Ubuntu 6.10 Edgy Eft- problem z montażem partycji fat32


(Lsieko) #1

Witam, problem jak w tytule.

Zapoznałem się z licznymi poradnikami. Między innymi z:

i dokładnie wykonałem zawarte tam instrukcje, niestety system nie wykrywa partycji. Myślę, że jest to poradnik do starszej wersji ubuntu.

Mój plik /etc/fstab wyglada następująco:

Na pomarańczowo zaznaczyłem partycję, którą chcę dodać.

Przy starcie systemu pojawia się napis:

Moje partycje:

Proszę o pomoc


(Dawidmo84) #2

Jak masz te zera w osobnej linijce to się nie dziwie, powinny być po defaults

(v)FAT raczej UTF8 miał nie będzie, wywal to


(Lsieko) #3

Wywaliłem UTF8 i dałem te dwa zera po defaults.

Nadal nie widzi sda5, ale nie ma błądu przy starcie systemu.


(Mcdell) #4

Dodaj do fstab:

/dev/sda5 /mnt/windows vfat umask=0,iocharset=iso8859-2,auto 0 0

(Lsieko) #5

Niestety, nic to nie pomogło :frowning:

A trzeba później to jakoś zamontować może?


(Mcdell) #6

Upewnij się jeszce, że masz:

  • /mnt/windows;

  • /dev/sda5 (czy aby napewno pod tym urzązeniem masz partycję).

Zrestartuj komputer.


(Makak7) #7

no tak: sudo mount -a, jak nie wyskoczy zaden blad to powinno dzialac :slight_smile:

ps. o ile masz taki folder /mnt/windows


(Lsieko) #8

na 100% mam folder /mnt/windows, bo sam go tworzyłem :slight_smile:

wpisuję

, nie wyskakuje żaden błąd, ale w katalogu windows nic nie ma :frowning:

W katalogu dev mam plik sda5.

Złączono Posta : 17.12.2006 (Nie) 13:19

A tam nie powinno być isocharset?


(Mcdell) #9

Mam u siebie wpis jak powyższy i wszytko działa :slight_smile:


(Lsieko) #10

Chciałbym dodać, ze raz udało mi się sprawić, żeby ubuntu wykrywało tą partycję. Zrobiłem to jakimiś dwoma poleceniami, które znalazłem w internecie. Niestety, po restarcie partycja zniknęła :frowning:


(Deathspell666) #11

Wpisz mount /dev/sda5 /mnt/windows - jeśli nie będzie żadnego błędu to pomyślimy co dalej ;>


(Lsieko) #12

Wpisałem sudo mount /dev/sda5 /mnt/windows i o dziwo partycja pojawiła się :smiley:

Gdy zrestartowałem kompa, znowy zniknęła :frowning:

Ja bym chciał ją na stałe, da się tak zrobić? Czy za każdym razem musiałbym ją montować?


(moongoose) #13

A może zrób tak:

mkdir /mnt/sda5

/etc/fstab - wpisz dane

potem jako root

mount /mnt/sda5

aby sprawdzić dyski użyj fdisk -l

pozdrawiam


(Deathspell666) #14

Wywal wszystko z fstaba co sam wcześniej wpisywałeś, nic więcej !

I wpisz na samym końcu pliku:

/dev/sda5 /mnt/windows	auto	rw,umask=0333,dmask=000	0 0

następnie zapisz i wpisz sudo mount -a


(Lsieko) #15

Niestety, nie działa . Chyba jestem skazany na wklepywanie tego po każdym restarcie... :frowning:


(Mcdell) #16

Więc napisz sobie skrypt :slight_smile:

Wracając do tematu - pokombinowałbym coś z tymi UUID.

Być może brak tego wpisu w fstab uniemożliwia automatyczne montowanie.

W katalogu /dev/disk/by-uuid/ możesz odczytać aktualny numer UUID przyporządkowany poszczególnym partycjom. Odszukaj UUID odpowiadający za partyjcję /dev/sda5 i w fstab dopisz tak, jak masz przy pozostałych partycjach UUID=xxxxxxx to powinno rozwiązać ten problem.


(Lsieko) #17

Aż tak zaawansowany nie jestem, zeby pisać skrypty. Linuxa mam od tygodnia :slight_smile:

Są w tym katalogu 4 pliki:

screenshotan1.th.png

Jak rozpoznać, który do którego?

Złączono Posta : 18.12.2006 (Pon) 10:29

Ok, problem rozwiązany, okazało się, ze mcdell ma rację. Peóbowałem w tymi UUID, aż w końcu trafiłem na właściwy.

Dzięki za pomoc