TP-LINK TL-WR741ND: jak skonfigurować pod SKYPE?


(cenart) #1

Dzień dobry.

Szukam pomocy w kwestii konfiguracji routera TP-LINK TL-WR741ND pod kątem SKYPE.

Obecnie mam taką sytuację, że połączenie na kablu jest w miarę OK i rozmówca twierdzi, że przekaz video jest dobry ale kiedy przejdę na router wówczas rozmówca twierdzi, że video jest rozmyte(np. praktycznie nie widać twarzy) i lubi się zacinać. 

Mój dostawca internetu szerokopasmowego to MULTIMEDIA POLSKA, łącze 30 Mbit/s - download i chyba 2 Mbit - upload.

Dziwi mnie to, że przy tak szybkim łączu połączenie szwankuje a sąsiad jak rozmawia z moim rozmówcą na łączu 10 Mbit, to nie ma żadnych problemów.

Ja i mój rozmówca mamy w SKYPE tak ustawione połączenie -> taką poradę znalazłem gdzieś w necie:

  • port 33000 dla połączeń przychodzących

  • użyj portów 80 i 443 jako alternatywnych mam "niezaptaszkowane"

  • włącz uPnP mam "zaptaszkowane"

Mój rozmówca pracuje na Linux Ubuntu 12.04 64Bit, ja na Win7 Home Premium Sp1 32 Bit

Szczerze mówiąc za wiele to nie dało, no ale jest poprawa.

Znalazłem w internecie taką poradę: http://portforward.com/english/routers/port_forwarding/TP-Link/TL-WR741ND/Skype.htm  ale nie bardzo rozumiem co i jak zrobić.

 

Proszę o pomoc i z góry dziękuję.


(roobal) #2

Z routerem łączysz się bezprzewodowo?


(cenart) #3

Tak, łączę się laptopa SAMSUNG R522 i HP ProBook 6570b


(roobal) #4

Sprawdź czy na kablu jest tak samo, łączność bezprzewodowa powoduje wyższe opóźnienia i jest podatna na zakłócenia.


(cenart) #5

Już to sprawdzałem: na kablu generalnie jest dobrze. Wiem, że łączność bezprzewodowa daje opóźnienia czy są jakieś zakłócenia.

Dlatego właśnie szukam sposobu na zminimalizowanie tego problemu z routerem. Liczę, że jednak jakąś rozsądną konfiguracją da się to zrobić.

A co sądzisz o tym co piszą w artykule, który zlinkowałem? Mógłbyś mi to jakoś przełożyć na ludzki język i pomóc w konfiguracji mojego routera?


(MrBeckham666) #6

porty trzeba odblokować w routerze jakby ci wogóle z serwerami skype nie łączył.

 

no ale jak w firewallu nic nie grzebałęś to powinno byc ok.

 

co do routera jaki masz sygnał?

 

 

kawałek aluminiowej puszki na antenie ustawienie w kierunku lapka czasami działa cuda;]