Vista 32 czy 64 bity?

Jak chcesz obsługę 4GB RAM i więcej (rozszerzenie adresow logicznych - włączać jak się ma 4GB lub więcej) w Vista x86 to wpisz w konsoli z prawami admina (procek musi obsługiwać):

BCDEdit /set PAE forceenable

Co do gier:

http://www.egielda.com.pl/forum/index.p … opic=14383

mity trzeba obalać…

Ale to działa realnie że system używa te 4GB czy tylko udaje (wyświetla we właściwościach że mam 4GB RAMu a używa coś koło 2,75GB)??

Więcej tutaj: http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_Address_Extension

Aha dzięki, szkoda że w Viście tylko 4GB RAMu

a ja mam takie pytanie, bo słyszałem że SP1 do Visty poprawia to, że na 32-bitowym systemie czyta te 4gb ramu… czy to prawda?

Czytać czyta, używać nie używa.

a są jakieś minusy wersji 64-bitowej?

chodzi mi o to, czy gorzej sie spisuje od 32-bitowej i jeśli tak to w czym

Sprawdź czy sterowniki do twojego sprzętu są dostępne pod x64. Generalnie nie widzę minusów x64 jeżeli jest oczywiście sens instalowania x64.

Jeśli masz procesor dwu lub więcej rdzeniowy to warto zainstalować system w wersji x64 odpowiednio dużo ramu i nawet średnia grafika przy dobrym skonfigurowaniu systemu sprawia, że działa jak żyleta… Polecam ci sam mam i sobie bardzo chwalę :wink:

Rdzenie nic nie mają do ‘bitów’.

Ogólnie Vista x64 używa więcej ramu i może trochę wolniej chodzić z tego powodu, ale za to posiada funkcję PatchGuard zwiększającą bezpieczeństwo, odczytuje prawidłowo każdą ilość RAM, no i aplikacje oraz sterowniki 64 bitowe mogą działać stabilniej (ale nie muszą).

Myślę, że do dobrego działania Visty x64 wystarczy 2GB.

niestety tylko do działania dwa giga wystarczą, by wykorzystać wpełni x64 bedzie potrzebne najlepiej 4 gb…

Jak stare przysłowie mówi: “RAMu nigdy nie za dużo” :-D. Wiadomo, że zawsze można mieć więcej RAMu i przez to komputer będzie miał więcej pamięci do dyspozycji, ale tak na prawdę zależy to od wymagań i potrzeb użytkownika. Ciekawe jest jakaś rozsądna granica pamięci w kompach, chodzi mi o to czy np jak ktoś ma 16GB to czy wtedy system nie będzie miał “za dużo” RAMu i przez to będzie wolniej pracować.

Przez rok używałem visty (x64) z 2 giga pamięci, wszystko było ok …Kilka dni temu dołozyłem następne 2 giga i system pracuje sprawniej.

Szybciej się ładuje (poprzednio miałem 10-16 pasków podczas startu teraz jest zaledwie 4-6), wszystkie programy (office, wmvare, gry) ładują się szybciej.

Samę pamięci przyspieszyły w benchmarkach o 10% no i wykorzystanie pamięci wirtualnej nie przekracza 16-50 mega (czyli system praktycznie nie korzysta z dysku)…

ja wlasnie czekam na kompa, bo zamowilem juz ;] bede miał 4GB ramu, także od razu chyba wskocze na Viste 64 bitową

A to czemu akurat 4gb?

nie rozumiem czemu ludzie za najważniejszą zaletę systemu x64 uważają to że obsługuje więcej niż 3gb ramu.

Jeżeli używa się aplikacji w których ważny jest procesor i moc obliczeniowa to vista x64 na 2gb ramu będzie sobie radzić lepiej niż x32 na 4gb.

Ram to nie wszystko…

napisałem 4 bo w moim przypadku posiadam 4 kostki po 1 giga i po obsadzeniu trzech slotów nie bedzie pracy w dualu…

pozatym vista x64 przy starcie zabiera sobie (to zależy od zainstalowanych programów) ponad 1 giga…

czasem lepiej wymienic ram lub sam dysk by przyspieszyć pracę kompa niż procesor…

U mnie vista 64 bitowa zabiera na dzień dobry 1, 17 Gb pamięci ram procesora zależy co robię . Nie wiem jak u innych ale u mnie na tym samym komputerze vista działa 10 razy szybciej niż zainstalowany obok niej xp w wersji 32 bitowej przynajmniej tak mnie się wydaje .

U mnie też. Ale to prawie nic.

Ja mam Vista Ultimate x64 + SP2 Beta i działa lepiej od XP