To nie “JEST” największy problem ubi - tylko Ty tu masz problem. Cieszę się, że przyznałeś, że nie lubisz ubi - szanuję to. To najczęstszy powód wybierania, czy odrzucania konkretnego sprzętu. Z tego dokładnie powodu ja nie polecam MT. Ale nie piszę (przynajmniej staram się tak nie pisać), że MT to kupa, szajs, czy jeszcze jak tam pisałeś. Nie lubię, nie używam, nie polecam. Tyle. Dla mnie MT to zły wybór, bo w małych sieciach wprowadza dla mnie za dużo szumu konfiguracyjnego (który na forti, czy ubi nie istnieje), a w każdej wielkości sieciach brakuje mu integracji i automatyki.
Zastanawiam się, czy masz problem z czytaniem, czy mieszasz odpowiadających. Gdzie pisałem niby, że VLAN się nie używa? Oczywiście, że się używa, tylko mam wrażenie, że nie do końca wiesz, jak. Nie pamiętam szczerze mówiąc, czy akademia cisco uczy głębiej o trunkach, vlanach i zastosowaniu, ale jednak skoro zarządzasz sieciami, to raczej VLAN używasz i trunków też. Pytam jeszcze raz - po co mieszasz VLAN z fizycznymi portami na routerze?
Zgaduję - CCNA? To dodają do płatków śniadaniowych. Po tym, jak akademie CISCO się rozpleniły po świecie w ilościach przeogromnych, to i poziom spadł. Może trafiłeś na złego nauczyciela?
O, to to.