Upgrade pamięci RAM - kilka pytań

Witam,

Chciałbym uzyskać parę wskazówek odnośnie upgrade ramu oraz upewnić się w jednej sprawie.

Płyta główna: Asus M5A78L-M/USB3

Otóż w tej chwili posiadam 4GB RAM DDR3 ~“Kingston Blu Series 1600MHz 2x2GB CL9” działają one w dual channel. Chciałbym dołożyć dodatkowe 4GB RAM wypełniając kolejne dwa sloty na MOBO. Tutaj rodzi się mój problem, nie możliwe jest dokupienie identycznych kostek ponieważ już ich nie robią a nie chcę bawić się w sprzedawanie dwóch kostek ramu i zmiany na 2x4GB. Tak więc musiałbym dokupić 2x2GB kingstona o takich samych taktowaniach i takim samym opóźnieniu ale nie jestem pewien jak to dokładnie będzie ze sobą działało/współpracowało. Dokładając drugi zestaw dwóch kości ramu dołożę drugi “dual channel”? Czy te dwa zestawy będą ze sobą współpracowały? Nie będzie problemu z różnicami jakie będą dzieliły oba zestawy pamięci? 

Z góry dzięki za wszelkie porady i wskazówki i mam nadzieję, że razem coś wymyślimy :wink:

Kup 2 kostki 1600MHz, albo więcej, grunt żeby były takie same i dual-channel będzie śmigał. Nie muszą być chyba kingstona, wystarczy,że będą takie same i tak jak mówiłem, żeby były min. 1600MHz, żeby nie spowalniały tamtych. Producent nie jest ważny, grunt żeby kości współgrały z kingstonami i były obsługiwane przez płytę główną.

Czyli… kup dowolne 2x 2GB Kingston 1600MHz

W ten sposób masz pewność że pamięci będą współgrały z płytą.

…moduły pamięci mogą być inne, ważne jest jednak, żeby miały takie same parametry: częstotliwość, opóźnienie (CL) i napięcie zasilania (1,5V czy 1,65V) jak użyte oraz, żeby były parowane (Dual).