VIA AC'97 Enhanced Audio Controller sterowniki

Potrzebuję pomocy :roll:

nie mogę sobie poradzić ze sterownikami do karty dźwiękowej.

Mój brat zainstalował mi nowego windowsa a płyte od kompa ze sterownikami gdzieś zgubił .

Gdyby ktoś mógł mi pomóc byłabym wdzięczna :slight_smile: :

Właściwości płyty głównej :

* ID płyty głównej - 04/10/2003-KT400-8235-C-00

* Nazwa płyty głównej - nieznane

Właściwości magistrali FSB :

*Typ magistrali - DEC Alpha EV6

*szerokość magistrali - 64bitowy

*Rzeczywista częstotliwość taktowania - 133MHz (DDR)

*Efektywna częstotliwość taktowania - 267MHz

* Przepustowość - 2132 MB/sek

Właściwości magistrali pamięci :

* Typ magistrali - DDR SDRAM

* Szerokość magistrali - 64bitowy

* Rzeczywista częstotliwość taktowania - 133MHz (DDR)

* Efektywna częstotliwość taktowania - 267MHz

* Przepustowość - 2132 MB/sek

Właściwości magistrali mikroukładu płyty głownej :

*typ magistrali - VIA V-Link

*szerokość magistrali - 8-bitowy

*rzeczywista częstotliwość taktowania - 67MHz (DDR)

*efektywna częstotliwość taktowania - 533MHz

*przepustowość - 533 MB/sek

Mikroukład płyty głównej : VIA VT8377 apollo KT 400

Karta dźwiękowa : VIA AC’97 enhanced Audio Controller

Nazwa płyty głównej - nieznane

tooxicx , najpierw zainstaluj ten sterownik do chipsetu płyty głównej.

Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.

Następnie zainstaluj ten sterownik do karty dźwiękowej.

dziękuje bardzo, ale mam jeszcze jeden problem z tym związany ;/

Gdy próbuję zainstalować ten drugi sterownik , który mi podałeś za każdym razm wylącza mi się komputer ;/

nie mam pojęcia dlaczego

witam, mam dosyć dziwną sprawę. Mam pceta tylko do multimediów stylu muzyka filmy + pisanie dokumentów. Normalnie gdy instalowałem system nigdy nie było mi potrzeba sterowników do karty dźwiękowej, aż tu nagle ostatnio coś padło.

pobrałem sterowniki Realtek Semiconductor Corp. AC’97 Sound System Software verA3.45 i było dobrze jakieś 2 tygodnie. Następnie w menadżerze urządzeń pojawił się nieznany kontroler multimediów audio i dźwięku zabrakło, jak narazie na dobre…

Reinstalowałem system (najpierw sp3 ale z nim były jaja) a potem windowsa beż żadnego sp(aktualnie zainstalowany)

Po przeskanowaniu przez everest wiem że karta to

Intel 82801BA ICH2X - AC’97 Audio Controller [b-0]

Śledziłem ten temat i ściągałem sterowniki pod tą karte jednak nic nie pomagało, sterowniki dla płyty głównej również instalowałem.

z góry dziękuje za pomoc

grzesiekgs , pobierz program Everest Ultimate Edition.

Otwórz program -> Komputer -> Podsumowanie -> spisz informacje z pozycji:

-> Nazwa płyty głównej

-> Mikroukład płyty głównej

no to problem

Nazwa płyty głównej Nieznane

Mikroukład płyty głównej Intel Solano i815EP

co do nazwy to nie jestem pewny co ot za ździerstwo, płyta jest zrobiona w polsce (pisze jak byk made in poland) ale nie znalazłem nic więcej. Komputer zakupiony dobre 8 lat temu i nie mam papierów do niego

edit:

zwróciłem uwagę że w podsumowaniu są 2 karty dźwiękowe

Karta dźwiękowa Avance Logic ALS4000 Audio Device

Karta dźwiękowa Intel 82801BA ICH2X - AC’97 Audio Controller [b-0]

grzesiekgs , najpierw zainstaluj ten sterownik do chipsetu płyty głównej.

Wejdź w:

Start -> Panel sterownia -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładka “Audio” -> w pozycji “Odtwarzanie dźwięku” sprawdź, czy jest wybrana Twoja karta dźwiękowa (Realtek AC’97 Audio). Jeżeli nie, to wybierz ją -> Zastosuj, Ok.

Czy korzystasz z Everesta w wersji Ultimate ? Jeżeli tak, a nazwa płyty głównej nie jest rozpoznawana, to skorzystaj z wersji Corporate.

sterowniki instalowałem już wcześniej, tym razem też nie pomogło:)

tak, wszystko jest i było ok we właściwościach audio

Korzystam z home edition

podsumowanie z wersji corporate

Nazwa płyty głównej Sono PS2808

Mikroukład płyty głównej Intel Solano i815EP

Karta dźwiękowa Realtek RL5383/ALC100§ @ Intel 82801BA ICH2X - AC’97 Audio Controller [b-0]

grzesiekgs , kliknij dwukrotnie na ikonkę głośniczka na pasku tray i ustaw wszystkie suwaki maksymalnie do góry (szczególnie: “Regulacja głośności” i “Wave”).

ikone na pasku mam wyłączoną, suwaki - ustwione. Nic nie pomaga

grzesiekgs , głośniki podłączone masz do odpowiedniego gniazda w karcie dźwiękowej ?

W tym wypadku powinieneś mieć podłączone do zintegrowanej karty dźwiękowej.

W Menadżerze Urządzeń masz jakieś żółte wykrzykniki bądź znaki zapytania ?

tak wszystko jest odpowiednio podłączone, głośniki działają(sprawdzałem również słuchawki) i tak samo były podłączone przedtem. Głosu zabrakło “nagle” z dnia na dzień. co dziwne, po instalacji pierwszy raz soundman`a głos był przez chwile. Tak samo po reinstalacji systemu, po pierwszym uruchomieniu głos był, jednak tak jakby “stłumiony” bez odpowiedniego equalizera.

Gdy otwieram jakikolwiek plik dźwiękowy zgłasza mi że sterowniki nie są zainstalowane (instalowałem jak już wspominałem i sterowniki do płyty i do karty)

I tak jak już wspominałem w 1szym poście;p w kontrolerach dźwięku, wideo i gier jest zainstalowana karta, natomiast w innych urządzeniach jest “!” kontroler multimediów audio i jakikolwiek sterownik do tego nie podchodzi

instaluje “z określonej lokalizacji” podając miejsce pliku .inf jednak ciągle zgłasza że sterowniki nie są odpowiednie do tego urządzenia

grzesiekgs , zainstaluj ten sterownik do karty dźwiękowej.

niestety pliku nie mogę pobrać… może tymczasowe problemy z serverem

grzesiekgs , u mnie pobiera się bez problemu.

Spróbuj może porać inną przeglądarką.

instalator instaluje pliki, gdy dochodzi do końca paska zgłasza “Nie odnaleziono sterownika! Uruchom ponownie system i rozpocznij jeszcze raz instalacje.”

Po ponownym uruchomieniu - to samo

grzesiekgs , napisz, jaką pozycję wybraną masz w:

Start -> Panel sterownia -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładka “Audio” -> w pozycja “Odtwarzanie dźwięku”.

heh a to kolorowo. Odpalam dzisiaj pc, soundman się nie uruchamia, wchodzę w dźwięki i urządzenia audio, wygląda tak jakbym nie miał zainstalowanego nic, wchodzę w menedżer urządzeń, ciągle widnieje w innych urządzeniach “?kontrolery multimediów audio” ale w kontrolerach dźwięku, wideo i gier już nie mam zainstalowanej karty.

w raporcie z everesta home edition jest tym razem tylko jedna karta dźwiękowa

zainstalowałem ten sterownik do chipsetu płyty głównej który mi dałeś.

Po zakończeniu instalacji uruchomiłem ponownie komputer. Soundman sięuruchomił a w menadżerze urządzeń w sterownikach audio wideo i gier ponownie widnieje Realtek AC`97 Audio.

Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer i zero efektu.

w panele sterowania>dźwięki i urządzenia audio>audio jako urządzenie domyślne do odtwarzania jak i nagrywania dźwięku mam Realtek AC97 Audio. Nic innego nie mogę wybrać z listy rozwijalnej

Posiadasz dwie karty dźwiękowe.

Wydaje mi się, że głośniki masz podłączone nie do tej karty dźwiękowej co trzeba.

Podłącz je do zintegrowanej karty dźwiękowej (Realtek AC’97).

hmmm a to niespodzianka… o 2giej karcie wiem, ale jest ona przestarzała i nigdy chyba nie było z niej korzystane (zrobiłem nawet zdjęcie).

Ale do sedna. Postanowiłem wyczyścić komputer, szczególnie radiator bo pełno tam kurzu było. Zrobiłem to, po ponownym uruchomieniu komputera (zresetował się bios) dźwięk jest. Z karty zintegrowanej, czyli z tej z której korzystam. Nie mam zielonego pojęcia jak to się stało. I szczerze to obawiam się że brak głosu był z przyczyn czysto technicznych, albo właśnie przez bios, choć tam nie było nic przestawiane a nawet kilka razy sprawdzałem czy coś jest nie tak.

Jeśli głosu znów jakoś zabraknie, to się odezwę:) Dzięki wielkie za poświęcony czas