Wejście do BIOS


(Jasio551) #1

Witam.

Gdy włączałem stary komputer, przed startem systemu wyświetlał się ekran na którym pisało press DEL to enter BIOS, czy jakoś tak.

Gdy włączam nowy komputer nic się nie pokazuje, tylko od razu ekran zapraszamy windowsa. Mam płytę główną Gigabyte b85m-hd3 i windowsa 7. W instrukcji do płyty jest napisane, że należy kliknąć delete. Włączam komputer i cały czas klikam delete i windows się nie włącza, ale nic się nie wyświetla na ekranie. 


(Wozniak 16) #2

A próbowałeś aktualizacje ? Poszukaj z strony producenta. http://www.gigabyte.com/support-downloads/download-center.aspx


(Jasio551) #3

zaaktualizowałem za pomocą Gigabytowego @Bios


(tomnatom) #4

Wciśnij delete i trzymaj. Włącz komputer.


(Jasio551) #5

Próbowałem, nie ma nic na ekranie, ani nie następuje rozruch widows. Zauważyłem, że gdy wcisnę F10 następuje rozruch Windows. To tak jakby Bios się włączał, ale nie wysyłał sygnału do monitora…


(Amaterasu) #6

Może spróbuj zresetować baterię na płycie, ew. ją wymienić? Nie wiem, czy to ma związek, ale może tak. Aby ją zresetować, musisz odłączyć komputer od zasilania (na 30 minut, maksymalnie kilka godzin), a następnie podłączyć ;).


(Jasio551) #7

Po restarcie BIOS-u trzeba zmieniać jakieś ustawienia, aby komputer działał?


(Amaterasu) #8

Poprawka: to jest bateria na płycie głównej.

Nie, nie trzeba, gdyż powraca wszystko do ustawień domyślnych :wink:


(Jasio551) #9

OK, zobaczyłem, że mam dwa wejścia do podłączenia monitora, wsadziłem kabel w to drugie i BIOS się wyświetla.