Tryb AHCI na Asus P7P55D

Postawiono mi Windowsa na twardym dysku sATA w trybie IDE. Chciałabym włączyć AHCI.

Już raz przestawiłam tę opcję w BIOSie i system w połowie ładowania wysypał się niebieskim ekranem.

Chciałam potem zainstalować sterowniki w Windows a potem dopiero zmienić w BIOSie, ale te ściągnięte ze strony Asusa:

W ogóle nie chcą się zainstalować, wyskakuje błąd:

“Ten system nie spełnia minimalnych wymagań dotyczących instalowania tego oprogramowania.”

Jak to mam więc zrobić?

po 1. ściągasz drivery ze strony intel.com pod swój system a drivery nazywają się intel chipset software instalation utility (jeszcze ich nie instaluj)

1. wyszukaj w google, bo żeby ahci działał trzeba zmienić 1 wartość w rejestrze systemu pod poleceniem “regedit” z wartości chyba 2 na 0 więc nic trudnego ale w którym kluczu to zmienić to znajdziesz masę artykułów w google pod wpisaniem frazy “ahci na windows” czy podobnych

2. jak zmienisz w rejestrze i zamkniesz system windows to przy uruchamianiu kompa wejdź do biosa i dopiero zmień tryb na ahci oraz wyłącz tryb “native ide” i zapisz ustawienia

3. windows uruchomi się ponownie tym razem na ahci i zainstaluj sterowniki te co w punkcie 1wszym.

Sprawdzane wiele razy i zawsze działa

OK, zmieniłam wpis w rejestrze, sterowniki zainstalowały się same. AHCI działa, ale teraz wszystkie dyski są widoczne obok zegara jako gotowe do bezpośredniego usunięcia. Da się tę opcję bezpiecznego usuwania wyłączyć?

Ja mam ikonkę 1dną która odpowiada właśnie za te bezpieczne usuwanie i mi nie przeszkadza bo to małe jest ale jak usunąć to nie wiem. Co do Ahci to używaj go, bo nie tylko minimalnie przyśpiesza pracę ale też wydłuża życie dysku twardego i zmniejsza odrobinę hałas