tak zewnetrzny bo brakuje mi czegos o wiekszej pojemnosci zwykle pendrive mi nie wystarczaja, byłby sens brac zewnetrzny ssd o jakiejs malej pojemnosci ?
Zależy co chcesz na nim przechowywać, jeśli małe pliki to dlaczego nie. Ale jednak pojemność 1 TB to jest to. Daj znać jak już kupisz tego wypasionego Ryzena jak to wszystko się sprawuje
Zapytam się na choinkę Ci nowe Mobo, skoro zostajesz przy Ryzen? Chyba, że planujesz upgrade o kolejne podzespoły.
Do 4000 nie wystarczy Ci taki Upgrade?:
Sprzedajesz GTX 1070 i Ryzena 1600 I kupujesz sobie SSD NVMe, a nie jakieś SATA
Dodatkowo zasilacz, bo trochę się zwiększy zapotrzebowanie na energię, choć 650 to i tak dużo.
Zewnętrzny dysk musi być SSD? Zazwyczaj wystarcza prosty HDD, ale jeżeli boisz się o uszkodzenie mechaniczne, bo w końcu to dysk przenośny i często go ze sobą nosisz to ok.
Dyski SSD zewnętrzne nie są jakoś specjalnie rozchwytywane i testowane, ale w pojemności 1 TB zazwyczaj pojawia się ten:
512 to widuję ten:
Ale prosta ADATA też powinna spełnić swoje zadanie
Wiesz jak juz mam te kase ze stypendium to chce ją wydać i pójśc trochę do przodu mój Ryzen ten którego mam to nie jest max możliwości a komputer i podzespoly takie jak np zasilacz sa troche budzetowe bo dawniej kasa poszła na gtx 1070 i głównie procesor+ ekran i system itd.
Planuję sprzedać Ryzen 5 i płyte i przeznaczyć te kasę na cos innego niz komputer np telefon bo nie tylko komputer jest ważny:)
Myślę o droższej płycie z tego względu że chce żeby wytrzymała kilka lat jeżeli wybiorę ryzena to prawdopodobnie zostanę na tej płycie a w przyszłości zakładając ze bede miał Seasonica 650 pójde w gtx 1080 i jeszcze lepsze ryzeny jeżeli przyniesie je przyszłośc i AMD na co mam wielkie nadzieje.
Być może jeszcze coś pokręce jeżeli sam ryzen 7 mi nie starczy w wersji z podstawowym taktowaniem.
Ostatecznie chyba będzie to wyglądać tak:
Procesor:https://www.morele.net/procesor-amd-ryzen-7-2700-4-1ghz-20mb-box-yd2700bbafbox-980257/
albo ten tylko jeden z nich nie ma odblokowanego mnoznika ?
Płyta:
Zasilacz:
Chyba postawie na Seasonica podobno wypada świetnie z tego co mówili na youtubie
Nowe chłodzenie zamiast silentium:
Mam w obudowie 3 dodatkowe wentylatory od silentium 120 mm ktore rok temu zamontowalem, myslę że to wystarczy
Dyski SSD i tutaj jest mały dylemat bo mam 3 opcje:
Rzeczywiście piekielnie wydajny ma coś koło 640 TBW?Ale tez bardzo drogi.-3 lata gwarancji.
Podobno ma wysokie temperatury pracy nawet 70 stopni
Kolejna opcja to https://www.morele.net/dysk-ssd-samsung-860-evo-1tb-sata3-mz-76e1t0b-eu-1724704/
Aż 5 lat gwarancji.
Oparty na MLC
Kolejna ostatnia opcja to ktora ma chyba najwiecej TBW oraz 2 lata gwarancji
A więc w kwestii ssd bardzo trudny wybór.
Pamięci zostają:
Dysk HDD Toshiba też zostaje chociaż jako ciekawostke powiem ze zaluje ze WD przejął Hitachi bo mam dysk Hitachi w laptopie ktory nie jedno widzial i śmiga 8 rok ?
Monitor zostaje.
System ten sam.
Karta też zostaje.
Dysk zewnętrzny:
Obudowy już nie zmienie bo braknie kasy ale prawie zmieściłem się w budżecie czy te części współgrają ze sobą ma to wszystko sens?
Czyli w sumie chcesz wymienić bazę. Ok. Co do SSD M.2 to zobacz, że na wybranym mobo masz radiator do SSD, wiec o temperatury by m się nie martwił. Kupując dysk SATA jest ograniczony prędkością interfejsu, gdzie dyski M.2 NVMe nie mają aż takiego kagańca, a TBW rośnie wraz z pojemnością dysk 240 GB ma mniejsze TBW niż dysk 480 tego samego producenta. Większość dysków 240-256 na MLC ma już przyzwoite TBW.
Nie ma wyszczególnionego jeszcze dysku 960 GB.
Dziękuję wszystkim bardzo za pomoc, bez was nie poradziłbym sobie ,dzięki jeszcze raz.
To pochwal się co w końcu kupiłeś.
Ten zestaw podany przez cb tzn wymiana grafy na 1080 i procka tez kuszący ale mysle ze to zrobie w przyszłości mając już naprawdę dobrą bazę pod to,może i te podzespoły dały by rade ale prawda jest taka że były trochę budżetowe,dlaczego nie poszedłem w M.W 2 a no dlatego że ja tylko gram w gry, kiedyś grzebałem troche w html i perlu itd ale w grach raczej róznicy nie zobacze a tutaj mam 1 TB prawie w cenie 1111 zł a dysk i tak będzie szybki na kościach MLC i trwały mam nadzieję, jako chłodzenie wziąłem Grandisa od polskiej firmy bo mam obecnie Fortisa 3 HE ktory tez jest dobry ale jednak jak bede krecil to przyda sie cos lepszego dlaczego nie wzialem Dark Rock Pro 4 ano dlatego ze wysokosc tego chlodzenia byla za duza i nie zmiescil by sie do obudowy jezeli chodzi o wysokosc a mam nadzieje ze Grandis wejdzie i na wysokość bo ma 158 mm i na szerokość, co sądzicie zmięsci sie?
Koszyk nie działa. Trzeba zapisać koszyk i dopiero udostępnić lub zrobić screena. Co do Grandisa to nie powinno być problemu z montażem. Mam Grandisa, pierwszą wersję i budę o takiej samej szerokości i jeszcze miejsce jest.
zaraz ci zapodam koszyk
wiesz ogolnie martwie sie czy nie przysloni pamieci bo one sa dosyc wysokie jak widzisz
Grandis jest faktycznie duży i przysłania wysokie pamięci. Jednakże u mnie całkowicie przysłania jeden slot, drugi przysłania wentylator, który od biedy można lekko podnieść. Przy niskich pamięciach całkowicie nie przeszkadza.
http://www.morele.net/inventory/info/81741e6b/ prosze teraz powinno dzialac, ogolnie to wachalem sie czy nie brac seasonica 650 w wersji Prime za 580 a zrezygnowac z chlodzenia i zostawic Fortisa 3 HE
Buda mieści 160 max Grandis ma 158 wiec jak cos to podniose 2 mm, jak oceniasz Grandisa dobre ma temperatury, jest to wydajne chłodzenie ?
W sumie mam 4 sloty wiec jak wloze do 2 i 4 slotu to zachowuje dual channel a przysloni najwyzej 1 slot ktory jest wolny wiec chyba bedzie ok.
Nie ma sensu dorzucać do tego droższego zasilacza. Obecny jest jednym z najlepszych w tej cenie. Grandis to bardzo dobre, ciche chłodzenie, dobre do mocniejszego OC.
co myslisz o tej płycie,ssd-ku?
Jak widzisz kupiłem obudowe mam starego Hitachi z laptopa którego wyjme, na jego miejsce włóże ssd 128 od Transcenda a Hitachi który słóży już 8 rok będzie robił jako zewnętrzny HDD.
Dysk dobry, polecany na MLC, ale tu masz taniej o ponad 100 zł:
A jeżeli masz zamiar i tak podkręcać procesor to nie lepiej wziąć 2700 bez “X”? Oszczędność 100-200 zł jakoś, a po OC wydajność ta sama.
A co do płyty to wybór sensowny i nie ma się do czego doczepić.
tylko ze juz dzisiaj zlozylem zamowienie w morele
Chodzi ci o ten tak ?