Cześć, jak w temacie. Zaznaczam że wszystkie informację które zaraz napiszę są zasłyszane, o których się dowiedziałem z kilkudziesięciu rozmów telefonicznych z serwisem, sklepem, producentem, znajomymi, technikiem itd. Żadnej z nich nie jestem w 100% pewien gdyż ja się po prostu na tym nie znam.
W programie Next Business Day Dell wysłał do mnie technika aby wymienić niesprawną płytę główną (laptop działał normalnie tylko problem był z kartą dźwiękową). Szybka wymiana ale przy uruchomieniu Windows wołał kod BitLockera. Nic nie dało moje tłumaczenie że nic takiego nie aktywowałem, technik-cynik był przekonany że to moja wina tylko nie pamiętam kodu i tyle, zalecił format i reinstall systemu. Problem w tym, że na tym laptopie znajduję się moja trzy-tygodniowa praca którą musiałbym wyrzucić do kosza i zacząć od nowa. Z głupoty, z powodu wysokiej gorączki, nie wiem, nie zrobiłem kopii zapasowej ale nie spodziewałem się że przez wymianę płyty głównej utracę wszystkie dane z dysku.
Wykonałem kilkadziesiąt telefonów i dowiedziałem się:
- Nie mogłem ja aktywować sobie BitLockera, ponieważ posiadam Win 10 Home, a to jest usługa dla wersji Pro/Enterprise.
- Płyta prawdopodobnie jest refabrykowana i poprzedni właściciel miał BitLockera.
- Nie odzyskam kodu ponieważ konto na laptopie jest utworzone lokalnie i nie jest powiązane z żadnym mailem.
- Dell umywa ręce i widzi jako jedyną opcję całkowity format dysku ponieważ nawet przy wymianie płyty głównej dysk został już zaszyfrowany. Nic to nie da.
- Sklep może złożyć reklamację na producenta ale producent prawdopodobnie jej nie uzna.
- Microsoft (801802000) po dwóch telefonach poinformował mnie, że pomoc techniczna z tego zakresu odbywa się odpłatnie i skierowali mnie do technetu gdzie odnaleźć nic konkretnego nie mogę.
Ręce mi opadają. Moja wina, że nie zrobiłem kopii zapasowej ale takiego braku profesjonalizmu po Dellu bym się nie spodziewał. Jakość ich produktów (to już 3 naprawa gwarancyjna, a laptopa mam 3 miesiące) i procesu gwarancyjnego spadła strasznie. Czy macie może jakieś pomysły co jeszcze mogę zrobić aby odzyskać dane? Czy jedyne wyjście to wyciągnięcie dysku i próba zgrania danych na inne urządzenie? Czy te dane nie będą już przypadkiem zaszyfrowane tak czy siak?
Z góry dziękuje za pomoc.