Czy mogę użyc mojego urządzenia Samsung SF-375 jako skaner? Ma on opcje faxowania i zastanawiam się czy można by tego użyć by zapisać dany plik na komputerze np w PDF?
Faks ma możliwość podłączenia do komputera za pomocą np. przewodu USB lub innego? Jeśli tak, to na 99 % jest do niego oprogramowanie służące temu do obsługi.
W innym przypadku musisz faks uzbroić w złącze które takie połączenie umożliwi i napisać/zaadoptować program, który tą transmisję obsłuży.
PS. Oglądam w sieci ten faks i chyba jednak nic z tego, funkcja skanowania jest najczęściej przy faksach ze skanerem płaskim (“stolikowy” z szybą) czyli nie w takim jak ten Twój - szczegóły w instrukcji obsługi.
Tam jest coś napisane o skanowaniu metodą CIS ale sam nie wiem co to. Jest podłączony do komputera przez USB. Ale oprogramowania żadnego nie dołączyli…
Oprogramowania poszukaj na stronie internetowej Samsunga.
Każdy faks ma wbudowany skaner (przecież musi jakoś dokument zeskanować przed wysłaniem do odbiorcy) ale to nie znaczy, że możesz ten skaner obsłużyć z poziomu komputera. W tym przypadku skaner jest tylko na “potrzeby wewnętrzne” tego urządzenia.
W Twoim przypadku być może jest możliwe tylko zapisanie odebranego faksu do np. pliku pdf lub innego formatu, jednak musisz to sprawdzić w instrukcji i w oprogramowaniu producenta.
PS. CIS to jest rodzaj przetwornika obrazu, inne typy to np. CCD, CMOS itp.