Moim zdaniem za dużo się wahasz Weź to C i spróbuj się go nauczyć. Jeśli znajdziesz sobie dobrą książkę (i tu podkreślam jeszcze raz … książkę, która oprócz składni języka, uczy też programowania), to myślę, że bez problemu sobie poradzisz (a już na pewno jak jesteś dobry z matmy). Jeśli C okaże się za trudne, to spróbuj nauczyć się najpierw tego Pascal-a (Przejrzałeś te linki co podałem? Ten jeden można przejrzeć w 3-4h). O BASIC-u się nie wypowiadam, bo nigdy nie miałem z tym językiem styczności. Pisałem jedynie w VBA i VB .NET, i jakoś specjalnie nie przepadam za tymi językami (składnia mi się nie podoba). Niemniej nie wiem na ile składnia tych dwóch języków jest podobna do BASIC-a (może C-Dur się wypowie).
W każdym bądź razie … Jeśli pójdziesz na studia, to tam będziesz uczył się kilku języków programowania (niektóre nie będą miały nic wspólnego z programowaniem strukturalnym i obiektowym) i nie będzie tak, że będziesz mógł sobie wybrać w czym piszesz Podobnie jeśli pójdziesz kiedyś do pracy. Może się okazać, że trafisz na projekt, w którym używany jest język programowania, z którym nigdy nie miałeś styczności, i będziesz musiał opanować jego składnię w na prawdę krótkim okresie czasu.
Dajmy już sobie raz na zawsze spokój z Pascal’em. Jeżeli dana osoba nie zamierza pójść do technikum informatycznego, to na jej miejscu nie rozpoczynałbym nauki tego języka. Tylko rozpocząłbym od C i uważam, że takie posunięcie lepiej by wyszło na dobre.
Ech…gdyby nie czas,to bym ci polecił Brata pascala, Delphi Turbo ( nie wiem czy to on czy ona ). #-o Chociaż…może wydadzą nową wersje delphi :-k Kto wie… ![-o<
Zgadzam się z Tobą że C nie jest najłatwiejszy. Lecz każdy go poleca na początek, a ja bym rzekł że jest trudniejszy od C# i Javy. Może nie jest to duży język ze standardową biblioteką i nie jest w nim tak rozwlekły kod jak np w Javie. Ale dosyć często można się w nim pogubić. Dlatego nie bez powodu jest uzywany do profesjonalnych rzeczy tupu : przy pisaniu systemów przez niezłych wyjadaczy, dinozaurów z czasów Uniksa.
Próbowałem zainstalować ( wcześniej , zanim napisałeś tą odpowiedź ) , lecz nie można , bo embarcadero nie daje do niego już kluczy… #-o#-o :-s :-# :-#