Ustawienie routera i ap z urządzeniami! Pomocy!


(Lukasz Zdunek) #1

Witam,

Proszę o wyrozumiałość ponieważ to mój pierwszy post.

Mam problem z konfiguracją AP (TP-Link Model:WA730RE) i routera (Thomson TWG870UG [dostawca UPC])

Połączenie między Thomsonem a TP-linkiem jest (tzn działa Wi-Fi i internet)

Problem polega na tym że chciałbym by drukarka (HP Photosmart 3310) była podłączona przez sieć Wi-Fi do AP TP-Link (by można było drukować dokumenty używając tylko połączenia bezprzewodowego) [Drukarka połączona do Thomsona kablem sieciowym działa i jest możliwość drukowania z komputera przez WiFi]

Kolejne urządzenie z którym mam problem to konsola PS2 Model: SCPH 70003 chciałbym by konsola podłączona do routera z UPC mogła łączyć się bezprzewodowo z dyskiem komputera poprzez AP TP-link i router Thomson. Dodam że gdy podłącze konsolę za pomocą kabla krosowanego z laptopem konsola widzi folder udostępniony na komputerze tylko wtedy gdy karta sieci bezprzewodowej jest wyłączona.

Mój system operacyjny: Windows XP Home Edition SP3 x86

Poniżej podaję parametry i możliwe screeny:

Połączenie sieci bezprzewodowej:

Adres IP: automatycznie przydzielany przez TP-Link

Konfiguracja TP-Link-a:

konfiguracjatplink.jpg

konfiguracjatplink2.jpg

Konfiguracja Thomson:

panelthomson.jpg

HP Photosmart 3310 All-in-One

Nazwa hosta: HP7B37C8

Adres IP: 192.168.0.15

MAC: 0017a47b37cb

SSID: TP-LINK

PS2 (konsola)

IP: 192.168.0.10

MASK: 255.255.255.0

Gatway: 192.168.0.1

-PC-

IP: 192.168.0.100

PORT: 445

SHARE NAME: PS2SMB

P.S.

Bardzo proszę o pomoc ponieważ siedzę już nad tym parę dni i nie umiem sobie z tym poradzić! :slight_smile:


(Cieply5) #2

Witam,

Pierwszy problem jaki tutaj widzę to błędna konfiguracja adresacji.

Wszystkie urządzenia, tj. router, access point, komputer, konsola, drukarka powinny być w tej samej podsieci.

Z Twoich screenów wynika, że router i access point są w innych podsieciach: router - 192.168. 0.x, access point - 192.168. 1.x