Via bus master IDE Drivers?


(Kosmo22) #1

elo @ll, no wlasnie poszukuje sterownikow jak w temacie ;/ stery mam oryginalne na plycie zakupione wraz z plyta glowna .. na 98se wszystko sie pieknie instaluje a na XP .. niestety nie .. problem w tym ze ola艂bym to gdyby mi sie przez to komp nie zacinal. Probowalem juz zainstalowac wszystkie stery z plyty jakie sa do chipsetu Via i nic ;/ moze ktos z was bedzie mi mogl pomoc

plyta Soltek SL-75KAV-X Series, Chipset Via nie wiem co jeszcze Wam podac :stuck_out_tongue:


(Duch) #2

poszukaj na VIARENA i stamt膮d 艣ci膮gnij najnowsze sterowniki do p艂yt VIA; 4 in 1 Service Pack 4.53...


(system) #3

Witam,

http://downloads.viaarena.com/drivers/4 ... _v453v.zip


(Kosmo22) #4

dzieki, ale juz instalowalem te stery i dalej to samo ;/ juz nei wiem co mi moze pomoc ;/


(Duch) #5

to napisz co si臋 dzieje z komputerem!! czy wyskakuj膮 jakie艣 b艂臋dy albo co艣 !!


(Kosmo22) #6

komp sie tnie przy zlaczaniu jakis progsow, np wlaczam skype to zacina mi winampa, w ogole calego kompa, tak samo jest jak zalaczam total commandera, nawet w momencie przesylania plikow na ftp sie tnie .. konfilktu zadnego nie ma, sprawdzalem, poprostu system nie potrafi zainstalowac sterow Via bus IDE drivers wykrywa ale nie instaluje, instaluje najnowsze staery ze strony producenta, to samo, instaluje starsze stery, to samo i tak moge w kolko :confused:


(Duch) #7

co najmniej dziwne :shock:

mam XP PRO; p艂yt臋 g艂贸wn膮 raczej tandetn膮 i wszystko si臋 pi臋knie instaluje; ka偶dy sterownik do VIA!!

a czy tw贸j sprz臋t jest oki?? a konkretnie dysk; bo to sterownik od HDD jak si臋 zdaje ( :roll: )...


(Kosmo22) #8

oki nie wiem jak to zrobilem ale cos wykombinowalem i narazie dziala bez zarzutow, z tym ze po zainstalowaniu (chyba 10 raz) tych sterow najnowszych nie wykrywa mi tego Via bus IDE drivers, tzn nie ma go w ogole na liscie w menagerze urzadzen , ale oki nic sie nie tnie przy otwieraniu programow, aha jest tylko jeden jakis malutki blad, przy odpalaniu systemu wywala kominukat (jest logo VIA) i tresc ze nie wprowadzil wpisu do rejestru ale z tym juz tez dam sobie rade, thx za help .. pozdro


(Zbych ) #9

Przyczyn膮 mo偶e by膰 konflikt sprz臋towy mia艂em podobnie, na 98 wszysko chodzi艂o dobrze ale kiedy zainstalowa艂em xp to nie chcia艂 zainstalowa膰 sterownik贸w do kana艂贸w IDE zainstalowa艂 dopiero po wypi臋ciu nap臋d贸w CD kt贸re by艂y na slave po wpi臋ciu znowy wy偶uci艂 sterownik , okaza艂o sie 偶e pod xp nie chc膮 ze sob膮 wsp贸艂pracowa膰 na jednej ta艣mie nagrywarka samsung z cd lg i hd z dvd hitashi po kilku przepi臋ciach dopasowa艂em sprz臋t i sterownik sie zainstalowa艂.


(Kosmo22) #10

masz racje , to jest sterownik od hdd , robilem testy programem HDTach i wychodzi mi na wykresie ze przy zapelnieniu dysku max. czyli 30GB jego przesyl danych to 15mB/s z tego co sie zdazylem zorientowac to jest to racze niska wartosc i niepozadana, faktycznie dysk chodzi wolniej niz wg mnie powinien ;/ :?

u znajomych ktorzy maja slabszy sprzet komputer chodzi szybciej niz moj wiec jestem prawie przekonany ze wina jest dysk ;/ :?

moj sprzet to: Athlon 1200, Riva tnt2 16mB :lol: 128 DDR, Plyta Soltek 75-KAV-X Series, Chipset VIA, dzwiek na plycie AC`97 :stuck_out_tongue: jak cos jeszcze to klikac :lol: