VHS do AVI - Gigabyte U8300


(swi_r) #1

Witam!


(Kogigogi) #2

A producent nie dał jakiegoś softu do przechwytywania ? albo inaczej podłącz tuner z magnetowidem kablem antenowym , z tyłu magnetowidu powinien być przełącznik , ustaw na test a w tunerze daj wyszukiwanie programów , magnetowid w tym trybie wyświetla obraz kontrolny  czarna plansza z dwoma białymi paskami. jak znajdzie przełącznik z powrotem i kaseta .


(swi_r) #3

Nie mam softu. Sterowniki są z internetu. Nie posiadam kabla antenowego.


(Kogigogi) #4

program http://www.dobreprogramy.pl/Ferro-Cyfrowy-Magnetowid,Program,Windows,12509.html


(Osimaru) #5

Masz w tym tunerze jakieś wejście poza antenowym? Ja w swoim miałem na zwykłe chinche, podłączałem wyjście wideo i audio z magnetowidu do wejścia wideo w tunerze, a oprócz tego dwa kanały audio w przejściówkę z 2x chinch na 1 mini-jack i w wejście liniowe karty dźwiękowej. Obraz przechytywałem VirtualDubModem, z tym że musisz w nim ustawić źródło z którego ma przechwytywać obraz.


(xyzzyx) #6

Musisz najpierw mieć pewność że  sam tuner jest widziany. Pilotem włącz n.p. “MENU”  tunera i szukaj tego obrazu na komputerze. Jeżeli znajdziesz to>{z tyłu masz gniazda rf oraz gniazda RCA podłączasz albo przy użyciu kabla antenowego lub przy pomocy przewodu RCA/RCA gniazdo żółte odpowiada za obraz a białe za fonie (odtwarzacz jest mono)}, cytat stąd> https://www.youtube.com/watch?v=INoY7dIok8s (mowa o odtwarzaczu Orion).  Po prawidłowym połączeniu urządzeń, poszukaj w menu tunera z czego obraz ma być odbierany(antena czy źródło zewnętrzne n.p. AUX), wybierz AUX.  Pamiętaj też o przełączeniu tunera(w menu) na “Analog” gdyż taki sygnał będzie dostarczany z odtwarzacza, a tuner odbiera również sygnał cyfrowy(nie wiem czy tylko z anteny).


(swi_r) #7

Nie posiadam pilota do tunera. Dodaje foty tunera, video i kabli. Wydaje mi się, że jest to problem tego kabla. Co o tym myślicie?

 

post-26842-0-99838800-1416242161_thumb.j

Kabel od tunera.

 

post-26842-0-46007300-1416242166_thumb.j

Kabel od tunera 2.

 

post-26842-0-54735200-1416242170_thumb.j

Video

 

post-26842-0-96223700-1416242174_thumb.j

Kabel, którym podłączam video z tunerem.


(xyzzyx) #8

Wydaje mi się że ten EURO>CHINCH niepotrzebnie używasz.  Chinch-Chinch, połącz Video Out Oriona(żółty) z Żółtym Chinchem kabla tunera, a Audio Out Oriona do któregoś(Czarnego lub Czerwonego) w tym podwójnym gnieździe. Orion jest monofoniczny a tuner stereo, pasowałoby zmostkować te wejścia. Nie znam tunera więc nie wiem czy da się go obsłużyć bez pilota. Przecież musisz w jakiś sposób wybrać z czego ma otrzymywać sygnał.   Tu mają być sterowniki>   http://www.solvusoft.com/pl/update/sterowniki/tuner-telewizyjny/gigabyte/u8300/sub-models/    post-37657-0-04857600-1416255068_thumb.j


(swi_r) #9

Podłączyłem kablem cinch-cinch i wszystko chodzi, także problemem był kabel. Dzięki za pomoc.


(swi_r) #10

Jednak pojawił się problem :confused: Gdy wszystko chodziło spróbowałem zarejestrować obraz przez VivoTV. Wszystko się udało, ale zajmowało dużo miejsca. Postanowiłem nagrać .avi przez VirtualDub. Zrobiłem ustawienia tak jak w poradniku i nie chodziło. Od tamtej pory w VivoTV mam sam dźwięk bez obrazu. Nie wiem jak to naprawić. Przeinstalowywałem już sterowniki, vivotv jak i kodeki.

 

Nie jest tak, że całkiem nie mam obrazu, bo gdy włącze “Play” to jest niewyraźny obraz z danej chwili i tak zostaje. Jeżeli zrobię STOP i znowu PLAY to obraz zmienia się na ten z tej chwili, ale dalej się nie rusza. Przykład poniżej:

 

598d1740e6719520.jpg


(xyzzyx) #11

To że zgrany plik jest duży jest normalne. Do późniejszej konwersji użyj>>>http://www.dobreprogramy.pl/FormatFactory,Program,Windows,13295.html     Eksperymentuj z ustawieniami, za pierwszym razem możesz nie być zadowolony z efektu.