TP-Link TD-W8901G mniejsza prędkość pobierania (szarpana)


(adami) #1

Posiadam od niedawna to cudo operator multimedia powpisywane VPI, VCI ,login,hasło niby wszystko biega ale:

-Prędkość pobierania na cudeńku od nich jest wyższa o jakieś 20 KB/s niż na tym.

-Występuje takie jakby szarpanie przy ciągłym pobieraniu np idzie 110 KB/s ,90 ,70 ,120 ,53 a nie jak przy tamtym w miarę równo.

Podłączone na takim samym kablu ,czy można tam coś zmienić w ustawieniach aby to zniwelować ? tak samo przy radiu i kablu .W zasięgu jest inna sieć ale wartość sygnału słaba czy ona może zakłócać ?


(Dimatheus) #2

Hej,

Może zakłócać sygnał ale tylko wtedy, gdy pobliska sieć nadaje na zbliżonym kanale. I oczywiście zakłócenia będą dotyczyć tylko i wyłącznie połączenia bezprzewodowego; na połączenie kablowe nie będą miały wpływu.

Różnica o takiej wartości powinna być praktycznie niewidoczna w codziennym użytkowaniu. Z jakiej prędkości łącza korzystasz??

Takie skoki są zupełnie normalne i nie powinieneś się nimi przejmować. A jeśli już tak bardzo Cię to martwi, popróbuj testowania prędkości ściągania przy pomocy jakiegoś akceleratora pobierania.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(adami) #3

Trochę pozmieniałem u ustawieniach :

ADSL Mode G.DMT -było na automacie

ADSL Type ANNEX a - było a/l

Do końca nie wiem na jakich ustawieniach najlepiej by to chodziło. Internetu z Multimedia po linii telefonicznej ma mało odbiorców ,nieturzy dziwią się że coś takiego występuje i nie mogę znaleźć jakiś podpowiedzi co do ustawień. Prędkość to 1 mega.

Jeszcze jest PPPoE LLC i VC-Mux i co tu zapodać ?


(Longhorn2009) #4

Też mam Multimedie 1mega na TP-Linku W8910G.

Podam ci działające ustawienia:

VPI:0

VCI:33

Service Category: UBR Without PCR

QoS ja mam włączone

Connection Type: PPP Over Ethernet

Encapsulation Mode: LLC/SNAP-BRIDGING

Enable 802.1q odznaczone

Authentication Method: auto

MTU [88-1500]: 1492

Dial on demand (with idle timeout timer)

Inactivity Timeout (minutes) [1-4320]:

PPP IP extension odznaczone

Use Static IP Address odznaczone

IP Address: odznaczone

Enable PPP Debug Mode odznaczone

Enable IGMP Multicast odznaczone

Enable WAN Service zaznaczyć

G.Dmt Enabled

G.lite Enabled

T1.413 Enabled

ADSL2 Enabled

AnnexL Enabled

ADSL2+ Enabled

AnnexM Disable

W multimedii Internet przez router jest niezgodny z umową, grożą 2tyś zł kary za 1 stanowisko. Ja dla pewności sklonowałem MAC z ich oryginalnego modemu.


(adami) #5

Jakieś inne mam chyba oprogramowanie nie mogę wybrać włącz wyłącz tylko http://mm.pl/~adamp74/zdjecia/2 ,MM to ma annex L ? taki Podałeś http://mm.pl/~adamp74/zdjecia/1

Pierwsze 0 i 33 to takie mam a pozostałych nie mogę znaleźć włączony jako Access Point i coś jest chyba z adresami bo nie mogłem wysłać tych zdjęć na serwer MM.

Ale od nich mam router tylko nie ma radia. Jest dopłata za radio do abonamentu ale nie wiedzieć czemu.To o każe to jest w umowie czy regulaminie ?


(Longhorn2009) #6

Kiedyś czytałem ich umowę o internet i mi pisało, że mogę podłączyć tylko jeden terminal (komputer), tyle że ja miałem modem USB od nich, może dlatego tak pisało.

Z tych list wybierz ADSL2+ i type Annex A lub tą ostatnią opcje. Daj znać czy zadziała.


(adami) #7

Działa od samego początku tylko byle jak ,po wpięciu (przewód 30 cm od gniazdka) Max Rate 10700 wcześniej na kablu ok 15 m 4200 .

Nie ma teraz aż takich skoków ale na ich jakby lepiej chodziło na przewodzie 15 m ,mam już możliwość wysyłania na mm przez ftp ale jak to się stało to do końca nie wiem jeszcze kanał radia na 1 a nie auto.

Przy ADSL2 ,2+ to wcale się nie łączy zostają tylko te niżej .


(Szakin) #8

To rwie na łaczu dostawca router czy router komputer?

Jak uzywacz Wi-Fi pozmieniaj Wireless Channel

Interface Setup-Wireless- Acsess Point Settings-Channel


(Dimatheus) #9

Hej,

Ustawienia poszczególnych wartości - VPI, VCI, Encapsulacja, typ połączenia czy Annex'y - mają na celu uzyskanie połączenia z serwerem, a co za tym idzie umożliwienie korzystania z zasobów sieci. Jeśli mamy połączenie z siecią, to zmiany tych parametrów mogą jedynie spowodować utratę połączenia - nie polepszą natomiast szybkości działania łącza. Przyczyny należy upatrywać więc nie w tych ustawieniach.

Rozumiem, że TP Link'a masz ustawionego jako AP. A co się dzieje, gdy ustawisz go w trybie modem+router??

Pozdrawiam,

Dimatheus


(adami) #10

Nie bardzo znam się na tym , jak dezaktywuje AP to będę mia radio ? modem + router to tylko przez kabel ? A opcja adsl mode to nie ma wpływu działają trzy od dołu i auto(zdjęcie link wyżej).

Router od nich jest na sztywno tylko podaje login hasło i nie ma takich skoków aktualizowałem Ubuntu na stacjonarnym to szło ok 120 w miarę równo jak był skok to w górę .Teraz trochę pomógł krótki kabel od gniazdka.


(Dimatheus) #11

Hej,

Przepraszam, troszkę nad-interpretowałem Twoje słowa. Chodzi o to, że urządzenie działające jako AP rozgłasza tylko sygnał sieci WiFi, ale nie przypisuje ani adresów IP, ani nie ustanawia połączenia z zewnętrznym serwerem. W każdym bądź razie przy takim ustawieniu potrzebowałbyś jeszcze dodatkowe urządzenia w sieci... Mój błąd, pytanie więc zupełnie nietrafione. :expressionless:

Tak, bo w urządzeniach tych ładują domyślne ustawienia na potrzeby danego operatora. Aczkolwiek logując się do panelu zarządzania opcje te można zmienić.

:arrow: Czy pomiarów dokonujesz na tych samych plikach, serwerach i o podobnych godzinach??

:arrow: Próbowałeś któregoś z akceleratorów pobierania??

Pozdrawiam,

Dimatheus