Usb Hub


(system) #1

Kupiłem sobie na allegro usb huba z czytnikiem kart pamięci (oto link do aukcji). Mam z nim 2 problemy:

Kiedy podlanczam hub do portu usb 2.0 w komputerze z win Xp wyskakuje mi komunikat ze to urzadzenie moze dzialac szybciej. Po podlaczeniu pendriva do ktoregokolwiek z 3 portow w hubie predkosc zapisu/odczytu jest mala. Gdy podlanczam bezpośrednio do usb w komputerze dane leca z maksymalna predkoscia.

Kiedy wylanczam komputer i uruchamiam go ponownie(hub jest podlaczony) komputer sie nie uruchamia tylko zatrzymuje sie na ekranie od biosu. Reset nie pomaga. Kiedy hub jest odlaczony nie mam tego problemu.

Z góry dziękuje za pomoc.


(Karolp1993) #2

Co do drugiego problemu, to ustaw w biosie aby bootowanie następowało z Dysku, potem z cd/dvd-romu.


(Kosior6) #3

szubi

Może brak jakiś sterowników, albo poprostu lewa aukcja i USB jest w standardzie 1.1.

A to by mogło wskazywać na walnięte urządzenie...


(Karolp1993) #4

Albo ustawione bootowanie z USB.


(Maryś) #5

karolp1993 : Uważam, że chodzi o kolejność bootowania,

tak jak piszesz.

Nie ustawiałbym jednak pierwszeństwa dla HDD.

Najpierw FDD (jeśli jest), potem CD/DVD a następnie HDD.

Oczywiście w tym wypadku priorytet ustawienia z USB jest niewłaściwy.


(JNJN) #6

Proszę zmienić temat postu na konkretny, opcja zmień i popraw.JNJN

Czy na pewno komp ma USB2.0 i czy są zainstalowane sterowniki do USB 2.0.

Jaki masz system XP z SP1 czy SP2 ?

Sprawdź huba na innym kompie z XP i USB 2.0.


(system) #7

Przeciez pisze ze kiedy podlaczam do portu w kompie to dziala z pelna szybkoscia i komunikat sie nie pojawia.

Mam xp z sp2.

A w biosie opcje bootowanie wygladaja tak:

1 floopy drive

2 hdd

3 cd/dvd


(JNJN) #8

szubi

O coś prosiłem.

Czyli wygląda że coś z hubem, sprawdź go na inym kompie, wymień na inny.