[vista] blue screeny i inne problemy nietabilność


(Clubbasse207) #1

Vitam :stuck_out_tongue:

mam zainstalowane windows vista ultimate

windows instalowany z orginalnej płyty !

no i mam z nim problemy ...

co chwila mam blue screeny

co chwila jakiś program się wyłańcza ;/ (każdy od IE po zapore systemową nawet jakiś DNS mi wyskoczył że nie działa )

np pisałem tego posta z pod visty już 3 razy ale za każdym razem był reset !!

no i właśnie proszę o jakąś pomoc w rozwiązaniu tego problemu

windows ultimate 32 bit pl ( wprawdzie kupiony home premium ale zainstalowany na próbe utltimate bez klucza jeśli ma to jakieś znaczenie)

windowsa instalowałem już dwa razy raz z pod windy XP i myślałem że to spowodowało ten problem

ale potem zinstalowałem viste z "biosa" i też to samo ;/

dodam że prosiłbym o jakąś pomoc w tym problemie bo viste mam na kompie tylko dziś do wieczora! (orginał zakupiony dla kogoś i chciałem tylko przetestować jak u mnie działa bez podawania klucza etc .. więc (chyba) legal nie ? :stuck_out_tongue: )

mój config amd 64 3000+ 1 GB ram grafa gf 5200fx 128 mb 64 bit (aero działa :stuck_out_tongue: ) dysk WD 200GB)

a i jeszcze czy trzeba instalować stery pod grafe do visty ? (bo niby działa jak trzeba a ponioć vista ma w sobie jakieś stery)

niemoge się doszukać sterów pod viste do SB live ! 5.1 :?

nie działa mi tuner TV win fast xp expert (ale to wiedziałem )

i tak w zasazdie nie wiem co robić ..

chciałem teraz zmodernizować PC (min pod viste ) na amd 3600 + x2 am2 2 GB ram i zintegrowana grafa 6100 no ale jak narazie widze że są problemy z vista ... :?


(Miwidlak) #2
  1. wyłącz AERO - trochę za słaba grafa;

  2. stery do nVidii znajdziesz (lepiej działają te ze stron producenta);

  3. SB Live - poszukaj sterów na stronie Creative (dla XPeka) lub z płytki do karty - musisz zainstalować je ręcznie (może zadziała)

Pozdrawiam


(Clubbasse207) #3

no właśnie niema !!

może dlatego że to OEM ?

są dla xp zassałem ale niedziała ;/

uruchamiałem wtrybie zgodności z xp i lipa ;/

hm … wiesz ja jestem esteta :stuck_out_tongue:

aero działa dobrze :stuck_out_tongue: i myśle że to nie problem :stuck_out_tongue: (nie gram w gry )

to by niebyłby problem gdyby nie komunikat że "IE przestał działać… i potem znajdź rozwiązanie w tybie on line czy coś koło tego )

Złączono Posta : 16.02.2007 (Pią) 13:36

dodam jeszcze że jak pisałem wyżej viste mam do wieczora !!

bo jeśli tak to robie moda PC i biore viste home premium …


(Miwidlak) #4

Na razie Masz zainstalowany system ale pewne urządzenia są nieskonfigurowane, dlatego polecam wyłączyć Aero spróbować zainstalować brakujące urządzenia i dopiero włączyć Aero na powrót.

Stery do SB - wypakuj WinRarem i zainstaluj ręcznie a nie instalatorem


(aero) #5

Witaj :!:

Zobacz w dzienniku zdarzeń systemowych co powoduje te błędy, i podaj ich kody


(Clubbasse207) #6

jak się tam dostać ? :>


(aero) #7

panel sterowania/system i konserwacja/w narzędziach administracyjnych masz wyświetl dzienniki zdarzeń


(Roderek) #8

stawiam na SB 5.1 … te karty robily cuda juz w XP :slight_smile: wyjmij SB i sprawdz czy dalej to samo…


(Clubbasse207) #9

wiesz …

próbowałem ale nie da się;/

co chwila reset ;/

dobra wywalam viste z dysku dzięki za zainteresowanie :slight_smile:


(August255) #10

Heheh dobre o czymś takim jeszcze nie słyszłem :mrgreen:

Ciekawe czy mu sie tak robi przed zainstalowaniem sterów


(Clubbasse207) #11

przed!!

a pozatymcochwila mam reset;/

poczekam po updatePC zainstsaluje jeszcxze raz viste może pomoże :stuck_out_tongue:


(August255) #12

mi sie tylko resetował jak wgrałem Alkochola ale go DEL i wwszystko ładnie hula


(Mboryna) #13

sterowniki do Winfast TV2000 EXPERT dla systemu VISTA

ftp://ftp.leadtek.com.tw/tv_tuner/tv200 … 32WHQL.zip

Oprogramowanie pod system Vista [Wersja PL]

http://www.bgslevi.cz/pub/support/softw … v20214.zip


(sCooBy^) #14

Stery dla SB live ! 5.1

http://cwindows.org/downloads.php?cat_i … oad_id=117

ps. Też miałem taką - chodziła jak żyleta…


(Clubbasse207) #15

cóż … dziś jeszcze raz zainstalowałem viste bo wpadłem na pomysł że winą blue screenów może być małe oc :stuck_out_tongue: więc odkręciłem proca i teraz już jest ok :slight_smile: widać pamiątki nie wyrabiały :stuck_out_tongue: (w xp było ok)

co do sterów do dźwięku

to te co podał sCooBy^ nie działały :?

po długich poszukiwaniach miałem nagły przebłysk inteligencji :lol: i włożyłem płyte ze sterami i … działa :stuck_out_tongue: a ponoć nieobsługują visty :stuck_out_tongue:

dzięki za linka działa :slight_smile:

p.s. jak dla mnie to lipka troche z vistą :?

na amd 64 3000+ 1 GB ram niby śmiga dobrze ale potrafi nieco przymulić czasem ;/

jednak faktycznie bez nowego kompa nie ma co się pchać w ten sys :stuck_out_tongue: