Upgrade kompa

Witam

Chciałbym sobie upgradować kompa. Komp ma być wyłącznie do gier, żeby po ciężkim dniu odetchnąć trochę i wypaczać . Moja wiedza na ten temat jest prawie zerowa więc bądźcie wyrozumiali dla laika w tych sprawach. Kompa chciałbym stopniowo unowocześniać powiedzmy tak do 400-500 zl na miesiąc i tak stopniowo. Byle do przodu

Przejdźmy do rzeczy o to parametry kompa jaki mam teraz:

Płyta główna : ASRock945GCM-S

Karta graficzna GeForce 8500 GT

Procesor Intel Pentium Dual Core E5200 2,50GHz

Ramy 2GB DDR2

HDD 80 GB

Zasilacz :Take me 400

-Chodzi mi to to żeby procesor mój Duo zamienić na hmm jakiś 4 rdzeniowy ? ( tylko jak się nie mylę na moja płytę nie wejdzie procesor Quadro)

• karte graficzna na jakoms nowsza , lepsza z tych nowszych byle w rozsądnej cenie jeżeli się da( z tego co wiem zasilacz ma duży wpływ na k graficzna wiec jak zmienię kartę to tez jaki zasilacz będę potrzebował)

• dysk twardy tu tez nie wiem czy lepszy jest 1TB czy np. 2 dyski 500 GB ? ( i tu tez mam pytanie bo ten mój dysk 80 GB to ATA a ten 500 czy 1 tb to już raczej SAT2 będzie i czy oba te dyski mogą używać razem czy ten ATA będę musiał wyrzucić ?)

• DDR2 CZY DDR3? Nic nie wiem na ten temat to dla mnie magia XD

Podsumowując chciałbym żebyście pomogli mi wybrać jakies dobre części do kompa i powiedzieli mi w jakiej kolejności mam się zabrać do unowocześniania go.( jeżeli płyta główna tez będzie musiała iść do wymiany razem z prockiem to chciałbym ta opcje zostawić na sam koniec bo to raczej największy koszt będzie)

Ja bym zaczął od kupienia prawdziwego zasilacza bo ten obok prawdziwych to pewnie nawet na półce nie stał. Niestety nie przyniesie to żadnego wzrostu wydajności ale np umożliwi podkręcenie procesora i oczywiście umożliwi dalsza rozbudowę w późniejszym czasie.

Przy kupnie zasilacza kierował bym się tym aby był dobrej firmy a co za tym idzie bedzie cichy i bedzie dobrze trzymać napięcia a także zapewni długą i bez awaryjną pracę.

Później kupił bym dysk bo 80 GB to trochę za mało. Moim zdaniem 500GB jedno talerzowy jest dość dobrym rozwiązaniem. Więcej talerzy to większa awaryjność. Stary dysk sprzedał bym na allegro, myśle ze 50zl powinno się za niego dostać.

Zmienił bym kartę graficzną.

Wymiana procesora wiąże się raczej z wymianą płyty głównej a zmieniając płytę główną zmienił bym RAM na DDR3 (jednorazowy dosc duzy wydatek płyta + procesor + ram). Płyte główna kupił bym taką na która da się upchnąć 2 karty graficzne i połączyć razem

oczywiście później zakupił bym drugą kartę graficzną

Ważne aby kupić wcześniej odpowiedni zasilacz który będzie mieć możliwość zasilenia dwóch kart graficznych i któremu nie zabraknie mocy.

Mi się wydaje że taki plan działania był by dość dobrym rozwiązaniem. Pozostaje tylko dokładny wybór komponentów a tu jest z czego wybierać

1. Koniecznie nowy zasilacz.

2. Kupno porządnego chłodzenia i podkręcenia procka ile się da.

3. Kupno nowej karty graficznej, zależnie od budżetu.

4. Dokupienie 2GB ram.

5. No i przydałoby się kupić nowy HDD, min. te 250 GB.

OK rozumiem :smiley: mam zacząć od zasilacza. Możecie mi zaproponować jakiś dobry zasilacz , ale taki już żebym mógł go z czasem (mam nadzieje że już w niedalekiej przyszłości) podpiąć pod new płytę główną z tymi dwoma k. graficznymi? (myślę że mocniejszy zasilacz nie zaszkodzi w jakiś sposób sprzętowi jaki mam w chwili obecnej ? to chyba nie ma żadnego wpływu?)

Jesli chodzi o zasilacze to ja polecam firme “Be Quiet” ze względu na:

• renoma firmy

• duża sprawność

• cicha praca

• stabilne napięcia

Do zasilenia dwóch kart będą potrzebne oddzielne linie zasilania (co najmniej 2) oczywiście te zasilacze posiadają po kilka lini więc niema problemu.

Pytanie jest jaka moc będzie potrzebna do zasilenia takiego sprzętu. A tu ważne też jest to jakie karty graficzne mają być zainstalowane w komputerze bo jak wiadomo karty NVIDI czyli wszystkie geforce są bardziej prądożerne niż ATI Radeon.

Tak czy tak wydaje mi się że ok 700 - 750 Wat powinno wystarczyć ja słabszego bym nie kupował. Oczywiście to że taką moc ma zasilacz nie znaczy że tyle prądu będzie pobierał z sieći. Lepszej klasy zasilacze posiadają dużo wyższa sprawność i są bardziej oszczędne jeśli chodzi o zużycie prądu. Wysoką sprawność zasilacze osiągąją przy obciążeniu powyżej 50% swojej mocy.

Jeżeli wszyscy czytający się ze mną zgodzą że wystarczy 700-750 W na zasilenie dwóch kart graficznych mogę polecić 2 modele:

http://www.proline.pl/sklep.php?p=BQT+E7+700W

http://www.proline.pl/sklep.php?p=BQT+P8-PRO+750W

Oczywiście w innych sklepach a pewnie i na allegro da się je kupić taniej

Dodane 05.03.2010 (Pt) 20:24

Sprawdziłem dokładniej specyfikację twojej płyty głównej i z tego co mi się wydaje to powinła ona obsłużyć procesor Intel Quad.

Tu link do specyfikacji:

http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=945GCM-S

a tu cytat z tej strony “- Compatible with all FSB1333*/1066/800/533MHz CPUs except Quad Core”

Zasilacz który posiadasz jest niefirmowy i zbyt słaby aby cokolwiek z tym komputerem robić więc i tak wymaga wymiany

płyta główna która posiadasz ma złącze PCI-E 16x i niestety nie jest to wersja 2.0

Wersja 2.0 charakteryzuje się tym że daje więcej prądu na kartę graficzną i oczywiście nowsze karty graficzne wymagają złącza PCI-E 2.0 ale na tym starszym też będą działać a ich moc nie będzie w pełni wykorzystana. Strata wydajności podobno nie jest duża

Powiem tak:

Możliwości jest wiele ale wszystko zależy od budżetu jaki się ma na ten cel

płyta główna + procek + ram niema co się okłamywać to nie jest mały wydatek

Więc jeszcze raz musisz się zastanowić czy chcesz zmienić zasilacz procek i grafikę

Czy dokonać ogromnej modernizacji polegającej na zmianie płyty głównej

Jeżeli pozostaniesz przy starej płycie i zmienisz kartę na inna to zasilacz 550W powinien wystarczyć ale ważne aby był firmowy i tu również polecam Be Quiet

hmmm będe musiał się nad tym jeszcze zastanowić. Tak czy owak zasilacz nowy muszę mieć , wiec postanowiłem ze kupie se ten 750W ale dopiero w next miesiącu ( jak już mówiłem 400-500 zł mogę max na miesiąc wydać). Potem kupie se jakiś dysk twardy 500 GB. Jak już zakupie te NIEZBĘDNE części to wtedy zastanowię się czy inwestować w ta płytę czy w nowa.(wiec bede miał troche czasu żeby to przemyśleć :smiley: )

Dzięki vipeman za fachowe i wyczerpujące odpowiedzi na moje pytania. Jak bede szukał płyty to jeszcze odezwę na tym forum bo można liczyć na szybką odpowiedz.

Daj sobie spokój z 750W, musiał byś mieć Quada i ze 2x HD5870 żeby był potrzebny 500W starczy i do ze sporym zapasem, lepiej do grafy będzie dołożyć

http://www.proline.pl/sklep.php?p=OCZ+OCZ500SXS-EU

Na zasilacz dają 3 lata gwarancji a spokojnie porządny zasilacz wytrzyma 2 razy tyle jeżeli oczywiście nie będzie przeciążany.

Zasilacze z reguły kupuje się z zapasem mocy z wielu powodów np:

zasilacz który pracuje na nieco mniejszej mocy niż jego moc maksymalna napewno mniej się grzeje a co za tym idzie pracuje ciszej ponieważ wentylator nie musi go aż tak bardzo chłodzić. Jeżeli się mniej nagrzewa to także mniej się zurzywa a więc jego żywotność wzrasta. Pozatym przy próbach podkręcenia czegokolwiek w komputerze odrazu wzrasta zapotrzebowanie na prąd dlatego warto mieć jakiś zapas mocy. Pozatym przy jakiej kolwiek kolejnej modernizacji szkoda by było znowu inwestować w zasilacz wiadomo że taki zakup niejest na 2 lata tylko dłużej.

Czytałem gdzieś recenzje o kartach graficznych które pobierają do 200W i w zaleceniach podane jest aby zasilacz mial 500W.

Jeśli chodzi o konstrukcje składającą się z 2 kart graficznych 700W musiało by być ale to tylko moje zdanie.

Pozatym jak pewnie wszystkim wiadomo NVIDIA szykuje się do wypuszczenia nowych modeli kart graficznych i jak narazie niewiadomo nawet czym nas zaskoczą

Ale to tylko moje zdanie a wybór należy do kupującego

Dodane 08.03.2010 (Pn) 16:23

Nie wiadomo także na dzień dzisiejszy jeszcze czy chodzi tu o montaż 2 kart graficznych od ATI czy od NVIDI a jednak NVIDIA jest bardziej prądożerna.

Jako ciekawostkę mogę dodać że:

Geforce GTX 295 potrafi pobrać maksymalnie 289W

Geforce GTX 285 potrafi pobrać maksymalnie 204W

Geforce GTX 280 potrafi pobrać maksymalnie 236W

Geforce GTX 275 - pobiera 216W

Geforce GTX 260 core 216 - pobiera 206W

Geforce GTX 260 - pobiera 186W

Radeon HD5970 - pobiera 294W

Radeon HD5870 - pobiera 188W

Radeon HD5850 - pobiera 170W

Radeon HD5770 - pobiera 108W

Radeon HD5750 - pobiera 86W