Ulepszenie komputera za 4000 zł

tak zewnetrzny bo brakuje mi czegos o wiekszej pojemnosci zwykle pendrive mi nie wystarczaja, byłby sens brac zewnetrzny ssd o jakiejs malej pojemnosci ?

Zależy co chcesz na nim przechowywać, jeśli małe pliki to dlaczego nie. Ale jednak pojemność 1 TB to jest to. Daj znać jak już kupisz tego wypasionego Ryzena jak to wszystko się sprawuje :slight_smile:

Zapytam się na choinkę Ci nowe Mobo, skoro zostajesz przy Ryzen? Chyba, że planujesz upgrade o kolejne podzespoły.

Do 4000 nie wystarczy Ci taki Upgrade?:

Sprzedajesz GTX 1070 i Ryzena 1600 I kupujesz sobie SSD NVMe, a nie jakieś SATA

Dodatkowo zasilacz, bo trochę się zwiększy zapotrzebowanie na energię, choć 650 to i tak dużo.

Zewnętrzny dysk musi być SSD? Zazwyczaj wystarcza prosty HDD, ale jeżeli boisz się o uszkodzenie mechaniczne, bo w końcu to dysk przenośny i często go ze sobą nosisz to ok.
Dyski SSD zewnętrzne nie są jakoś specjalnie rozchwytywane i testowane, ale w pojemności 1 TB zazwyczaj pojawia się ten:

512 to widuję ten:

Ale prosta ADATA też powinna spełnić swoje zadanie

Wiesz jak juz mam te kase ze stypendium to chce ją wydać i pójśc trochę do przodu mój Ryzen ten którego mam to nie jest max możliwości a komputer i podzespoly takie jak np zasilacz sa troche budzetowe bo dawniej kasa poszła na gtx 1070 i głównie procesor+ ekran i system itd.
Planuję sprzedać Ryzen 5 i płyte i przeznaczyć te kasę na cos innego niz komputer np telefon bo nie tylko komputer jest ważny:)
Myślę o droższej płycie z tego względu że chce żeby wytrzymała kilka lat jeżeli wybiorę ryzena to prawdopodobnie zostanę na tej płycie a w przyszłości zakładając ze bede miał Seasonica 650 pójde w gtx 1080 i jeszcze lepsze ryzeny jeżeli przyniesie je przyszłośc i AMD na co mam wielkie nadzieje.
Być może jeszcze coś pokręce jeżeli sam ryzen 7 mi nie starczy w wersji z podstawowym taktowaniem.

Ostatecznie chyba będzie to wyglądać tak:

Procesor:https://www.morele.net/procesor-amd-ryzen-7-2700-4-1ghz-20mb-box-yd2700bbafbox-980257/

albo ten tylko jeden z nich nie ma odblokowanego mnoznika ?

Płyta:

Zasilacz:

Chyba postawie na Seasonica podobno wypada świetnie z tego co mówili na youtubie

Nowe chłodzenie zamiast silentium:

Mam w obudowie 3 dodatkowe wentylatory od silentium 120 mm ktore rok temu zamontowalem, myslę że to wystarczy

Dyski SSD i tutaj jest mały dylemat bo mam 3 opcje:

Rzeczywiście piekielnie wydajny ma coś koło 640 TBW?Ale tez bardzo drogi.-3 lata gwarancji.
Podobno ma wysokie temperatury pracy nawet 70 stopni

Kolejna opcja to https://www.morele.net/dysk-ssd-samsung-860-evo-1tb-sata3-mz-76e1t0b-eu-1724704/

Aż 5 lat gwarancji.

Oparty na MLC

Kolejna ostatnia opcja to ktora ma chyba najwiecej TBW oraz 2 lata gwarancji

A więc w kwestii ssd bardzo trudny wybór.

Pamięci zostają:

Dysk HDD Toshiba też zostaje chociaż jako ciekawostke powiem ze zaluje ze WD przejął Hitachi bo mam dysk Hitachi w laptopie ktory nie jedno widzial i śmiga 8 rok ?

Monitor zostaje.
System ten sam.
Karta też zostaje.

Dysk zewnętrzny:

Obudowy już nie zmienie bo braknie kasy ale prawie zmieściłem się w budżecie czy te części współgrają ze sobą ma to wszystko sens? :smiley:

Czyli w sumie chcesz wymienić bazę. Ok. Co do SSD M.2 to zobacz, że na wybranym mobo masz radiator do SSD, wiec o temperatury by m się nie martwił. Kupując dysk SATA jest ograniczony prędkością interfejsu, gdzie dyski M.2 NVMe nie mają aż takiego kagańca, a TBW rośnie wraz z pojemnością dysk 240 GB ma mniejsze TBW niż dysk 480 tego samego producenta. Większość dysków 240-256 na MLC ma już przyzwoite TBW.

Nie ma wyszczególnionego jeszcze dysku 960 GB.

Dziękuję wszystkim bardzo za pomoc, bez was nie poradziłbym sobie :blush:,dzięki jeszcze raz.

1 polubienie

To pochwal się co w końcu kupiłeś.

Ten zestaw podany przez cb tzn wymiana grafy na 1080 i procka tez kuszący ale mysle ze to zrobie w przyszłości mając już naprawdę dobrą bazę pod to,może i te podzespoły dały by rade ale prawda jest taka że były trochę budżetowe,dlaczego nie poszedłem w M.W 2 a no dlatego że ja tylko gram w gry, kiedyś grzebałem troche w html i perlu itd ale w grach raczej róznicy nie zobacze a tutaj mam 1 TB prawie w cenie 1111 zł a dysk i tak będzie szybki na kościach MLC i trwały mam nadzieję, jako chłodzenie wziąłem Grandisa od polskiej firmy bo mam obecnie Fortisa 3 HE ktory tez jest dobry ale jednak jak bede krecil to przyda sie cos lepszego dlaczego nie wzialem Dark Rock Pro 4 ano dlatego ze wysokosc tego chlodzenia byla za duza i nie zmiescil by sie do obudowy jezeli chodzi o wysokosc a mam nadzieje ze Grandis wejdzie i na wysokość bo ma 158 mm i na szerokość, co sądzicie zmięsci sie?

Koszyk nie działa. Trzeba zapisać koszyk i dopiero udostępnić lub zrobić screena. Co do Grandisa to nie powinno być problemu z montażem. Mam Grandisa, pierwszą wersję i budę o takiej samej szerokości i jeszcze miejsce jest.

1 polubienie

zaraz ci zapodam koszyk

wiesz ogolnie martwie sie czy nie przysloni pamieci bo one sa dosyc wysokie jak widzisz

Grandis jest faktycznie duży i przysłania wysokie pamięci. Jednakże u mnie całkowicie przysłania jeden slot, drugi przysłania wentylator, który od biedy można lekko podnieść. Przy niskich pamięciach całkowicie nie przeszkadza.

1 polubienie

http://www.morele.net/inventory/info/81741e6b/ prosze teraz powinno dzialac, ogolnie to wachalem sie czy nie brac seasonica 650 w wersji Prime za 580 a zrezygnowac z chlodzenia i zostawic Fortisa 3 HE

Buda mieści 160 max Grandis ma 158 wiec jak cos to podniose 2 mm, jak oceniasz Grandisa dobre ma temperatury, jest to wydajne chłodzenie ?

W sumie mam 4 sloty wiec jak wloze do 2 i 4 slotu to zachowuje dual channel a przysloni najwyzej 1 slot ktory jest wolny wiec chyba bedzie ok.

Nie ma sensu dorzucać do tego droższego zasilacza. Obecny jest jednym z najlepszych w tej cenie. Grandis to bardzo dobre, ciche chłodzenie, dobre do mocniejszego OC.

1 polubienie

co myslisz o tej płycie,ssd-ku?
Jak widzisz kupiłem obudowe mam starego Hitachi z laptopa którego wyjme, na jego miejsce włóże ssd 128 od Transcenda a Hitachi który słóży już 8 rok będzie robił jako zewnętrzny HDD.

Dysk dobry, polecany na MLC, ale tu masz taniej o ponad 100 zł:

A jeżeli masz zamiar i tak podkręcać procesor to nie lepiej wziąć 2700 bez “X”? Oszczędność 100-200 zł jakoś, a po OC wydajność ta sama.

A co do płyty to wybór sensowny i nie ma się do czego doczepić.

tylko ze juz dzisiaj zlozylem zamowienie w morele :smiley:

Chodzi ci o ten tak ?