Witam! mam problem jak w temacie tj.nie potrafię uruchomić neostrady na koncie gościa,Jak to zrobić? Szukałem trochę w Google ale jedyne co znalazłem to to żeby z konta gościa zainstalować neostradę jako administrator.Niestety tego też nie potrafię.Czy mogę również ustawić opcję że z konta admina aby przy uruchamianiu neostrady nie trzeba było używać “uruchom jako…” i wpisywać hasła,tylko bezpośrednio ją uruchamiać jak do tej pory. Dziękuję!
http://cybertrash.pl/Tata/Neostrada%20TP%20-%20instalacja,%20opis,%20porady…html
U kolegi tak zrobiłem i działa 
Niestety u mnie nie chce.Kreator nowego połączenia nie otwiera się bo pojawia się info że nie mam uprawnień administratora jako gość i nie mogę utworzyć nowego połączenia i co teraz…
– Dodane 21.07.2009 (Wt) 10:27 –
Podnoszę temat.Zależy mi na tym jak również na czasie.Bardzo proszę o pomoc!
Hmm… A nie znasz hasła do admina? Ewentualnie pogadaj z administratorem (czyli na przykład z gościem co Ci system instalował) kompa, jeżeli ty nim nie jesteś.
Bo musisz z menu kontekstowego wybrać Uruchom jako… i wybierasz Administrator lub innego użytkownika, który ma prawa administracyjne.
Pozdrawiam!
To tez nie działa w obu przypadkach pojawia się info o braku uprawnień nawet jak próbuję wpisywać dane i hasło jako administrator
adii_22
mam pytanko co do tego co napisałeś:
czy robiłeś to na koncie administratora i działało na koncie innego użytkownika czy tyko na adminie
bo interesuje mnie zrobienie czegoś takiego siostrze (konto admina), ma Neostradę, sagema 800,
a nie działa u niej na koncie dzieci (konto z ograniczeniami) net a na tym jej zależy
a i co jakiś czas ją rozłącza z netem,
a i jestem ciekaw o ile lepsze będzie to rozwiązanie od aplikacji Neostrady,
bo nie mam jak tego bardzo przetestować u siebie…
a on mieszka w innym mieście i nie bardzo się na takich rzeczach zna…
W takim razie najlepiej skonfiguruj Neostradę na koncie admina a potem na ograniczonym nie powinno być problemu, co do samej aplikacji od TP (ja akurat mam Netię) to jak korzystałem z tego ich badziewnego modemu (w końcu zainwestowałem w router) to po instalacji sterowników i konfiguracji połączenia na adminie na koncie ograniczonym w Viście na laptopie mojej Mamy, tylko wystarczyło podać nazwę użytkownika i hasło, zapamiętać w programie i nie było z tym żadnych problemów na tym koncie.
Tamto rozwiązanie z tego co widziałem jest o tyle lepsze, że nie trzeba się logować za każdym razem do sieci przez pppoe/pppoa tylko system zrobi to automatycznie.
Napisz jeszcze jaki jest na tym kompie system, konkretnie jaki system i w jakiej wersji.
Pozdrawiam!
Widzę że “karllodprogramy” podpina mi się pod wątek i nie wiem już czy powyższe pytanko do mnie czy do niego.U mnie jest Windows XP Pro z sp2.Na koncie admina neostrada chodzi jedyny mankament to muszę się każdorazowo logować jako admin podając hasło przez polecenie"uruchom jako" trochę wkurzające
zrób tak jak:
http://cybertrash.pl/Tata/Neostrada%20T … rady…html
tam w tekście jest napisane aby zaznaczać konkretne ustawienia i wrzuć sobie skrót tego połączenia do auto startu
powinno pomóc.
U mnie na koncie gościa nie można ręcznie skonfigurować połączenia z neostradą bo pojawia się info o braku uprawnień o czym już pisałem mimo że znam hasło jako admin bo sam te konta sobie założyłem:admina i gościa.Odhaczyć czy zaznaczyć danych opcji również nie mogę bo zwyczajnie nie docieram do tego momentu konfiguracji.
Konto gościa jest bardzo ograniczone, chyba nawet bardziej niż konto ograniczone nie lepiej w tym wypadku używać konta ograniczonego? Wtedy nie powinno być tego problemu.
Pozdrawiam!
hmm
jak działa ci na koncie admina to może spróbuj dodać nowy profil (wybrać uprawnienia) a konto gościa wyłączyć
Nie bardzo wiem co chcesz przez to powiedzieć mam używać konta gościa jako głównego? tam nie mam neostrady,a zależy mi żeby była stad ten wątek.Mógłbyś doprecyzować swój post?
– Dodane 05.08.2009 (Śr) 14:42 –
Po utworzeniu nowego profilu znikły ikonki na pulpicie został tylko biały ekran i nie wiem czy tak ma być w takim razie co dalej a może coś trzeba było zahaczyć,odhaczyć sam nie wiem jak to ma wyglądać.Pomocy ![]()
po kolei
na którym koncie to się stało: administratora czy tym nowym,
jak to biały ekran? bez paska startu i żadnych ikonek na pulpicie…
mam nadzieję że robiłeś to tak:
otwierasz panel sterowania…
znajdujesz ikonkę: Konta użytkowników i otwierasz ją…
otwiera się okienko na którym wybierasz: Utwórz nowe konto
wpisujesz nazwę jakąkolwiek (nie duplikuj nazwy gość), wciskasz dalej
wybierasz czy ma być kontem administratora czy z ograniczeniami, i tylko wciskasz utwórz.
u mnie to wystarczy aby to działało
wyloguj się z konta i zaloguj na tym nowo utworzonym…
jeśli by Neostrada nie działała to pisz
a najlepiej jak profilaktycznie zrobisz nowe połączenie, tak jak jest tu napisane:
http://cybertrash.pl/Tata/Neostrada%20T … rady…html
to co wcześniej robiłeś tylko od nowa wszystko co jest związane z tworzeniem tego połączenia, usuwając to połączenie co wcześniej stworzyłeś
– Dodane 05.08.2009 (Śr) 18:23 –
a i jeszcze czy musisz używać aplikacji Neostrady??
moim zdaniem jest nie potrzebna, zrób tylko to połączenie i powinno działać, przetestowałem i u mnie to działało…
Biały ekran pojawił sie po tym jak zaznaczyłem opcję konto z ograniczeniem potem ‘twórz’ i …biała plama dosłownie bez ikon,tapety i paska u dołu.Pomógł dopiero restart kompa.
Teoretycznie nie muszę używać aplikacji neostrady właściwie na początku korzystania z internetu tak nawet miałem ale komp bardzo często się zawieszał to zainstalowałem aplikacje i któryś rok już mam spokój z zawieszaniem oczywiście.Zastanawiam się czy nie zadzwonić na infolinie techniczna TP może oni coś doradzą.
czyli cały czas korzystasz z wysłużonego systemu który zainstalowałeś jakiś czas temu…
jeśli tak to proponuję reinstalację systemu od nowa do czysta,
bo przecież to tylko windows
bardzo często różne błędy nie da się usunąć inaczej…
Mam sformatować kompa i od nowa zainstalować Windowsa?
a jak dawno to robiłeś?
i jak bardzo zasyfiony jest Windows
W ogóle nie formatowałem,czyszczę go regularnie co ok.2tyg programem Odkurzacz.Mój Windows ma jakieś 3-4 lata dużo czy mało? Do tej pory żadnych poważnych problemów z nim nie miałem.Prawdę mówiąc nie uśmiecha mi się zbytnio od nowa instalować wszystkich programów,zakładek itp.