W jakiej sieci masz komórkę?

mialem kiedys ere i taryfe esemes fan i byla to porazka :x kiedy weszla heyah to niebardzo wiezylem ze to mozliwe i zanim sie obejzalem to juz na rynku niebylo numerow 888 i musze miec 880 :roll: no ale te esemesy za 3gr to wymiataja :smiley: jest pozytywnie :roll:

Plus GSM :wink: Taryfa - Plus25 Mała i oszczedna ( a przedewszystkim tania ).

Teraz tylko czekać kiedy wejdzie ten nowy operator 3G, podobno już w tym roku.

Dokladniej - to mowi sie o nich czasem “firmy córki” :slight_smile: Co do koncesji i rzekomego braku miejsca: Nowego gracza w telefonii komorkowej poznamy najpóźniej 9 maja. A zatem juz wkrotce zostana rozdane ostatnie “wolne czestotliwosci” - jak podaje Newsweek. Rynek telefonii komorkowej opisal swiateczny numer tego tygodnika -> http://newsweek.redakcja.pl/wydania/art … ykul=11939

Heyah oraz Sami swoi nie sa odrebnymi operatorami. Sa to informacje błędne. Nie tworzmy jakis teorii plotkarskich tylko siegnijmy do faktow. Nalezy uscislic: operatorem Heyah i Ery jest Polska Telefonia Cyfrowa (PTC). Natomiast PlusGsm oraz Sami Swoi - jak dobrze wiecie - Polkomtel. Nazwy PlusGsm czy Era to nazwy handlowe, nazwy produktow a nie nazwy firm. To zadna tajemnica - chociaz faktycznie operatorom moze zalezec na wrazeniu “swiezosci” i “niezaleznosci” - ktoremu czesc osob ulega. Jednak wystarczy spojrzec do podpisanej umowy, na strone www czy do czegos co otrzymalo sie na starcie - gdzies tam jest podana nazwa firmy - z pewnoscia na kazdym rachunku i w polu “Nadawca”. Co tam jest (np.) napisane? PlusGsm? Nie! - Polkomtel S.A. Nie bede tutaj nikomu zarzucac bledow merytorycznych - to zamieszanie tylko potwierdza, ze mozna miec zludzenia co do duzej ilosci “operatorow”, tymczasem do czasu aktualnej wojny cenowej owe 3 firmy podzielily sie rynkiem. Wlasciwie dopiero teraz zaczela sie walka, wczesniej nie porownywano cen, walczono o klienta bardziej wizerunkiem niz cenami.

Nawiasem mowiac PTC prawdopodobnie przygotowuje sie do usamodzielnienia sie Heyah (informacja z 18.03.2005, W.M.) A to tylko potwierdza powyzsze i ponizsze slowa. Operatorow jest trzech, nie wprowadzajmy zamieszania.

Podsumowujac, oto nasi 3 operatorzy:

1. PTK Centertel - Idea, POP

2. PTC - Era, TAKTAK, Heyah

3. Polkomtel - PlusGsm, Simplus, Sami Swoi

Wkrotce moze dolaczyc czwarty, co oczywiscie juz wzbudza protesty i emocje wsrod 3 wyzej wymienionych :slight_smile: Niedawno prasa spekulowala takze, iz moze dojsc do sytuacji gdy 4 okaze sie jeden z juz istniejacych… ale to nie byloby dobre dla klientow. Oprocz tego moga pojawic sie tzw. operatorzy wirtualni (pisala o tym Polityka w zeszlym roku).

Poza tym aktualnie za pierwszym stoi TP z France Telecom, za drugim Deutsche Telekom, a za trzecim - Vodafone.

Dziekuje za uwage :slight_smile:

Teraz w Simplusie są “świetne warunki” i SMS to 1gr :smiley:

Ale wolę abonament w Erze.

Idea i tak stawia na jakość :spoko:

Ceny może nie są aż tak rewelacyjne ale 20 gr za sms to da się przeżyć i 80 gr za min. z 1-sekundowym naliczaniem.

Mają dobrą reklame :wink:

Plus biej na głowę idee.

Usługa || Plus || Idea || Era

SMS ||18gr.||29gr.|| 20 gr.

Minuta ||72gr.||1,6zł.|| 79 gr.

Połacz.

MMS ||40gr.||1,22zł||40gr.

Plus GSM

http://plusgsm.pl/oplaty/taryfy/

Idea

http://www.idea.pl/binaries/PL/Binary/16/16999.pdf

Era

http://www.era.pl/download/cenniki/Cenn … taryfy.pdf

Porównianie pakietów ( abonamentu ) do ok. 40 zł. ( PlusGSM - Plus 25 i Nowa Idea Optima 30 )

Jeśli chodzi o reklamy to się zgodze… :slight_smile:

Jeśli o oferte to mam poważne wątpliwości…

Piotrwx trochę stary ten cennik idei, teraz są niższe ceny.

I to bardzo nieaktualny :!:

Era tak jak Nokia Connecting people ale co do reklam simplusa to gratuluje “TAAKIEJ TARYFY” :!:

Nie ma to jak rozprzestrzenianie FAŁSZYWYCH informacji. Jeśli to miał być żart, to za wczesnie, Piotrwx zajrzyj do kalendarza - 1 kwietnia jutro.

Piotrwx , powinienes przejsc do edycji swojej nieprawdziwej wiadomości i usunąć brednie. Aktualnie jestem w PlusGsm, jednak rozważam zmiane operatora wobec dziwnych strategii PlusGsm i niekorzystnych warunków po 2 latach bycia ich klientem… Stad tez wiem, ze w Idea - cena minuty to 0,75 PLN, smsa 20gr (Idea wyprzedzila Plusa znaczaco, Polkomtel dopiero pare tygodni temu zmienil taryfy).

Piotrwx - jeśli masz przedstawiać fałszywe dane, lepiej zamilcz w kwestii w ktorej nie masz zielonego pojecia.

Niestety przedstawiam dane które znajdują się na stronie operatorów. Jeśli takie dane są na stronie to taka firma u mnie nie budzi za grosz zaufania.

Jeśli piszesz to pisz konkretniej - jakie strategie ma nie korzystne PlusGSM.

Ja wręcz przeciwnie mogę powiedzieć, plus GSM postępuje dużo uczciwiej od Idei. Np. przy wymianie apartu w Plusie podpisując umowę masz w razie jej zerwanie 1000 zł. kary umownej. natomiast w Idei kara umowane wynosi ok. 3000 zł. Więc samo to jest dla mnie kpiną.

A co do cen napisanych przez ciebie i tak sa wyższe od Plusa.

A zagraniczne Cie interesuja, zawsze możesz powiedzieć ze 1 % uzywa innej :smiley: . Ja mam w One One w T-mobile

Jedna Idea i Kropka !!

P.S. Wie ktoś ile kosztuje nokia 3510i w kwocie deklarowanej 25 zł?

ERA :stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue:

Nie budzą za grosz zaufania… panie Piotrwx… zapraszam na oficjalna strone PlusGsm i ich taryfy - nawet 2,20PLN za minute połaczenia!

http://www.plusgsm.pl/oplaty/poprzednie … k_czasami/

Bez komentarza.

A dziwne zachowania PlusGsm? Np. przy abonamencie miesiecznym 30zl (10minut, 20smsow) wprowadzil opłaty za połaczenia z działem “obsługi” klienta i smsy informacyjne o stanie rachunku. Co mogło wzbudzić obawy o stabilność finansowa - oszczędzać zaczęli wszak nawet na papierze (wielkość kopert, kolorowe logo). Pomijam już fakt płatnej identyfikacji numeru…Program lojalnościowy 5Plus - np. nagrody płytowe to wydania sprzed kliku lat, do tego płyta z muzyka warta sporo punktow 5Plus ktora bodaj kiedyś dodana była do gazety… Do tego “dawanie na chwile” chociażby bonow do Empika. Mało tego - dla obecnych abonentow po upływie czasu umowy zmiana taryfy jest płatna!! (50zł!) No coz widac zeby miec lepsza taryfe mozna przejsc do konkurencji - takie zdanie najwyrazniej ma Polkomtel. Szanowanie klientow skonczylo sie nieodwracalnie? Do tego watpliwa jakość BOK. Dziwna strategia? Niewatpliwie konkurencyjnosc nie jest najszybsza - odpowiedz Polkomtela na niewatpliwie przelomowa oferte Idei (pomaranczowe kropki) trzeba bylo dlugo czekac… a w tym czasie nieswiadomi klienci mogli podpisywac kolejne niekorzystne umowy w ktorych ceny sa nawet niemal 3 razy wyzsze. Nawiasem mowiac aktualnie odradzalbym podpisywanie umow z operatorami na wiecej niz rok (pokusa telefonu), bo jak juz pisalem wkrotce moze pojawic sie na rynku czwarty operator.

oczywiście, że IDEA…a dokładnie to mix.

michaal

linka, którego podałeś - są to stare taryfy !!

nowe tutaj - http://www.plusgsm.pl/oplaty/taryfy/ - nie wprowadzaj w błąd

tak, jeśli przechodzisz na taryfę o niższym abonamencie - jeśli zostajesz kwotowo na tym samym poziomie lub na przechodzisz na wyższą nie płacisz - przykład: miałem taryfę z dotatkami za 61 zł (około 54,9 zł abonament + identyfikacja 6 zł), zmieniłem no nową za 55 zł i nie płaciłem)

heheh no a ja mam heyah i nie narzekam :slight_smile: :smiley: