na tym screenie są aktualizacje jądra systemu. Mam pytanie-jak mam je wyłączyć tak, by nie pojawiały się już NIGDY na liście i ich nowsze wersje również?
Nie chcę wyłączać wszystkich aktualizacji bezpieczeństwa, chcę tylko wyłączyć te co na screenie oraz ich nowsze wersje. Da się tak?
Nie pytajcie dlaczego- te aktualizacje kiedyś doprowadziły mnie do formata
Ja na twoim miejscu nie rozpamiętywałbym co było kiedyś tyko zaktualizował system… mogła mieć miejsce wpadka z aktualizacją (pamiętam taki przypadek) ale nie oznacza to że musisz wyłączać aktualizacje jądra których jako tako (samych aktualizacji jądra) nie wyłączysz…
słuchaj-juz tyle pracy w ten system włożyłem i nareszcie jako tako mi to działa. Teraz zaaktualizauje jądro i mi wszystko przepadnie w partycji home nie mam i wszystkie dane szlak trafi
Wiesz odkąd używam ubuntu i ogólnie linuksa (będzie ze 4 lata) raz jeden słyszałem o takich jajach w ubuntu że po aktualizacji jądra system padł (developerzy się przyznali do błędu i szybko go naprawili).
Moim zdaniem panikujesz, a ustawienia z /home zawsze możesz sobie spakować i wysłać za pomocą ubuntuOne lub nagrać na płytę.
jak przewróciłeś sie ucząc sie jeździć na rowerze to już nigdy nie spróbowałeś? Ubuntu się już troszke bawiłem i nie zdarzyło mi sie aby padł po aktualizacji. Tego że nie utworzyłeś home na osobnej partycji jesteś sam sobie winien… mimo to jednak aktualizacje nie zrobią Ci krzywdy
Nie rozumiem gdzie problem. Przecież po instalacji nowego kernela, stary nie ulega kasacji. Zawsze można go uruchomić z listy w grubie. Poza tym nowy kernel to nie tylko poprawione bezpieczeństwo, ale także lepsza obsługa sprzętu.