Touchpad nie działa - Asus UX360

Cześć,
mam problem z touchpadem. Włączyłam dziś laptopa i nie działał mi touchpad. Z automatu próbowałam z kombinacją klawiszy fn+f9, ale komputer w ogóle nie reaguje na tę kombinacje.
Próbowałam w menedżerze urządzeń, próbowałam ze sterownikami (aczkolwiek nie wiem czy do końca dobrze to zrobiłam).
Finalnie sformatowałam laptopa, a touchpad ciągle nie działa, tak samo jak kombinacja fn+f9…

Proszę o pomoc…

Skoro przeinstalowałeś system i nadal nie działa, to zostają ustawienia BIOS (przywróć do ustawień fabrycznych) albo fizyczne uszkodzenie - seriws. Nic forum raczej na to nie poradzi.

Nie znam się na informatyce, ale dziwi mnie to, że laptop w ustawieniach nie widzi touchpada? W ogóle nie pojawia mi się taka opcja w ustawieniach…

Pokaż na screenie jakie widać urządzenia w sekcji “Mysz i inne urządzenia wskazujące” - w menadżerze urządzeń systemu Windows.

Jeśli się nie mylę, jest to tylko myszka podłączona do usb, z której korzystam. Przed formatem wchodziłam w Widok>Pokaż ukryte urządzenia i w sekcji HID pokazywało mi coś z Touchpadem, ale teraz już tego nie ma…

Jeżeli masz podłączoną dodatkową mysz pod USB, która działa to ona będzie widoczna na tym screenie. Wygląda na to, że touchpada nie widać sprzętowo, sprawdź czy w BIOS “Internal Pointing Device” nie jest wyłączone. Inaczej przyczyn może być wiele, usterka samego touchpada, uszkodzenie lub wypięcie taśmy łączącej touchpad z płytą główną laptopa.

Jak masz gwarancji go jeszcze to odeślij go na gwarancje a nie grzeb w nim w środku.

A może pobierz Synaptics Touchpad Driver for Windows dla Twojego lapka (o ile touchpad jest jest od nich, ale raczej tak.) U mnie to kiedyś pomogło i zaczął działać, zwyczajnie brakowało sterownika.

Gwarancja skończyła się rok temu :stuck_out_tongue:

Touchpad działa - pomogło wejście w BIOSa -> “internal pointing device” - mimo że było włączone, to wyłączyłam, włączyłam ponownie, potem wyjście z BIOS i udało się, działa :slight_smile:

Dzięki za pomoc!