Toshiba c50-a-1f1 problem z uruchomieniem


(Johny101093) #1

Witam, mam problem z laptopem Toshiba c50-a-1f1. Po podłączeniu dysku do komputera przez przejściówke z sata 13 pin na 22 pin w miejsce napędu dvd komputer nie chce się włączyć. Widać, że startuje ale wyłącza sie po około 2 sekundach. Dzieje się tak zarówno na zasilaczu, na baterii i na baterii razem z zasilaczem. Dysku nie mogę podpiąć do oryginalnego gniazda sata gdyż nie widzi ono dysku.  Dysk jest w 100% sprawny. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.


(rgabrysiak) #2

 

Dlatego też proszę zapoznać się z tym tematem: Poradnik zakładania i edycji tematu

A następnie korzystając z przycisku Edytuj i opcji Użyj pełnego edytora , dokonać korekty tytułu, tak aby konkretnie mówił o problemie.

 

Po drugie, na forum piszemy w języku polskim, czyli korzystamy z polskich znaków diakrytycznych (ą, ć, ę, ł, ń, ó, ś, ź, ż).

Dlatego też proszę dokonać korekty postu.

W przeciwnym razie temat trafi do Kosza.


(JNJN) #3

 

Jeśli tu bios dysku nie widzi, raczej tam też nie będzie pracował. A to, że się nie włącza prawdopodobnie wina przejściówki.

 

Jak to dysk SSD, trzeba do tego laptopa założyć zwykły HDD.

 

Może aktualizacja biosu laptopa coś da, że bios zobaczy dysk w gnieździe dyskowym.


(Johny101093) #4

Bios jest zaktualizowany do najnowszej wersji. Nie jest to dysk SSD. Dysk jest w 100% sprawny bo był podpinany do innego laptopa i tam działał bez zarzutów.


(JNJN) #5

To trzeba podpiąć dysk HDD taki, który obsługuje płyta i bios laptopa.

 

Edit:

 

Jaki dysk jest oryginalne zamontowany, a jaki montujesz?


(Johny101093) #6

Dysk który montuje jest oryginalnym dyskiem.


(adamk1985) #7

A czy laptop w ogóle działa prawidłowo bez tego dysku??

 

Może to problem z płytą główną (mostek) 

 

Przybliż trochę specyfikację i historię użytkowania tego sprzętu…