Vista-> xp stery "widmo" stery audi


(Bartosz 1983) #1

Witam, jestem szczęśliwym posiadaczem laptopa Compaq Presario F700 , niestety laptop przy zakupie był 'zainfekowany' windowsem Vista, pół roku zostawiłem go sobie... na próbę... ale nadszedł czas na zmianę.... zabrałem się do downgradu... wiedziałem ze wiele z tym problemów, szperałem po forach ( w tym i na tym... bardzo pomocne :slight_smile: ). Ze zmiennym szczęściem... w pewnym momencie miałem 3 zainstalowane na kompie windowsy XP.

Ze sterownikami tez bylo rożnie...

Ostatecznie zrobiłem Format nisko poziomowy na moim kompie... przywracając HD do ostawień fabrycznych ( Vista chyba się broniła przed formatem partycji C i instalacja innego systemu operacyjnego tam).

Instalka xp poszła gładko, instalacja driverów tez nie najgorzej w końcu robiłem to od ok 2 tygodni prawie codziennie...

Ale problem w tym ze wszystko wygląda na zainstalowane poprawnie, mimo to windows nie widzi urządzeń audio, można by pomyśleć ze możne uszkodzone.... ale przecież system sam je wykrywa... ale jakoś nie chce z nich korzystać... myślę ze muszę mu jakoś powiedziec jak ma to zrobić... tylko jak?

Dotłaczam zrzut ekranu, proszę pomóżcie jak sprawić by poprawne, poprawnie działające sterowniki dały głos.


(Mariuszs) #2

1) Pobierz i zainstaluj: Microsoft Universal Audio Architecture (UAA) Bus Driver for High Definition Audio ftp://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp33501-34000/sp33566.exe

2) Uruchom ponownie

3)Potem zainstaluj Conexant HD Audio drivers (VERSION: 4.15.0.50 Rev. A) ftp://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp32501-33000/sp32898.exe

Oczywiście wcześniej usuń to co masz. Powinno pomóc. :smiley:


(Bartosz 1983) #3

no próbowałem w ten sposób już , ale spróbowałem z Twoim driverami....

  1. Odinstalowałem

  2. Zainstalowałem drivery do UAA

  3. Reset

  4. Windows wykrył UAA, zainstalował drivery, następnie wykrył Conexant HD Audio , zainstalował drivery.

efekt, taki sam jak przedtem w menadżerze urządzeń wsio zainstalowane bezproblemowo - w panelu sterowania , w dźwiękach - brak urządzeń audio :cry:

Jakieś inne pomysły?

----edit----

nie wiem jakie to ma znaczenie ale pełna nazwa mojej karty to Conexant HD SmartAudio 221 ( takie sterowniki tez instalowałem - efekt taki sam i komunikat ze te 221 są starsze niż te na kompie zainstalowane), a Aida i Everest chyba nie widza mojej karty dźwiękowej, chyba ze gdzieś poza 'multimediami' powinienem szukać... widza tylko standardowe Windowsa dźwięki, kodeki...

--edit2----

kolejna sprawa

3)Potem zainstaluj Conexant HD Audio drivers (VERSION: 4.15.0.50 Rev. A) ftp://ftp.hp.com/pub/softpaq/sp32501-33000/sp32898.exe - podczas odpalania tych driverów ( jak i innych jakie znalazłem dla xp), pojawia się komunikat:

ten sam komunikat pojawia się przy probie instalacji driverów dla modemu...

modem i audio są chyba z tej samej firmy :

-Conexant High Definition SmartAudio 221,

-HDAUDIO Soft Data Fax Modem SmartCP.

Do tych dwóch urządzeń próba zainstalowania driverów dla xp kończy się błędem do którego link dałem wyżej,

Instaluje wiec wtedy drivery które skopiowałem sobie jeszcze z Windows Vista, oczywiście wyskakuje po drodze komunikat coś o niezgodności z Xp ze możne nie działać poprawnie, z dwiema opcjami 'MIMO TO KONTYNUUJ' i 'PRZERWIJ INSTALACJE', oczywiście kontynuuje instalacje, ale jak mi Windows podpowiadał mogą nie działać poprawnie... i nie działają.

aha możne to mieć znaczenie, chipset,

Za bardzo nie wiem co to w laptopie, myślę ze to coś jak płyta główna( jak się mylę poprawcie), większość driverów jakie znalazłem miały chipset intela, ja

mam procka AMD-ka , a chipset - nVidia . Chyba wszystko jest zintegrowane zwłaszcza Audio i Modem, może to ma znaczenie ze potrzebuje sterowniki pod chipset nVidii?

14.10_nforce_630a_winxp_english_whql - to właśnie drivery do mojego chipsetu.

Może te informacje okażą się pomocne w odnalezieniu rozwiązania...

Z góry dzięki za pomoc.


(Bartosz 1983) #4

ok dziękuje za zainteresowanie, problem rozwiązany....

oto link.... dla innych poszukiwaczy.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1162722.html

pozdrawiam, temat zamykam.