Visual Studio 2008 ; visual c++ ; tworzenie forms


(Rbator) #1

Czy istnieje mozliwść wywołania klasy inczej niz dynamicznie ;

chodzi mo o :

private: System::Void button1_Click(System::Object^ sender, System::EventArgs^ e) {

}

mam utworzone Form2 ;

ale Form1 nie widzi deklaracji .

co zrobic ?

-- Dodane 19.12.2009 (So) 23:38 --

może inaczej :

jak zadeklarowac Form2 , w Form1 ;

tak aby wyświetlić Form2 , tym prostym poleceniem .

nie chce tworzyc klasy dynamicznie .

Pozdrawiam .


(Fiołek) #2

Jak dołączysz nagłówek z Form2 to "zobaczy".

Form2.h:

class Form2 : Form

{

   //...

}

MainForm(Form1).h:

#include "MainForm.h"

class MainForm : Form

{

   ///...

private:

   Form2* Fmt;

}

(Rbator) #3

myślisz o drugiej klasie w tej samej Forms ?

klase mam w Form2.h .

-- Dodane 20.12.2009 (N) 1:29 --

chce po prostu wywołac Form2.h z Form1.h

-- Dodane 20.12.2009 (N) 1:58 --

wiesz problem jest z tym , że nie mogę wpaść na pomysł jak niedynamicznie tworzyc nowe Forms ;

co robić ?


(Fiołek) #4

"dynamiczne tworzenie" - chodzi Ci o new Form2(/*...*/)? Ale czemu tak nie robić? Zresztą, co za problem "zrobić" Form Fmt?


(Rbator) #5

robi sie to trochę inczej , ale dzięki , wskazałeś mi dobry kierunek ;

dużo pomógł mi MSDN ; zajrzyj tam ;

Dziekuję Bardzo . Szacunek .