VIA AC'97 Enhanced Audio Controller sterowniki

Poziomeczeqq , instalacja obu sterowników przebiegła poprawnie ?

Wejdź w:

Start -> Panel sterownia -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładka “Audio” -> w pozycji “Odtwarzanie dźwięku” sprawdź, czy jest wybrana Twoja karta dźwiękowa (VIA AC’97). Jeżeli nie, to wybierz ją -> Zastosuj, Ok.

dysia_1993 , najpierw zainstaluj ten sterownik do chipsetu płyty głównej.

Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.

Następnie zainstaluj ten sterownik do karty dźwiękowej.

seba86mu , moja karta w Panelu Sterowania jest wybrana. To nic, chyba mi nie pomożesz =/ Spróbuję zmienić kartę dźwiękową na inną.

seba86mu jesteś wielki!

wszystko działa, a ja właśnie cieszę się muzyką :smiley:

dzięęęęęki! :* =D

Poziomeczeqq , kliknij dwukrotnie na ikonkę głośniczka na pasku tray i ustaw wszystkie suwaki maksymalnie do góry (szczególnie “Regulacja głośności” i “Wave”).

Głośniki masz podpięte do właściwego gniazda w karcie dźwiękowej ? Powinny być podłączone do zielonego.

Mam takie ‘’‘pudło’’ które łączy się z komputerem przez to zielone wejście. Jest dobrze podpięte. Do tego , no nie wiem jak to nazwać ale niech będzie ‘‘pudła’’ przyłączone mam głośniki. Nigdy nie miałem problemów. A teraz jak dźwięku nie było tak niema =/ Kable są dobrze podłączone. Sprawdzałem. I gdyby to coś pomogło to mam kartę dźwiękową wbudowaną w płytę główną.

Czy może mi ktoś pomóc w odzyskaniu głosu w komputerze koleżanki ? hehe :smiley:

Opis urządzenia Typ

Intel 82801BA ICH2X - AC’97 Audio Controller [C-0] PCI

Pole Wartość

Nazwa płyty głównej Asus P4B-LA

z Góry bardzo dziękuję :smiley:

madziusia77 , najpierw zainstaluj ten sterownik do chipsetu płyty głównej.

=D> Udało się!Nie wiem jak to zrobiłam ale działa.[metodą prób i błędów]Dzięki seba86mu :slight_smile:

To pomoże mi ktoś? Już kilka dni nie mam dźwięku przez co nie mogę w nic grać ani słuchać muzyki =/

Witam i pozdrawiam wszystkich. Ja też mam problem z dzwiękiem na VIA AC’97. Otóż zainstalowałem nowego windowsa i po uruchomieniu nie bylo dzwięku. Znalazłem sterowniki w internecie, zainstalowałem i coś zaczęło działać. Problem w tym, że głośniki działaja tylko jak je podłączam do różowego gniazda od mikrofonu, na zielonym szum i na czarnym szum. Wszystko byloby w sumie ok, ale chcę podłczyć mikrofon żeby pogadac na skype. Próbowałem podłączać mikrofon do wszystkich 3 gniazd i nic. Dałem głośność wszystkiego na maxa, sprawdziłem 100 razy panel sterowania i wszystko niby jest dobrze, ale nie jest. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Z góry dziekuję.

Witam!

Po formacie mam problem: mój komputer nie odtwarza dźwięku. Moja karta dźwiękowa to AC’97 Enhanced Audio Controller. Płyta główna to Asus A7V8X-X. Proszę o pomoc.

pozdrawiam.

esutsu , najpierw zainstaluj ten sterownik do chipsetu płyty głównej.

Witam! Jestem tu nowy i niestety od razu prosze o pomoc, za ktora z gory dziekuje.

Niestety od dawna posiadam brak urzadzen audio i pomimo zainstalowaniu stosu sterownikow nic sie nie zmienia. W winampie jest glos, ale tylko tam. Prosze o pomoc:

typ procesora: AMD Athlon XP , 2000 MHz (15 x 133) 2400+

nazwa płyty głównej: Gigabyte GA - 7VA v2.0 (5PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio)

mikroukład płyty głównej : VIA VT8377A Apollo KT400A

karta dźwiękowa: Realtek ALC655 @ VIA AC’97 Enhanced Audio Controller

system : windows xp professional

Jeszcze raz z gory dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam

Marshallek , zainstaluj najpierw ten sterownik chipsetu, a następnie ten sterownik dźwięku

Nie będę zbyt otyginalny - mam podobny problem co reszta. Tyle, że z dodatkowymi smaczkami…

Zrobiłem format, zainstalowałem Windwsa XP i, rzecz jasna, nie ma dźwięku. Karta dźwiękowa to VIA ac’97 enhanced controller. Ściągam rozmaite sterowniki które podajecie, a takze z innych stron i za każdym razem a) komputer resetuje się w czasie instalacji; b) sterowniki zostają pomyślnie zainstalowane, lecz po ponownym uruchomieniu komputera jest nadal to samo; c) w obu przypadkach toczę pianę z pyska. Informacje z Everest:

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc, linki i za nie myślenie o mnie “Boże, co za idiota”, chociaż nawet to ostatnie przejdzie, jeśli mi pomożecie :slight_smile:

cosik_ktosik dziekuje za udzielenie pomocy, ale

Niestety nie moge zainstalowac tego sterownika chipsetu. Podczas instalacji wystepuje blad i mnie z niej wyrzuca. Zainstalowalem wiec same sterowniki, ale niestety wciaz nic nie pomaga. Moze bedzie latwiej udzielic pomocy przez gg- podaje nr 1727470 i jeszcze raz z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam

Zobacz tą wersję KLIK

Cricket. , najpierw zainstaluj ten sterownik do chipsetu płyty głównej.

Dzięki za odzew :slight_smile: Zrobiłem tak jak powiedziałeś, ale nadal dźwięku nie ma. Sterownik do chipsetu zainstalował się, jedank po ponownym uruchomieniu komputera wyskakuje komunikat, że wykonano nieprawidłową operację i nastąpi zamknięcie programu. Sterownik do karty dźwiękowej natomiast wcale instalować się nie skończył - komputer resetuje się. Jakiś pomysł co z tym zrobić?

Cricket. , sprawdź w Menadżerze Urządzeń, w jakich pozycjach i czy w ogóle masz jakieś wykrzykniki bądź znaki zapytania.