Nowa warstwa, pędzel, rotacja, skalowanie, dopasowanie do obrazka, kolejna warstwa, pędzel (inny), rotacja, skalowanie… i tak do uzyskania porządnego rezultatu.
Nie nauczę Cię myśleć, ale podałam Ci najprostszą drogę.
Na Twoim miejscu, mając sprzęt z podpisu, zastanowiłabym się nad inną wersją PS.
Może jestem starej szkoły, jednak uważam, że zawsze gdy trafia się trudniejsza obróbka, z którą zwykłe automatyczne rozwiązania PS’a sobie nie radzą zbyt dobrze, nie ma lepszego narzędzia niż tablet, pióro i wprawna dłoń.
Polecam podejść do zagadnienia również z tej strony, skoro PS Cię zawodzi.
minstreldesign - istnieją pluginy do PS (inne niż wbudowane zaznaczanie w PS (Quick Selection Tool) widziałem o wiele doskonalsze dostępne w edytorach w przeglądarce)…
Po za tym jak wyciąć błyskawicznie a jednocześnie dokładnie postać na podstawie kolorów… Np. postać nie zawiera kolorów tła, więc punktuje czerwonym tło (usunąć) …a zielonym(zostawić) punktuje postać… Tego typu programy (edytory w przeglądarce) świetnie się sprawdzają…
Po za tym zaznaczenie tak jak w PS się “nie rozjeżdża” w przypadku zdjęć słabszej jakości…
Jeśli zdjęcie jest naprawdę dobrej jakości to wyciąć postać z tła i wstawić inne - to dla mnie bułka z masłem… (w PS)
Gorzej jak jest wykonane w gorszym oświetleniu, kiepskim aparatem (wiadomo o co chodzi) to wtedy trzeba się na tym trochę napracować… zwłaszcza, że drobne szczegóły są dla mnie ważne…
" widziałem o wiele doskonalsze dostępne w edytorach w przeglądarce."
Podaj może jedną nazwę.Czy próbowałeś chociaż w jednym z tych magicznych programow usunąć skomplikowane tło czy tylko czytałeś o ich cudownych możliwościach? Takich programów jest dziesiątki a może i setki,służą głównie do usuwania… kasy z kieszeni klienta i są w sumie lepszą lub gorszą podróbą funkcji PS.Takie rewelacje są oferowane często za darmo bo zdrowo myślący człowiek nigdy by tego nie kupił.
“Np. postać nie zawiera kolorów tła, więc punktuje czerwonym tło (usunąć) …a zielonym(zostawić) punktuje postać.”
Gdybyś zapoznał się dobrze z narzędziami PS (co sugerowałem wcześniej) wiedział byś,że w PS jest coś takiego a nazywa się Quick Mask Mode.
“to wtedy trzeba się na tym trochę napracować…”
No i dochodzimy do sedna sprawy.Szukasz programu który załatwi to wszystko jednym klikiem? No to jeszcze długo będziesz szukał.A w międzyczasie spróbuj poznać (i zrozumieć) głębiej PS.Na pewno nie pożałujesz.