Udostępnienie internetu

(mich@l2312) #1

Dzisiaj kupiłem kartę sieciową i połączyłem dwa komputery. Skonfigurowałem je tak jak na demonstracji w vortalu dobreprogramy.pl. Tylko mam 2 problemy:

  1. Komputer (ten drugi, gorszy) uruchamia się około 3 razy dłużej, dopiero jak nacisnę ctrl+alt+del pokazuje się pulpit.

  2. Internet na drugim komputerze w ogóle się nie włącza.

Czy da się to jakoś ustawić, żeby komputer szybciej się włączał i internet chodził normalnie?

(Phobos64) #2

Po pierwsze jakie systemy? Po drugie włączyłeś usługę udostępnianie internetu? (połączenie lokalne zaawansowane, udostępnianie połączenia internetowego)? Po trzecie, masz skrosowany kabel sieciowy?

(mich@l2312) #3

Dwa Windowsy Xp. Tak udostępniony jest internet. A co do kabla sieciowego, jak można to sprawdzić?

(Jarek_OSW) #4

Połóż równolegle i w tym samym kierunku obie wtyczki i sprawdź czy przewody w środku są tak samo poukładane kolorami czy się różnią?

(mich@l2312) #5

Różnią się.

(Phobos64) #6

Na kompie który udostępnia internet w połączeniu które wychodzi do kompa sprawdź czy masz

adres IP 192.168.0.1

maska podsieci 255.255.255.0

preferowany DNS 192.168.0.1

w kompie który ma odbierac neta

we właściwosciach tcp/ip

uzyskaj adres ip automatycznie

uzyskaj adres serwera DNS automatycznie

U mnie taka konfiguracja działa bez problemu

(mich@l2312) #7

Niestety dalej nie łączy się z Internetem.

(Phobos64) #8

Spróbuj zresteować oba kompy. Poczekaj chwilę i najpierw włącz ten który udostępnia internet.

(pakeroso) #9

Spróbuj najpierw skonfigurować LANa czyli:

komp1:

  • IP 192.168.0.1

  • maska podsieci 255.255.255.0

  • nazwa komputera komp1

  • grupa robocza: XXX

komp2:

  • IP 192.168.0.2

  • maska podsieci 255.255.255.0

  • nazwa komputera komp2

  • grupa robocza: XXX

następnie udostępnij jakiś katalog i sprawdź na drugim kompie czy to działa (opcja Narzędzia -> Mapuj dysk sieciowy…)

Jeśli działa LAN możesz zacząć udostępniać neta, czyli na komputerze z netem w połączeniu internetowym zaznaczasz “Zezwól innym użytkownikom…”, a na drugim dajesz w IP wszystko na “Automatycznie…”

Jeśli komp bez neta jest słaby to od momentu włączenia do zaskoczenia neta może minąć ładne kilka minut.

(mich@l2312) #10

Foldery mogę udostępniać bez problemu. Nawet w połączeniach sieciowych na drugim komputerze pisze: Połączenie sieci bezprzewodowej na KOMPUTER1, ale internet dalej nie działa chociaż pisze w przeglądarce: "Łaczenie z witryną ".

(pakeroso) #11

Spróbuj powyłączać zapory. Może zaskoczy.

(mich@l2312) #12

No też niestety nic. Już chyba wszystkimi sposobami próbowałem. Jak się nie da to się nie da. Dzięki za pomoc.

(system) #13

Jest jeszcze jeden sposób. Na komputerze, na którym ma być internet (połączony z głównym kompem) daj START —>> USTAWIENIA —>> POłąCZENIA SIECIOWE —>> (twoje połączenie) kliknij na nie prawym przyciskiem myszki —>>WŁAŚCIWOŚCI —>> ZAKłADKA OGóLNE —>> PROTOKół INTERNETOWY (TCP/IP) —>> WłAśCIWOśCI —>> ZAAWANSOWANE —>> USTAWIENIA PROTOKOłU IP —>> i na dole masz takie pole “Bramy domyślne”. Wybierz poniżej “Dodaj…” i wpisz takie IP połączenia, jakie ma komputer połączony bezpośrednio do internetu (ten komputer, który hostuje)! W razie problemów pisz dalej na forum. Powodzenia!

(mich@l2312) #14

Też niestety nic, chociaż tak jakby próbował się łączyć ale po około 1-2 minuty wyskakuje że nie można wyśwetlić strony. Udostępnianie plików działa bez problemu.

Zmieniłem teraz system na Troppixa 1.2 (z powodu małej ilości RAMu), i Firefox też próbuje się łączyć ale tak samo po chwili wyskakuje że nie można wyświetlić strony.