Uruchomienie kompa tylko przez tryb awaryjny


(Lammermoor) #1

Robiłam koledze format(tylko partycja systemowa,w sumie ma trzy).Przed formatem system nie uruchamiał się wcale,jedynie w trybie awaryjnym.Myslałam,że to sprawka wirusa,więc zabrałam sie za skanowanie i na partycji D był Backdoor.PoeBot.e-usuniety przez Ewido.Nie pomogło to jednak i dalej nie można było uruchomić systemu.Zrobiłam format,zainstalowałam wszystko co potrzebne,łacznie z programami i było ok.Rano włączyłam kompa ale nie chciał się uruchomić,diody zapalały się i gasły na przemian.Jedynie przez wejście w tryb awaryjny mozna było go uruchomić i potem działalo wszystko prawidłowo,można było wyłączyć i ponownie uruchomić,jednak ciagle jest ten sam problem po nocnej przerwie.Rano komputer nie chce sie włączyć i zostaje jedynie uruchomienie przez awaryjny i potem juz pracuje normalnie.Co może być przyczyną?

Miałam podobnie u siebie-w tym samym czasie co koledze,padł i mój,ale u mnie zniknęła cała partycja systemowa i na nowo ja zakładałam.Miałam później identyczne objawy,które ustapiły dopiero po wyczyszczeniu drugiej partycji,na ktorej zostały wcześniej zainstalowane programy.Czy to mogło być przyczyna?Może format partycji D u kolegi rozwiązałby te problemy?


(Johny) #2

Albo skan dwóch partycji,na np. D: może byc gdzieś ten vir,jak uruchamiasz zarażony program z D: to on wczytuje się do pamięci i znowu zaraża C: i wszystkie inne partycje,to mi przychodzi do głowy


(Lammermoor) #3

To chyba nie wirus,ma KAV-skanowałam system i jest czysto.


(Fernando) #4

no i co z tego że skanował tym skoro może ten anty vir niewykrc tego vira poskanuj rużnymi antyvirami online 8) jak to niepomoze zrub foramt na 2 dyskach.


(Lammermoor) #5

Wklejam log kolegi,miałam zapisany po formacie na dyskietce.

Logfile of HijackThis v1.99.1

Scan saved at 10:19:53, on 2006-04-13

Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)

MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)


Running processes:

C:\WINDOWS\System32\smss.exe

C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe

C:\WINDOWS\system32\services.exe

C:\WINDOWS\system32\lsass.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\WINDOWS\Explorer.EXE

C:\HijackThis\HijackThis.exe


R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.onet.pl/

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza

O2 - BHO: Yahoo! Toolbar Helper - {02478D38-C3F9-4EFB-9B51-7695ECA05670} - C:\Program Files\Yahoo!\Companion\Installs\cpn\yt.dll

O2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\ActiveX\AcroIEHelper.dll

O2 - BHO: (no name) - {53707962-6F74-2D53-2644-206D7942484F} - D:\PROGRA~1\SPYBOT~1\SDHelper.dll

O2 - BHO: SSVHelper Class - {761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll

O3 - Toolbar: Yahoo! Toolbar - {EF99BD32-C1FB-11D2-892F-0090271D4F88} - C:\Program Files\Yahoo!\Companion\Installs\cpn\yt.dll

O4 - HKLM\..\Run: [SoundMan] SOUNDMAN.EXE

O4 - HKLM\..\Run: [C-Media Mixer] Mixer.exe /startup

O4 - HKLM\..\Run: [KAVPersonal50] "C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus Personal\kav.exe" /minimize

O4 - HKLM\..\Run: [SpeedTouch USB Diagnostics] "C:\Program Files\Alcatel\SpeedTouch USB\Dragdiag.exe" /icon

O4 - HKLM\..\Run: [SunJavaUpdateSched] C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\jusched.exe

O4 - HKLM\..\Run: [Picasa Media Detector] D:\Picasa\Picasa2\PicasaMediaDetector.exe

O4 - Global Startup: Adobe Reader Speed Launch.lnk = C:\Program Files\Reader\reader_sl.exe

O4 - Global Startup: D-Link AirPlus.lnk = ?

O8 - Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\EXCEL.EXE/3000

O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll

O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll

O9 - Extra button: Badanie - {92780B25-18CC-41C8-B9BE-3C9C571A8263} - C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\REFIEBAR.DLL

O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe

O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe

O23 - Service: ewido security suite control - ewido networks - D:\Program Files\Ewido\security suite\ewidoctrl.exe

O23 - Service: ewido security suite guard - ewido networks - D:\Program Files\Ewido\security suite\ewidoguard.exe

O23 - Service: kavsvc - Kaspersky Lab - C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus Personal\kavsvc.exe

(boczi) #6

Log jest czysty.


(Lammermoor) #7

Dziękuję za sprawdzenie logu,co w takim razie jest problemem, że komputer nie chce się uruchomić?Czy to sprzętowa przyczyna?-karta graficzna?-coś się przegrzewa?


(Tomek Zamlynny) #8

uruchom komputer w Trybie awaryjnym z obsługą wiersza poleceń gdzie wklep %windir%\system32\Restore\rstrui.exe


(Lammermoor) #9

Nie znam tego polecenia,proszę o info co się dzieje po jego uruchomieniu,kolega zielony w tych sprawach,nie mogę mu tego polecić bo w razie problemów nie wiem co mu poradzić.


(JNJN) #10

Konserwacja kompa i sprawdzenie sprzętu - jedyne wyjście,a może być wszystko:

  • jak tam bateria,czy był reset biosu

  • zasilacz

  • dysk

  • pamięć

  • płyta

  • reszta


(Tomek Zamlynny) #11

to jest przywracanie systemu :!:


(Lammermoor) #12

To juz wiem- ale do jakiego punktu przywracać jak system jest swieżo po formacie...jaki jest sens?(bo pewnie jakiś jest).

1-Pytałam czy może tak być jesli druga partycja nie była formatowana a wcześniej był na niej wirus? + instalacje różnych programów(nie istniejące teraz w systemie-kodeki itp)

2-Czy może wpływać na to fakt,że mysz ma uszkodzony kabel?(bo aktualnie ma-przegryzł królik,niestety :wink: )


(Tomek Zamlynny) #13

czy format i instalacja była przeprowadzona włączonym kablem sieciowy :?:


(Lammermoor) #14

Nie!-jeszcze jestem przytomna-wszystkie kable były odłączone,tylko klawiatura+mysz-nic wiecej!

Kolega przywiózł mi swój komputer-on ma radiówkę,jedynie poprawki+niektóre programy pobierałam z netu,tworząc moje połączenie przez modem Neo(potem go odinstalowałam+ wyczyścilam rejestr).


(Micromac) #15

No wrózkami nie jestesmy:

Lepiej zapytać co robił zanim sie to stało (sterowniki ?, programy ?, majstrował cos przy rejestrze lub w biosie? usuwal pliki? zmieniał sprzet?)

Sprawdz w Podglądzie Zdarzen jakie sa błędy (czerwone kółka) i wklej je tutaj.

Start=>Uruchom = wpisz eventvwr.msc

Wejdz tez do msconfig (Start=> Uruchom i wpisz msconfig) i w zakladce Usługi oraz Uruchamianie kliknij na wyłącz wszystkie, zastosuj i uruchom ponownie komputer. Zobacz czy sie uruchomi do trybu normalnego.

Jesli masz płyte Windows XP to wejdz do Konsoli Odzyskiwania i wydaj polecenie fixboot i fixmbr.

Czekamy na wyniki


(Lammermoor) #16

Niestety,nie mogę teraz wykonać poleceń bo komp oddałam przed Świętami.Kolega na pewno nie grzebał w biosie bo się na tym kompletnie nie zna jak i na reszcie. Gdyby było inaczej, to nie przywoziłby go do mnie, żeby zrobić format.Miał wcześniej problemy ze sterami do karty graficznej,wyleciały mu chyba, bo miał znaki zapytania w menedżer urządzeń.Po formacie było ok.U mnie komp chodził cały dzień i nic się nie działo-fakt,że po wyłączeniu na noc nie chciał zastartować,wchodziłam też przez tryb awaryjny.

Wychodzi na to,że jak już się go uruchomi w awaryjnym to chodzi do oporu(mozna włączać i wyłączać i jest ok),po dłuższej przerwie(noc)-nie chce się uruchomić(diody zapalaja się i gasna,ale o tym juz pisalam na początku).Może mi się wydaje ale czy nie wygląda na to,że grafika nie może się załadować?


(Micromac) #17

Przeczytaj jeszcze raz moj wczesniejszy post. Jak to wykonasz to mozemy rozmawiac, bo nie ma po co gdybac. Najpierw trzeba to sprawdzic. Jak bedziesz miala dostep do jego komputera wtedy to zrób.