Vista - problem z instalacją (błąd dysków)


(Zagorskid) #1

Witam!

Mam dość skomplikowany problem z dyskiem i zainstalowaniem Visty na swoim komputerze. Zacznę może jednak od początku.

Kupiłem sobie nowy dysk twardy Seagate 320 GB. W trakcie podłączania go do kompa (w którym już działał dysk Samsunga 80 GB) nastąpiły pewne komplikacje i przez przypadek ustawiłem na jakiś czas zworkę w samsungu na tryb ograniczonej pojemności. Ponieważ oba dyski nie chciały ze sobą współpracować (a plany były takie, żeby na samsungu był system, a na seagate zdjęcia), postanowiłem po prostu odłączyć seagate i pracować na razie tylko na samsungu. Kiedy jednak tak zrobiłem - zamiast okienka powitalnego windowsa zobaczyłem komunikat boot failure. No to zastanawiam się - co się dzieje?! Ładuję z dyskietki Partition Magic i patrzę - cały dysk jest surowy, niesformatowany, w ogóle niepodzielony na partycje. Wszystkie dane przepadły... Żeby więcej nie namieszać odłączyłem samsunga i dałem go znajomemu, żeby ten odzyskał dane, ja tymczasem zainstalowałem viste na seagate i normalnie na niej pracuję. Kiedy dysk do mnie wrócił z odzyskanymi danymi skopiowałem wszystkie ważne dla mnie pliki na nowy dysk, a na starym chciałem zainstalować vistę, skopiować z powrotem pliki na samsunga i sformatować seagate, tym samym wracając do punktu wyjścia.

Ale niestety... Ponieważ dysk (samsung) nie nadawał się bezpośrednio do dalszego użytku musiałem skasować z niego wszystkie partycje i pozakładać wszystko na nowo. Wszystko ładnie pięknie, aż tu nagle w trakcie instalacji visty wyskakuje takie coś (nowy dysk w trakcie instalacji jest odłączony):

9fc723a631ac5f9em.jpg

po kliknięciu na dalej:

622b81b5046f5f5fm.jpg

Kombinowałem wiele, ale nic nie umiem wymyślić... Znalazłem informacje odnośnie tego błędu na stronie M$, ale za wiele mi to nie mówi: http://support.microsoft.com/kb/925481/pl

Proszę o pomoc.