Telewizor sam włącza i wyłącza się

Witam.

Czy TV ma podłączone jakieś urządzenia? Dekoder, konsola, itp.
Odłącz wszystko i sprawdź.

Wyjmij baterie z pilota i sprawdź przyciski na obudowie.

1 polubienie

To dom czy mieszkanie? Jaką masz tam instalację elektryczną?

Znalezione w sieci.

1 polubienie

Dzięki za odzew :slightly_smiling_face:

Cóż, więc po kolei:
@Domker Samsung może i by chciał zdalnie ubić mój TV, ale to jest fizycznie niemożliwe bo nie mam karty Wi-Fi, tylko Ethernet :wink:

Tak, próbowałem Hard Reset ale TV nie reaguje na pilota, pisałem o tym, a jak włączę wtyczkę w gniazdo to od razu się zapętla. Zresztą próbowałem różnych kombinacji znalezionych w necie.
Jak na razie - porażka.

@iJuliusz W tej chwili nic nie jest do niego podłączone, tylko antena.
Czasem podłączam pena i dysk USB.

Przyciski na obudowie przeczyszczone, zero reakcji.
Baterie wyjmowałem, to samo.

@januszek To jest dom, zasilanie trójfazowe. Z siecią wszystko jest ok. Nawet zmieniałem listwę zasilającą na inną oraz podłączałem bezpośrednio gniazdka.

@anon78398381 Noo, to może być powód ale nie wiem czy sam dam radę wymienić moduł zasilający.

Jak na razie TV - 1, witkacz - 0 :neutral_face:
Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?

2 polubienia

Rozkręć go i zobacz wspomniany moduł zasilający, bolączka elektroniki są kondensatory elektrolityczne najgorszego sortu.
Sprawdź ich stan.
Obrazek poniżej ilustruje zły stan

Zgłoś do serwisu. Na portalu Hdtv jest taki tekst dotyczący tego modelu
"Witam trochę odświeżę temat ponieważ spotkała mnie dzisiaj identyczna usterka w tym modelu i to już drugi raz. Gdy po raz pierwszy wystąpiła awaria mechanik oświadczył że to jest typowa usterka dla tego tv tj. restart co około 15 sek i wtedy do wymiany/naprawy jest płyta główna. Niestety w moim przypadku restart były częstsze bo co około 1-2 sek. w takim przypadku awarii ulega zasilacz, a konkretnie jeden z układów scalonych który znajduje się w zasilaczu trochę się przegrzewa. Bardzo łatwo można zdiagnozować czy to aby na pewno jest wina w/w scalaka, po prostu bierzemy suszarkę, włączamy koniecznie zimny nadmuch i chłodzony układ. W moim przypadku po schlodzeniu scalaka tv działał normalnie tj. włączył się bez problemu, natomiast gdy przestałem chłodzić lub zmieniłem nadmuch na ciepłe powietrze tv się restartował. Jak mi się uda to wrzucę foto o który układ mi chodzi. Kupując używany zasilacz rozwiązałem problem z restartem i tv działał normalnie (tj. przez około 2 lata) aż do dzisiaj gdzie znów tv wpadł w pętlę restartu.

Znalazłem jeszcze coś takiego ale to dawne czasy, z 2016 r

@m4s Odmówię trzy zdrowaśki i spróbuję go otworzyć :wink:

@anon78398381 Pytanie za 100 punktów: czy gra jest warta świeczki aby go serwisować?
TV kupiłem w 2012, tuż przed EURO w Polsce, aby elegancko oglądać mecze :sunglasses:

Jak mi zaśpiewają, nie wiem, z 500 zeta za serwis, a czort wie ile pochodzi na nowym module ?

@anon78398381
Jasne, kto o tym nie słyszał. Każdy, kto choć trochę interesuje się sprzętem miał polew ze Samsunga.
No chyba, że dotyczyło go to osobiście, wtedy nie było wesoło :wink:

Mój model jest starszy, nie ma Wi-Fi, tylko Ethernet, choć jest Smart TV i można dokupić moduł bezprzewodowy. Mam ruter w domu, ale nigdy nie podłączałem go do netu nawet kablem.

Zawsze mozna zadzwonić do jakiegoś “magika” od TV i zapytać ile by kosztowało samo zdiagnozowanie problemu. a decyzje co dalej od tego uzależnić.

Dla pewności 5 zdrowaśiek i tylko nie krop go wodą !
Obudowa - parę śrubek - pstryknij foto płytek i zobaczymy

Yes Sir :wink:

Dam znać jak otworzę, w tej chwili nie za bardzo mogę.

Kiedys tak miałem że samsung zdalnie zrobił jakieś aktualizacjie i TV dwa dni się nie uruchamiał :smiley:

Ja mam tak z pinem po aktualizacji. Na mój nie reaguje a procedura przywracania systemowego nie działa. Nawet po wejściu w ustawienia serwisowe. Zawziął się i tyle ale szkoda wywalac i nowy brać bo ten działa a w Smarcie nawet you tube.

Witam ponownie :slightly_smiling_face:

Obiecałem, że wrzucę fotki więc wrzucam.

Jak widać kondensatory nie są spuchnięte, nigdzie nie ma śladu przepalenia.
Przeczyściłem wszystko z kurzu, choć dużo go nie było.

Problem jak najbardziej aktualny.
Pomoże ktoś ?

To, że kondensatory nie są wybulone/spuchnięte, nie oznacza, że nie utraciły swoich parametrów, oznacza tylko, że nie zaszły reakcje chemiczne uwalniające wodór. Uszkodzenie z twojego opisu wygląda na mechaniczne i bez wiedzy elektronicznej niewiele sam zdziałasz kuchennymi metodami.
Idź do najbliższego serwisu RTV po diagnozę usterki. Zapłacisz za taką pewnie około 50zł (zależy pewnie od miasta) i wtedy podejmiesz decyzję czy naprawa jest dla ciebie opłacalna (biorąc pod uwagę jak ceny telewizorów spadły od czasu kiedy kupowałeś ten).

1 polubienie

Naprawiac domowym sposobem to lampowe można było. W Rubina jak nie działał wystarczyło pięścią pier… i z reguły zaskakiwał. Tu bez znawstwa i sprzętu pomiarowego nic nie wskórasz.

Dobra. Dziękuję wszystkim za pomoc.

witkacz

1 polubienie

W sumie możesz spróbować sposobu z filmiku YT (tego co podlinkowałem) jeżeli już masz go rozkręconego.
Czyli zwarcie tych pinów:

Opisowkę masz pod naklejką.

W moim 46F6770 problem włączania się i wyłączania pojawia się cyklicznie, co jakieś 2 lata i wtedy muszę wykonać reset fabryczny. Mam wrażenie, że soft telewizora ma coś zaszyte, co go psuje celowo.
Factory reset poprzez menu serwisowe pomaga.