Vista i programy z OpenGL (Blender, Toribash)


(Kamki25) #1

Witam!

Gdy próbuję uruchomić na Viście Home Premium 32 bit grę Toribash, ta wywala mi się z typowym błędem: "Program tb.exe przestał działać..." Tak samo dzieje się gdy próbuję uruchomić Blendera. Myślę, że ten program jest związany z bibliotekami OpenGL, którymi posługują się obie aplikacje. Te, które obsługiwane są przez DirectX działają bez zarzutu.

Moja karta graficzna Ati Radeon HD4850.

Wie ktoś może jak poradzić sobie z tym problem?

Z góry dziękuję!


(Mihau X64) #2

A obie aplikacje są oryginalne czy piraty?


(velover) #3

Toribash i blender są raczej oryginalne :smiley: (jak coś darmowego może być piratem?) świetna gra, u mnie działa na viście bez problemu,to na pewno nie wina open GL ponieważ UrbanTerror działa bez problemu.


(Kamki25) #4

Hisato Tak obie aplikacje są freeware.

velover Jesli u ciebie na Viscie cos działa nie znaczy to, że u mnie też. Nie mamy przecież identycznych kompów :smiley: Może byc to wina jakiegos sterownika lub podzespołu. A propo sterowniki do karty graficzne są swieżo pobrane ze strony ATI, jednak przed ich pobraniem także występowały takie problemy.


(Mihau X64) #5

Upss.. nieznam tych aplikacji więc niewiedziałem :wink:

Co do problemu skoro sterowniki masz nowe to może jeszcze na wszelki wypadek zainstaluj DirectX9.0c oraz DirectX10.. jak nie zadziała bedziemy szukac dalej..


(Phobos64) #6

OMG. w Viście zainstalowany jest Dx10...

Blender potrzebuje dodatkowych bibliotek dla Visual C (pisze przy instalacji) oraz Pythona w wersji przynajmniej 2.50 (również pisze przy instalacji, ba instalator nawet otwiera strony z linkami do ściągnięcia).


(Mihau X64) #7

No ma 10 i co z tego skoro jest nie kompletny? Pare gier mi nie działało do puki nie zainstalowałem 9.0c a następnie uaktualniłem do 10 wtedy działa..

Jak już pisalem nieznam tych aplikacji a co za tym idzie nigdy nie widziałem ich instalatora.

Zrób jak napisał Phenom.. powodzenia


(Phobos64) #8

A nie prościej od razu ściągnąć najnowszą wersję ze strony MS? :slight_smile:


(Kamki25) #9

Phytona ściągnąłem i zainstalowałem. Nie wiem tylko o co chodzi z tym Visual C mógłbyś zarzucić linkiem?


(Phobos64) #10

Po prostu odpal jeszcze raz instalkę Blendera, instalator sam otworzy właściwą stronę :wink:


(Kamki25) #11

Otwiera mi się tylko strona Phytona...


(Phobos64) #12

Może w wersji 2.48a nie potrzebuje tych bibliotek, na razie ściągam tą wersję, na razie strasznie wolno idzie.

Edit.

Faktycznie nie ma linku do bibliotek. W każdym bądź razie po instalacji pythona powinien startnąć. Jeśli nie spróbuj trybu zgodności.


(Kamki25) #13

Ok, już wszystko działa. Zaskoczyło po ponownym pobraniu i instalacji sterów do karty.