Vectra - automatyczne usuwanie danych dostępowych z routera


(radzik radzik) #1

Witam.

Mam taką sytuację, że po konfiguracji przez magików z Vectry ustawiłem swoje. A mianowicie: filtrowanie po MACu, zmieniłem hasło dostępu z admin admin na inne-wiadomo o co chodzi :slight_smile: oraz hasło do sieci dostępowe czyli to gdzie jak znajdziemy sieć na liście dostępnych przez wifi to żeby się wbić jest moje indywidualne. Sieć nazwałem tez po swojemu np. Vituś. Standardowo nazywała się vnet i jakieś tam nr czyli tak jak standard w Vectrze. Nagle po kilku dniach na tablecie sieć Vituś jest jako "poza zasięgiem" a łączy się z vnet00000 czyli tą co była standardowo wcześniej ustawiona przez magików. Pomimo że po wprowadzeniu moich ustawień działało wszystko bez zarzutów.

Czy wie ktoś czemu tak sie dzieje?? Czy wprowadzanie zmian ma tu coś na celu??

Nie chce mieć standard zabezpieczeń bo dla mnie standardowe to żadne.

Prośba o poradę jak to ustawić aby było wg moich ustawień.


(Cedar) #2

Słyszałem o przypadkach gdy Vectra (i niektórzy inni dostawcy) zdalnie przesyła konfiguracje do modemu/routera i Twoje ustawienia zostają skasowane. Nic na to nie poradzisz, modem jest dostawcy a Ty go tylko dzierżawisz.


(Dimatheus) #3

radzik radzik , zapoznaj się, proszę, z tym tematem, a następnie - korzystając z przycisku zmien.gif

Pozdrawiam,

Dimatheus