Udostępnianie plików działa, a gry nie


(IcyMat) #1

Witam.

Mam w domu 3 komputery i router Linksys WAG-200G. Dwa z tych komputerów to laptopy z systemem Windows Vista - łączą się one z routerem poprzez WiFi. Trzeci komputer to prawie 10cio letni komputer z Windowsem XP na pokładzie podłączony zwykłym kablem sieciowym do routera. Router ma niestandardowe ustawienia (zakres przydzielanych IP itp.), ale wszystko (udostępnianie plików i drukarek itp) działa pięknie. Na laptopach da się grać w grę sieciową przez WiFi (połączenie TCP/IP), ale połączenie i próba gry z trzecim komputerem (przez router) nie działa. Większy problem pojawia się po podłączeniu komputerów kablem do rutera. Nie da się grać, ale nadal działa udostępnianie plików i drukarek. Nie wiem co może być tego przyczyną. Jeśli to ma jakieś znaczenie gra, w którą chciałem zagrać to Submarine Titans (jakaś stara gra, ale do tej pory to jedyna gra w jaką gram :wink: ). Czy da się to tak ustawić, żeby wszystko działało i dało się grać w tą grę na 3 komputerach przez sieć?

Z góry dziękuję za porady i pomoc

IcyMat


(Drobok) #2

Spróbuj wyłączyć firewalla na routerze.


(IcyMat) #3

Wyłączyłem firewalle na wszystkich komputerach i nadal gra nie działa. Wcześniej zapomniałem dopisać, że w grze na liście dostępnych komputerów wyświetla się ten stacjonarny komputer, ale nie można się z nim jakby połączyć - jak to mawia mój nauczyciel od matematyki: on jest, ale go nie ma...


(Pawko86) #4

z pinguj kompa polaczonego po kablu ( polecenie ping IP KOMPA w cmd ) w ten sposób dowiesz czy pozostałe kompy go widza ewentualnie sprawdź czy macie takie same grupy robocze , i takie same pule adresów IP.np. komp1 192.168.0.2, komp2 192.168.0.3, komp3 192.168.0.4


(IcyMat) #5

Pule adresów się zgadzają (to już dawno opanowałem :wink: ), grupę roboczą wszystkie komputery mają taką samą, nie sprawdzałem pingów bo okazało się, że firewall windowsowski zablokował tą grę pomimo tego, że sam dodałem ją do wyjątków... po ponownym dodaniu jej do wyjątków wszystko zaczęło pięknie śmigać :slight_smile: No dobra - w ustawieniach routera dodałem jeszcze chyba jakiś port czy coś takiego - nie wiem, nie znam się na tym aż tak bardzo :wink:

W każdym razie wszystko działa tak jak powinno, dziękuję za pomoc (bo gdyby nie porada z wyłączeniem firewalla na routerze nie zauważyłbym pewnie tej zakładki z portami czy czymś takim - jak już pisałem: nie znam się na tym aż tak bardzo) :slight_smile:

EDIT:

Nie wiem dlaczego, ale ta gra znowu przestała działać :frowning: Próbowałem wszystkiego i nic - nie mogę uruchomić gry sieciowej