Chcialbym sie was spytac czy da sie jakos zainstalowac w wirtualnym komputerze viste ultimate 64 bit:)
Pewnie się da, ale będzie mocno zamulać
.
ale ja chcem cos sprawdzic popracowac tylko 10-15 potem usunac:) mam 2 gb ramu to jakos mi tam bedzie chodzic:P
Niewiem, czy wiesz, ale wersję x64 instaluje się na kompach z min. 4GB RAM.
Dodatkowo x64 jest trochę trudniejszy w obsłudze (nie interfejs) tylko masz więcej folderów, dlatego że połowa jest dla programów x86, a reszta x64.
Wyglądem niczym się nie różni.
Co Ty nie powiesz,gdzie niby wyczytałeś o takim wymogu?
Spokojnie możesz instalować na wirtualnej maszynie.
ale w jakim programie bo w virtual pc i virtulaboxie probowalem i pisze po angielsku ze cos tam nie moge 64 bit zainstalowac bo nie mam 64 bitowego procesora
wlasnie to mialem nie da sie
Nie możesz zainstalować 64bitowego systemu na 32bitowym.
Tez kiedys probowalem instalowac Viste x64 sp1 na Virtual PC 2007 sp1
jednak na poczatkupo wczytaniu pojawial sie tekst ze nie da rady zainstalowac bo system nie wykrywa procesora 64bitowego.
a to dziwne bo uzywam Visty 64bitowej tzn. ze mam 64bit procek, na niej byl wlasnie uruchomiony Virtual PC 2007 sp1.
dziwne to.
64-bitowy system można zainstalować na wirtualnej maszynie i nie trzeba mieć 4 GB RAMu. Niemniej trzeba spełniać kilka wymagań:
-
komputer musi mieć procesor obsługujący instrukcje 64-bitowe (EMT64)
-
procesor musi także mieć sprzętowe wsparcie wirtualizacji (Intel VT lub AMD-V)
-
konieczna jest obsługa Data Execution Prevention, zarówno przez procesor jak i BIOS (być może trzeba będzie zrobić jego upgrade)
-
NIE TRZEBA mieć 64-bitowego systemu-hosta!
Teraz najwazniejsze: Virtual PC ani Virtual Server od Microsoftu sobie z tym niestety nie poradzą. One mogą instalować tylko 32-bitowe systemy-guesty. Najprościej użyć VMware Server (darmowy) albo VMware Workstation (trial). Jeśli komputer spełnia wszystkie wymagania, BIOS jest dobrze ustawiony i odpowiednie funkcje włączone to instalacja wygląda identycznie jak w przypadku 32-bitowych systemów.