Vista wiesza się minutę po załadowaniu


(Yogurt28) #1

Witam!

Po załadowaniu systemu próba uruchomienia jakiejkolwiek aplikacji kończy się ikoną zajętości (kręcące się kółko) i poza tym, że mogę ruszać kursorem myszy, nic nie da się zrobić, zegar stoi, system zawieszony. Ctrl-alt-del nic nie daje, czasem dochodzi do pojawienia się czarnego ekranu, a po nim komunikat: "Niepowodzenie-opcje zabezpieczeń". Do menedżera zadań mogę wejść tylko zaraz po załadowaniu systemu (o ile zdążę). Czasem przed pojawieniem się właściwej tapety wyskakuje na kilka sek pomarańczowy ekran. System działa dobrze w trybie awaryjnym, odpalałem też linuxa live CD i mogłem oglądać film z twardego dysku bez opóźnień. Zrobiłem pełny scandisk i defragmentację, skan Avastem, Easy Cleaner, AdAware, Malwarebytes AntiMalware i udało się jedynie przyspieszyć start Visty jednak problem pozostał. Bardzo proszę o pomoc, nie mam punktów przywracania, format nie wchodzi w grę, a komputer jest mi b.potrzebny. Załączam poniżej logi z OTL wykonane zgodnie z opisem, niestety w trybie awaryjnym.

http://www.wklej.org/id/343972/ - log z OTL (tryb awaryjny)

http://www.wklej.org/id/343976/ - log z OTL Extras (tryb awaryjny)


(deFco247) #2

W logach brak złego kodu. Moim zdaniem te problemy wywołuje antywirus avast, gdyż widać iż jest nowo zainstalowany.

Odinstaluj go i sprawdź jak się zmieni sytuacja.


(Yogurt28) #3

Problem zaczął się przed instalacją Avasta ale znalazłem dziś przyczynę: usługa "Wstępne ładowanie do pamięci", po jej wyłączeniu wszystko wróciło do normy, czytałem że ma związek z szybkością ładowania systemu oraz aplikacji. Czym to teraz potraktować i czy jest sens?