudno mi określić zasysanie przy np. filmach.

Teraz przesył mi “tanczy”, pomimo zamkniętych stron, wyłączonej zapory, tak jakby coś korzystało z łacza. I zastanawiam się czy to Windows?

P.s. Informatyk nie miał co spiredzielić, po prostu reinstalka. To kwestia chyba jakiś domyślnych ustawień Windowsa, jak pisałem powyżej.

W każdym razie dzięki za fatygę, będę jeszcze obserwował ten przesył.

Możliwe, że Windows.

Masz wyłączone automatyczne aktualizację? Sprawdź też czy nie masz zarezerwowanej przepustowości dla pakietów QoS, to standardowo na świeżym systemie jest włączone, a w poprzedniej instalce systemu mogłeś to mieć wyłączone.