USB na płycie GA-MA78GM-S2H nie działa


(Zabagniak) #1

Witam,

Mam sprawny pendrive 8 GB. Po podłączeniu do któregokolwiek z gniazd USB płyty głównej GA-MA78GM-S2H nie mogę na niego nic nagrywać. Odczyt z pendriv'a jest możliwy. Nie mam włączonej opcji zabezpieczenia. Na innych kompach działa poprawnie.

Płyta jest nowa. Zainstalowałem XP Prof z SP2. Sterowniki do portów zainstalowały się automatycznie.

Nie wiem co mam zrobić. Odinstalowywałem sterowniki i pozwalałem systemowi samemu sobie je na nowo zainstalować. I czasem jak "załapie" to kopiuje bardzo wolno. Najczęściej udaje się skopiować małe pliki. A prędkość z jaką są kopiowane to jakieś 700 MG na 10-20 min.

Często wyskakuje komunikat: "Nie można skopiować 'nazwa pliku' : Nie można odnaleźć określonego pliku. Sprawdź, czy ścieżka i nazwa pliku są określone poprawnie.

Może to coś w biosie??

Może ktoś miał podobny problem.

Dzięki za pomoc.


(Krzysiekwyszynski) #2

w biosie są dwie funkcje usb 1.0 albo 1.1 jakoś tak i usb 2.0 obie powinny być włączone


(fiesta) #3

A czy pen przypadkiem nie włączonej ochrony przed zapisem ??


(Seba86mu) #4

zabagniak , zainstaluj ten sterownik do chipsetu płyty głównej.

Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.

Jeżeli pendrive nadal nie będzie wykrywany, to wejdź do BIOS-u i odnajdź pozycję:

USB Support Devices lub

USB Storage Device Support lub

USB Controller lub

OnChip USB Controller bądź podobnie i ustaw w tej pozycji na ENABLED (włączone).

Przed wyjściem z BIOS-u zapisz zmianę ustawień (Save & Exit Setup -> F10).

Czy do portów USB masz podłączone jakieś inne urządzenia USB i jeżeli tak, to czy działają one poprawnie ?


(niezDarek) #5

jak dla mne na 100% włączona opcja ochrony przed zapisem typowe oznaki tego, brak możliwości zapisu i wolne transfery


(fiesta) #6

Z tego jednoznacznie wynika że napęd jest wykrywany.

8)


(Zabagniak) #7

Zrobiłem tak jak napisałeś.

  1. Zainstalowałem podane sterowniki. (Te które mogłem, bo część juz miałem)

2.W Biosie już było poustawiane tak jak napisałeś. (Ogolenie 'USB 2.0 ENABLED")

Niestety nie pomogło.

Do portów USB mam podłączonego tylko pendriv'a, który generalnie jest wykrywany. Nie można na niego tylko nagrywać. Nie jest on zabezpieczony przed zapisem, bo na innych kompach działa poprawnie....


(Yamaha503) #8

A czy inne rzeczy pod usb działają prawidłowo ? Klawiatura, mysz, drukarka itp. ??


(Seba86mu) #9

zabagniak , podłącz pendrive'a do portu USB, wejdź w Menadżer Urządzeń i odinstaluj go stamtąd:

Gałąź:

  • Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej

  • masowe urządzenie magazynujące USB (odinstaluj)

Po tym zabiegu odłącz pedrive'a i uruchom ponownie komputer.

Podłącz pendrive'a i czekaj, aż system go na nowo zainstaluje.

Może to pomoże.


(Zabagniak) #10

Niestety nie pomogło. Objawy bez zmian. :frowning:


(fiesta) #11

Skoro inne urządzenia korzystające z portu USB działają prawidłowo, to pendrive jest uszkodzony i nalezy go reklamować.


(Seba86mu) #12

Przecież zabagniak napisał, że:

" 8) "


(fiesta) #13

W danym momencie, a nie na stałe.

8)


(Emilmlo) #14

no ale on pisał że

8)


(fiesta) #15

To niech podłączy inne urządzenie wykorzystujące kontroler pamięci masowej (aparat foto, czytnik kart z pamięcią, telefon komórkowy innego pendrive) . Jak problem sie powtórzy będziemy mieli jasność.

8)


(Zabagniak) #16

Inne urządzenia i pendriv'y też mają te same objawy.

Ponadto zreinstalowałem system (XP Pro SP2) i jest tak jak przedtem. Chyba to coś w biosie, albo wada sprzętowa.

Zastosowałem się do wyżej podanych rad dotyczących bios'u i jest ciągle tak samo.

Mimo to dzieki za dotychczasową pomoc. :slight_smile:

Jeśli jeszcze ktoś ma jakiś pomysł, bede wdzięczny za podpowiedź.