Wentylator drapie radiator - dlaczego?

Kilka tygodni temu stałem się szczęśliwym posiadaczem zestawu SilentiumPC Fera Pro HE1224 (i to by było tyle z historyjki).

Co może sprawiać, że wentylator co jakiś czas tak jakby “drapał” radiator (blaszki) ? Dodam, że nie dzieje się to ciągle, chyba tylko przy większym obciążeniu procka.

EDIT: Sprawdziłem obudowę wentylatora - było na niej sporo smaru (najprawdopodobniej pochodzącego z elementu ruchomego wentylatora) - to chyba nie dobrze, mam rację ?

Zepsute łożysko czy tam inny mechanizm, na którym obraca się wiatraczek może być powodem takiego terkotania. Być może są jakieś luzy i przy wyższych obrotach wiatraczek wpada w drgania (przód-tył) jeśli tak to nadaje się na gwarancję.

Rozsypało się łożysko, pisz od razu do spc będzie szybciej niż np reklamacja przez sklep który to później za będzie odsyłał do dystrybutora.

http://www.silentiumpc.com/rma/

Dzięki za pomoc. Prawdopodobnie wadliwy egzemplarz. Producent wykazał się wyrozumiałością i wyśle mi nowy wentyl :wink:

Do zamknięcia :wink:

Dodane Cz, 24 stycznia 2013, 10:23

Przesyłka właśnie doszła, nowy wentylator chyba już nie ma tej wady (mówię chyba, ponieważ działa narazie około 10 minut ;> ).