No właśnie część z Was już ma zapewne za sobą ustną maturę z Angielskiego. I tu prośba, jak możecie podzielcie się tematami jakie mieliście, z pewnością pomoże to innym (chociaż częściowo).
Nie ukrywam że sam jestem ciekaw, ja mam jutro egzamin i z pewnością się jutro z Wami podziele, dzisiaj liczę na Was
Kolezanka trafiła na zestaw zwiazany ze smieciami. Przykładowo miała opisac smietnisko i miała do tego pytania co robic zeby zapobiegac powstawaniu nowych wysypiskow smieci. A poza tym słyszałem od kumpla ze on cos miał z wizyta u lekarza. Tylko tyle mi powiedzieli, wiec nie wiem czy ci to pomoze. Ja mam w czwartek wiec, tez by mi sie sprzydały tematy.
No ja na swój angielski nei narzekam, ale po co sie męczyć na rozszerzony skoro jest do niczego nie potrzebny - zdawałem podstawe; 20/20 punktów.
Rozmówi:
Jesteś na dworcu kolejowym: spytaj sie o ktrórej będzie następny pociąg do Londynu; spytaj sie o której będzie na miejscu; spytaj sie ile kosztuje bilet
Powiedz gospodyni domowej że nie mogleś zasnąc ostatniego wieczoru, jak poradziłeś sobie z tym problelem i co ci się śniło
Wracasz z kolesiem z baletów, powiedz czemu nie chcesz czekać na noncy, zaproponuj podjazd taxą, powiedz że mozesz mu pożyczć kase
Obrazek:
Ogród, najprawdopodobniej przy domku jednorodzinnym, widać schodzy. Siedzi na nich konieta koło 30stki z małym dzieckiem na kolanach, przy baierce jeszcze jeden gówniarz, ale rozmazana twarz. Pytania: czy kobieta moze być matkatego dziecka które trzyma; czy jesli miałbyś dziecko zdecydowałbyś sie na zatrudnienie opiekunki
Myślę, że to zależy od Okręgowej Komisji Egazminacyjnej.
Osobiście miałem (z Poznania) następujący zestaw:
A. Jesteś w gabinecie lekarskim i masz problem:
przedstaw co Ci dolega,
dopytaj się o konkrety w leczeniu,
zapytaj gdzie możesz zrobić badania specjalistyczne.
B. Właśnie wróciłeś ze Stanów Zjednoczonych. W rozmowie ze znajomym z Anglii opowiedz:
gdzie mieszkałeś w czasie tego pobytu,
co tam robiłeś,
opowiedz o spotkaniu z wyjątkową osobą.
C. Wraz ze znajomymi zamierzasz zrobić wieczorną prywatkę w domu:
zaproponuj rodzaj muzyki na czas zabawy,
nie zgódź się na proponowaną dekorację pomieszczenia,
zaproponuj kompromisowe rozwiązanie w sprawie oprawy wizualnej.
Opisywanie zdjęcia:
Na zdjęciu była sala komputerowa/kawiarenka internetowa. Przy komputerach siedziały wesołe młode osoby w wieku szkoły podstawowej. W tle było okno z widokiem na zieleniec ( :roll: ).
Pytanie:
Czy uważasz, iż dzieci powinny mieć swobodny dostęp do komputera bez nadzoru osoby dorosłej ?
[spdr] kazdy tak mowi, ale jesli wejdziesz do sali w ktorej zdajesz egzamin i wylosujesz zestaw to od razu ci pulsik podskoczy(jakos nie wierze ze kazdy wchodzi “wyluzowany”) a uwierz mi ze wtedy nie trudno o bład.