Ściągnąłem sobie Ubuntu 11.4 z ubuntu.com jednak kiedy wkładam płytę do napędu swojego laptopa (HP Pavilion DV7) i restartuje go aby rozpocząć instalację nic się nie dzieje i startuje po prostu windows.
Wcisnąłem ESC aby otworzyć manu i F9 i wybrałem aby bootowało z napędu jednak to nic nie dało. Jakieś pomysły?
Sprawdzić, czy dobrze nagrana płytka. Na pewno nagrałeś obraz na płytę jako obraz, a nie jako dane? Masz możliwość sprawdzenia płytki na innym komputerze?
Akurat po ściągnięciu nie był to obraz jak było w poprzednich wersjach tylko .rar no więc rozpakowałem i nagrałem jako dane. Czyli tutaj jest błąd? W takim razie jak to teraz zrobić aby zadziałało?
EDIT: Ok, znalazłem opcję utworzenia obrazu z danych (ashampoo burning studio) tworzę obraz, nagrywam jeszcze raz i powinno działać?
Nie było to bynajmniej archiwum RAR, tylko obraz ISO. Zapewne masz a) włączone ukrywanie rozszerzeń pliku b) ustawioną obsługę plików ISO przez WinRAR-a - stąd takie błędne mniemanie.
Powinieneś ściągnięty obraz ISO nagrać na płytę jako obraz, a nie jako dane (w praktycznie każdym programie do nagrywania płyt powinna być opcja “Nagraj obraz na płytę” lub podobnie brzmiąca)
Nie no nie wierzę że tego nie zauważyłem Zasugerowałem się ikonką winrar’a ale jak wół pisze .iso Wystarczyło zmienić domyślny program dla tego formatu.