Chciałbym się poradzić. Mam 11-letniego syna, który suszy mi głowę aby kupić mu komputer. Wiadomo szkoła, internet, gry, etc…koledzy mają…i takie tam. Trochę groszem ostatnio nie śmiedzę i pomyślałem, że może warto na początek kupić mu coś niedrogiego ale sensownego. Poza tym muszę brać pod uwagę miejsce na sprzęt a tego niestety nie mam za dużo u synka w pokoju.Koledzy w pracy podpowiadają: kup jakiś używany, np. poleasingowy. Ale jaki? Po przejrzeniu ALLEGRO pomyślałem o czymś takim:
Jeżeli ma to być sprzęt dla 11-letniego syna to zdecydowanie odradzam zakup sprzętu używanego. Bardo szybko okaże się, że taki sprzęt do niczego, poza internetem, się nie nadaje i za chwilę trzeba wyłożyć kolejne 1500 zł by można było przez chwilę unowocześnić sprzęt. Lepiej kupić na raty, ale mocniejszy sprzęt, gdyż dziecko w tym wieku lubi pograć a gier nie da się oszukać. Jak dysponujesz sprzętem przestarzałym to żadne nowe gry na tym nie pójdą. Wydasz kasę a frustracja dziecka będzie wielka. Szkoda zachodu i pieniędzy. Nic to nie da
No tak, co nieco o współczesnej modzie (albo jakkolwiek to nazwać) i presji wywieranej przez rówieśników na dzieciaki - pojęcie się ma. Jestem tego samego zdania, co kolega powyżej - kupno komputera używanego, poleasingowego mija się z celem. Po pierwsze, taki sprzęt jest z niskiej półki wydajnościowej - nadaje się do internetu, zastosowań biurowych, owszem. Ale do zadań, których od komputera oczekuje 11-letnie dziecko (np. wspomniane gierki) już niekoniecznie. Po drugie, zakup budżetowego komputera automatycznie zamyka drogę modernizacji - np. płyta główna nie będzie obsługiwała nowszego procesora, nie wsadzi się więcej pamięci itd. - co w konsekwencji wiąże się w niedalekiej przyszłości z kupnem kolejnego komputera. Oczywiście realia finansowe łatwo obracają marzenia w niebyt i krystalizują sytuację.
Tysiąc PLN to górna granica na jednostkę centralną z monitorem i systemem operacyjnym, dobrze rozumiem?
Zgadza się. Jest wiele racji w tym co piszesz. Też, min. rozpatruję to pod tym kątem. Właśnie dlatego proszę forumowiczów o konkretną opinię o tym konkretnym sprzęcie: wydał mi się np. sensownym z punktu widzenia ewentualnej modernizacji w późniejszym terminie. Opisy ze strony Intela i Della są obiecujące ale ja nie jestem fachowcem. Potrzebuję informacji aby dokonać właściwego wyboru.
@Tobi , no tak, ale weź poprawkę, że w wątku sama jednostka centralna kosztuje 1300zł (nie wspominając o monitorze i OS).
Rozwiązań jest kilka:
Kupić poleasingowego z Allegro - do internetu, nauki będzie jak znalazł. Ale o gierkach syn może sobie raczej zapomnieć (zintegrowana karta graficzna) i będzie musiał zrozumieć sytuację ciężko pracującego ojca. Droga modernizacji jest zamknięta.
Syn musi uzbroić się w cierpliwość, cenart - odłożysz jeszcze trochę oszczędności i coś wspólnie uda się złożyć.
Sensowna konfiguracja a zarazem bezpieczna dla gracza to wraz monitorem i system operacyjnym wydatek minimum 2100 zł. Mam tu na myśli Winows XP, gdyż nowsza konfiguracja wymaga Windows Vista (chodzi o maksymalne wykorzystanie najnowszych konfiguracji)
Monitor 19" i konfiguracja z grafiką 9600 GT 512 MB RAM, która pozwoli na uruchamianie nowych gier bez bez specjalnych problemów. Tutaj zwracam uwagę na ważną rzecz. Skoro są karty graficzne kosztujące w granicach 2500 zł to logiczne, że konfiguracja z monitorem i systemem operacyjnym w podobnej cenie musi być pewnym kompromisem w tym wyborze. Na plus można zaliczyć to, że obecne zestawy komputerowe mają budowę modułową, czyli nie ma problemu ze zmianą konfiguracji w przyszłości
Ostatecznego funduszu nie znałem, to można by zestaw za 700 AMD, tyle że z 2GB ramu Windows 7 pobrać triala, monitor używany, w starsze gry na tamtej zintegrowanej jeszcze się pogra, później można modernizować.
Zgodzę się. Jeżeli już kroić i ostro jechać po bandzie to AMD wypadaj najlepiej. Płyta główna z podstawką AM3, zintegrowaną grafiką i wolnym slotem na RAM. System - pożyczyć od kogoś nośnik z Windows 7 RC (Microsoft już nie udostępnia, kopia ważna do czerwca 2010), albo pobrać Windows 7 Enterprise (friko przez 90 dni). Przez ten czas można doskładać na XP’ka OEM, a później dokupić kartę graficzną.
ad1. A gdyby w tym sprzęcie , np. za miesiąc-dwa dokupić niskoprofilową kartę graficzna. Znalazłem takie na Allegro w cenie ok. 130 zł? Czytałem na stronach Intela, płyta jest na socket 775 i obsługuje proceroy dwurdzeniowe( nie wiem co wart jest chipset). Chłopak pograłby sobie w Fifę czy Harrego Pottera czy Simsy, etc… W końcu to 11-letnie dziecko. Nie gra na grach niewiadomo jakich.
http://allegro.pl/item742585616_dell_op … p_pro.html - Ten zestaw nie wypada źle (w tej cenie). Na socket 775, mimo że to to wymierająca podstawka można wsadzić Core 2 Duo, PCI-E 16x jest, więc też jakąś budżetową grafikę można dokupić. Do HP, Fifa i Simsów zintegrowana grafika styknie na razie.
No właśnie. Przecież ten dzieciak nie będzie grywał w Wiedźmina i te klimaty, czy Need for Speed lub Counter-Strike. A sądząc z opisów płyty głównej i chipsetu, to jeszcze da się chyba na najbliższe 2 -3 lata wykrzesać coś z tego sprzętu.
Już zaczynam oddychać z ulgą…monitor się jakiś załatwi za parę złtych, mysz i klawiatura są za parę groszy i może nie będzie tak źle a misiek będzie miał trochę radochy.
Gdybyś zainwestował w jakiegoś prostego Semprona AM3 140 (2.7 Ghz) z pamięcią 2 GB 800 Mhz i grafiką na poziomie GF 9500 GT 512 MB to spokojnie zmieściłbyś się poniżej 1000 zł bez systemu oczywiście i monitora
No właśnie…Min. dlatego rozważam taki sprzęt. Bez monitora i systemu ciężko korzystać z kompa. Piratem nie jestem i system ma byc legal. Monitor też parę złotych kosztuje. No nie wiem. Wszystkie wasze uwagi są cenne. Myślę i kalkuluję.
Przed chwilą próbowałem na esc.pl (składają z wybranych części kompa za friko) ułożyć coś w tej cenie na AMD, to wyszło nawet coś względnego w tej cenie (ale tak jak zostało powiedziane - bez systemu i monitora).
AMD Sempron 140 /2.7GHz, 1MB, BOX, AM3/
130 zł
Płyta główna:
AsRock A780GM-LE /AMD 780G/
210 zł
Pamięć RAM:
GoodRam 2GB 800MHz CL5
105 zł
Dysk twardy:
Samsung 80GB 7200rpm 8MB cache SATA-II
130 zł
Karta graficzna:
Palit GeForce 9500GT Super 512MB DDRII /128bit/ HDTV DVI
Czyli GF6200 Radeon HD2400? To to samo masz zintegrowanego na tamtym Asusie, a proc to co wstawisz Petiuma D który wchodząc na rynek był słaby w porównaniu do starych AMD do tego pobiera 130-150W, jeśli chodzi o domowe zastosowanie to ten Sempron będzie lepszy. Co do gier to pewnie 11 letni chłopcy wolą sięgnąć po GTA niż Simsy
9500GT nie warto brać za tyle jest 9600GSO Asus na DDR3