Usuwanie HP Recovery

Mam pytanie czy mając w Viscie na drugiej partycji program do odzyskiwania HP Recovery, ktory ejst mi niepotrzebny moge go usnuac z dysku :slight_smile: ?

Możesz, ja to ustrojstwo najpierw usunąłem za raz po rozpakowaniu laptopa z pudełka. I teraz mam świeżutki od nowa instalowany system chodzący nad wyraz szybciej niż domyślnie wgrany przez producenta z tonami niepotrzebnych śmieci.

wiec moge miec pewnosc ze nic z danymi mi nie grozi ;D? i jak przerzuce tam pliki przed formatem to po je normalnie odzyskam :)?

Na tej partycji co masz recovery nic nie umieszczaj. Dopiero po sformatowaniu tej partycji spokojnie możesz umieszczać na nim swoje dane. Co do formatowania polecam program Norton Partition Magic.

wporzadku, ale jesli usune recovery, sformatuje ją, przed formatem C: i przerzuce cos to będzie okej :)?

okej jak najbardziej, ale pamiętaj, zawsze bierzesz na siebie odpowiedzialność. Nikt inny tą odpowiedzialność nie bierze za siebie. Pozdrawiam.

a mzoesz mi powiedziec jeszcze jak to usunać, normalnie poprzez ‘usun’ ?

bo w panelu sterowania nie widze nic takiego.

No właśnie z tego co się orientuję “normalnie” tego się nie da usunąć bo jest to ukryta partycja niewidoczna w systemie. Przynajmniej ja tak miałem. I aby to usunąć do tego potrzebne jest zewnętrzne oprogramowanie uruchamiane wraz z boot’owaniem laptopa. Jak wyżej pisałem. U mnie sprawdził się Norton Partition Magic.

ahhhhm, a jesli odrazu odpalil bym formatowanie tej partycji z menedzera urzadzen ?

Nie chcę wprowadzać w błąd dla tego niech może wypowie się na ten temat osoba bardziej obeznana.