Terminal HP 5135 - nie uruchamia się


(marcin565) #1

Witam serdecznie kupiłem niedawno terminal hp 5135 z przeznaczeniem na serwer udostępniający pliki drukarkę etc. Dzisiaj dostałem owy terminal i mam z nim następujący problem otóż po podłączeniu zasilania monitora myszki i klawiatury i po uruchomieniu go na monitorze nic się nie wyświetla na obudowie co prawda święci zielona dioda myszka dostaje zasilanie podobnie jak klawiatura ale nic poza tym się nie dzieje. Po podłączeniu kabla sieciowego świecą się diody karty sieciowej i rotter jako tako też wychwytuje podłączony kabel ale nie przypisuje terminalowi żadnego adresu IP. Pytanie do Was co robię źle czy taki terminal działa inaczej niż zwykły pecet ? Czy może mój egzemplarz jest uszkodzony i nic nie da się z nim zrobić - co prawda narazie nie chce dopuścić do siebie takiej możliwości.


(Agatonster) #2

marcin565 ,

Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.


(marcin565) #3

Problem rozwiązany - najprawdopodobniej problemem był uszkodzony fizycznie terminal. Został on wymieniony na nowy model, który IMO działa, ale mam z nim inny problem, otóż mam dla niego zainstalowany system (Linux Debian 6.0) na pendrive Kingstona 4 GB. System chodzi idealnie, brak jakichkolwiek problemów. Do terminala podpięty jest dysk zewnętrzny Seagate 320 GB 2,5 " (zasilany z portu USB, bez zewnętrznego zasilacza). Problem polega na tym, że gdy uruchamiam terminal z już podpiętym dyskiem twardym, terminal zawiesza się przed wczytaniem z Pendrive systemu i tak stoi dopóki nie odłączę dysku zewnętrznego,po jego odłączeniu terminal uruchamia się dalej. W BIOSie niestety nie mam możliwości wyboru urządzenia rozruchowego, mogę co najwyżej zaznaczyć, że startować ma z portu USB co oczywiście jest ustawione. Po tym jak linux rozpocznie się już uruchamiać i wtedy zostanie podłączony dysk - nic dziwnego się nie dzieje, system uruchamia się dalej, dysk jest normalnie widoczny, wszystko jest ok. Domyślam się, że w BIOSie jest coś źle skonfigurowane że odwala takie cyrki pytanie tylko co ...

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam