Vista X64 problem z pamieciami


(Doodah) #1

Dawno pomocy nie potrzebowalem, ale nie mam pojecia o co chodzi...

Sprawa wyglada tak:

Pracowalem sobie na viscie juz dlugi czas bety, rc, finalna, ale zawsze x86.

Teraz stwierdzilem, ze chce x64, bo jako uzytkownik 3ds i phtoshopa moge cos zyskac na tym.

I sie zaczelo...

Po zainstalowaniu Visty Ultimate x64 juz po ekranie "przygotowywanie do pierwszego uruchomienia" - RESET

Potem jakos idzie - raz lepiej raz gorzej - no ale jak sie uda to zrobi test wydajnosci i jest VISTA...

...od paru sekund do kilku minut!

Teraz mamy kilka opcji nastepstw zwiecha i nic nie odpowiada (mieli dyskiem raz na jakis czas i cos sie ruszy), albo blue screen.

Druga opcja reset i podczas ladowania blue screen...

Miewa rozne od IRQ NOT LESS OR EQUAL po BAD POOL pliki tez rozne z przewaga ecache.sys?.dll? atapi.sys...

Tragedia.

Najpierw podjrzewalem dysk - instalacja na innym nie pomogla.

Potem pamieci - test pamieci ok. memtest tez.

Dalej temperatura podzespolow - raczej nie, bo na swiezo odpalonym po nocy tez nie:/

Zostaje mi grafika i proc, ale jak mam to sprawdzic pod katem zwich visty?? Aero wylaczylem i nic:/

Blagam o pomoc, bo oszaleje


(system) #2

byc moze to wina sterownikow... do visty x64 jest jeszcze wiele zle dzialajacych sterownikow.


(wacek) #3

A że się tak zapytam:

Masz procek 64 biotowy że instalujesz Viste 64 ??


(Asterisk) #4

Zapoznaj się z tą stroną i zmień tytuł na konkretny, używając

funkcji icon_edit.gif


(Biolmol) #5

Podaj konfiguracje sprzętową bez tego wiele ci nie pomożemy. Może masz za słaby zasilacz, albo źle skonfigurowany bios. Ja bym obstawiał pamięć zrób test SuperPI jak przejdzie 4M to pamięć ok


(Doodah) #6

Bez przesady....

Dalem sobie na jakis czas spokoj, ale teraz znow mi sie zachcialo x64:)

Tym razem znalzlem co mu dolega.

Pamieci jak pisalem wyzej memtesta przechodza bez bledu a tak BTW

sprzet: A64 3200+, DFI LAN Party UT NF4 SLI-D, GF6800 i nieszczesne pamieci o ktorych juz mowie... sa to GeIL'e 2x 512 MB dual channel o ile pamietam 2,5-3-3

Problem polega na tym, ze jak przelozylem je ze slotow 2&4 (dual channel) na 1&2 (non DC) VISTA CHODZI, ale wiadomo bez dc szalu nie ma.

No i tu jest wlasciwe pytania co zrobic... Timingi? Sa teraz na auto i kicha...

Coz, pomocy:)

Maly edit: Zmienilem pamieci miejscami (ale na dual channel) i poszedl system, ale strasznie mulil (przy azureusie nie dalo sie filmu obejrzec) wiec zainstalowalem nForce'y najnowsze... dla ciekawskich - tak wersje x64....

... i znowu zaczal sypac bluescreenami najczestszy jest z plikiem ECACHE.SYS (pamiec) i VOLMGR.SYS (Volume manager)...

Po 5 restarcie dziala i teraz na nim siedze, ale wydajnosc jest okropna... nie wiem co sie dzieje x86 chodzil zwyczajnie normalnie:/ chyba sie nie polubimy.

Pomocy, dalej aktualne:)


(My5liwy) #7

cześc mam viste x64 od długiego czasu i nie mam takich problemów 4gb pamieci w dualu podkrecam i karte i procesor katuje ten system na wszystkie sposoby i jakoś działa moze posciągasz najnowsze aktualizacje do pły i procka x64 :evil:


(JNJN) #8

DooDah

my5liwy

Proszę używać polskich znaków, opcja zmień i poprawcie posty, OTy kosmos.JNJN


(Mrooveq) #9

vista x64 z 1GB dostępnego ramu chodzi tragicznie. ja musiałem dokupić drugi 1GB, żeby mieć wydajność porównywalną z xp prof.

polecam gadżet Multi Meter(D), bardzo ładnie widać ile vista x64 zjada na starcie - u mnie przy pustym systemie zajęte jest ok 950MB, przy luźnej pracy (opera(x86), thunderbird(x64) i parę drobiazgów) zajęte jest około 1200MB.