Witam
Chciałbym sobie upgradować kompa. Komp ma być wyłącznie do gier, żeby po ciężkim dniu odetchnąć trochę i wypaczać . Moja wiedza na ten temat jest prawie zerowa więc bądźcie wyrozumiali dla laika w tych sprawach. Kompa chciałbym stopniowo unowocześniać powiedzmy tak do 400-500 zl na miesiąc i tak stopniowo. Byle do przodu
Przejdźmy do rzeczy o to parametry kompa jaki mam teraz:
Płyta główna : ASRock945GCM-S
Karta graficzna GeForce 8500 GT
Procesor Intel Pentium Dual Core E5200 2,50GHz
Ramy 2GB DDR2
HDD 80 GB
Zasilacz :Take me 400
-Chodzi mi to to żeby procesor mój Duo zamienić na hmm jakiś 4 rdzeniowy ? ( tylko jak się nie mylę na moja płytę nie wejdzie procesor Quadro)
-
karte graficzna na jakoms nowsza , lepsza z tych nowszych byle w rozsądnej cenie jeżeli się da( z tego co wiem zasilacz ma duży wpływ na k graficzna wiec jak zmienię kartę to tez jaki zasilacz będę potrzebował)
-
dysk twardy tu tez nie wiem czy lepszy jest 1TB czy np. 2 dyski 500 GB ? ( i tu tez mam pytanie bo ten mój dysk 80 GB to ATA a ten 500 czy 1 tb to już raczej SAT2 będzie i czy oba te dyski mogą używać razem czy ten ATA będę musiał wyrzucić ?)
-
DDR2 CZY DDR3? Nic nie wiem na ten temat to dla mnie magia XD
Podsumowując chciałbym żebyście pomogli mi wybrać jakies dobre części do kompa i powiedzieli mi w jakiej kolejności mam się zabrać do unowocześniania go.( jeżeli płyta główna tez będzie musiała iść do wymiany razem z prockiem to chciałbym ta opcje zostawić na sam koniec bo to raczej największy koszt będzie)
mam zacząć od zasilacza. Możecie mi zaproponować jakiś dobry zasilacz , ale taki już żebym mógł go z czasem (mam nadzieje że już w niedalekiej przyszłości) podpiąć pod new płytę główną z tymi dwoma k. graficznymi? (myślę że mocniejszy zasilacz nie zaszkodzi w jakiś sposób sprzętowi jaki mam w chwili obecnej ? to chyba nie ma żadnego wpływu?)